Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ostatní ] > Jak se prodává kniha o České nymfě?

Vytvořeno: 01.07.2007, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Jak se prodává kniha o České nymfě?

Jak to bylo se vznikem naší knihy si můžete přečíst v předmluvě k ní a tak bych ještě rád napsal něco o tom, co následovalo po jejím vydání, které náhodou připadlo na první jarní den letošního roku. Kdo jí měl v ruce, tomu jistě neuniklo, že nakladatelství Grayling and Trout sídlí na stejné adrese jako já. Ano, musel jsem si jí vydat sám, protože by do toho asi nikdo jiný nešel. Zvolil jsem náklad 1500 kusů pro českou a stejný počet i pro anglickou verzi a obě knihy se připravovaly a tiskly naráz v Českých Budějovicích, kde jsem našel dobré zázemí u profesionálů z oboru a těm jsem také celý náklad sám zaplatil.

Vše probíhalo velmi hladce a nyní nastal problém s prodejem knihy, protože mi známý nakladatel sdělil, že to sám nedokážu. Svým způsobem měl jistě pravdu, já však odmítal platit pětačtyřicetiprocentní rabat našim distributorům, kteří to vše chtějí ještě zcela na dluh, tedy do komisního prodeje a že zaplatí, až prodají. To se mi vůbec nelíbilo, protože jsem nemínil honit tyto zkušené profíky po Čechách a vymáhat z nich peníze.

Obestavili mne proto barierou nezájmu a nepodařilo se mi sehnat v Praze ani jediného významnějšího prodejce, i když jsem čtyři největší obeslal osobně. Zaslanou knihu si sice ponechali, ale ani mi neodpověděli. To tedy jen pro vysvětlení, proč se kniha neprodává v Praze. Naštěstí se mi lépe vedlo u dobrých známých jinde po Čechách a na Moravě, kteří mi pomohli s prodejem a něco málo si objednali i čtenáři přímo přes Českého muškaře, takže mám nyní po čtvrt roce polovinu českého vydání z domu pryč.

Zcela odlišná situace nastala v cizině, tedy anglicky hovořící či rozumějící. Tam je totiž o knihu opravdu velký zájem a platí se hned, takže teď na konci června už začínám připravovat druhé vydání a na začátku července budu expedovat poslední anglické výtisky. Svět je totiž velký, mnohem větší než Čechy a Slovensko a pak je také známo, že doma nebudeš prorokem. Českých výtisků tedy zbývá ještě polovina, ale i ty jednou dojdou a pak už si noví zájemci budou moci počíst tak akorát v angličtině. Co se dá dělat…


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky