Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ostatní ] > [ Stalo se ... ] > Pražský kongres CIPS

Vytvořeno: 04.06.2007, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Pražský kongres CIPS

Ve dnech 9. – 11. května 2007 se konal v Praze 28. kongres Mezinárodní organizace sportovních rybářů (CIPS). Hlavní jednání probíhalo v Hotelu Top od čtvrtka do soboty a zúčastnila se ho stovka delegátů ze 71 země, kteří měli navíc pověření jednat v zastoupení za dalších 17 zemí. Kromě toho se na kongresu zaregistrovalo asi pětadvacet doprovodných osob.

Čtvrteční jednání bylo věnováno oficiálnímu zahájení kongresu a pak probíhala jednání komisí mládeže a životního prostředí. Odpolední program pak byl věnován rybářské konferenci o životním prostředí a poté následovala prezentace některých členských států. Značnou pozornost vyvolala mezi delegáty přednáška Dr. Čecha o nových poznatcích vlivu predátorů a zvláště pak kormoránů na rybí populace.

Páteční program se pak konal pod taktovkou jednotlivých sportovních federací. Nás samozřejmě nejvíce zajímalo jednání Mezinárodní muškařské federace FIPS-Mou. Přítomni byli zástupci 15 států a dalších pět bylo v zastoupení. Novými členy FIPS-Mou se stali Chorvatsko, Bulharsko a Mexiko, Maďarsko získalo na dva roky statut provizorního člena. Během této doby by se mělo vyjasnit, která ze dvou soupeřících organizací bude oficiálně přijata za řádného člena. Páteční program byl doplněn noční vyjížďkou po Vltavě v centu Prahy.

Hlavním bodem jednání bylo rozhodnutí o příštích šampionátech. V roce 2008 se bude mistrovství světa seniorů konat na N. Zélandu a v roce 2009 (červen) pak ve Skotsku (Stirling) na legendárních jezerech a řekách, spojených s počátky muškaření. Toto mistrovství světa bude umístěno na Loch Awe (divoký Po), Lake Menteith (350 ha, Po a Pd) a nádrž Carron Valley (divoký Po, vysazení velcí Po a Pd), všechny tři jezerní závody budou z volně driftujících lodí. Kromě toho zde budou dvě říční kola na River Tay a jejím přítoku River Tumel (Po, Li). V roce 2010 by mělo být hostitelskou zemí Polsko a soutěžit by se mělo na řece San.

Evropská mistrovství budou v roce 2008 ve Španělsku, v roce 2009 v Irsku a v roce 2010 v Bosně a Hercegovině (Ribnik). Juniorské MS by mělo být v roce 2008 znovu v Portugalsku a v roce 2009 pak u nás v Chotěboři (Doubrava 4, 5, Chrudimka 3 a nádrž Březnická. Z jednání castingové federace vyplynulo, že skončila dvojkolejnost tohoto sportu, který se znovu sjednotil pod hlavičkou CIPS. Sobotní program byl doplněn o přijetí vedoucích představitelů CIPS na pražské radnici a pro všechny se pak konal český národní večer.

Sobotní program byl věnován valnému shromáždění CIPS, kde byl za zemřelého generálního sekretáře Marco Gripu zvolen do uvolněné funkce Dr. Ferrari (Itálie). Byly předneseny zprávy o činnosti jednotlivých sportovních federací a nakonec bylo přesunuto konání Světových rybářských her na rok 2012, protože se nenašel zájemce o termín 2010. Došlo také ke změnám Stanov CIPS v důsledku přijetí naší organizace do Mezinárodní konfederace neolympijských sportů, načež kongres zamítl návrh presidia na zvýšení členského příspěvku (34 států bylo pro, 27 proti a 13 zemí se zdrželo). Příští kongres se bude konat v roce 2008 v Drážďanech a i když bude volební, tak nelze očekávat žádné podstatnější změny ve složení presidia.

Sobotní odpoledne bylo věnováno prohlídce Prahy a závěrečný banket vyzněl jako malá oslava našich představitelů v čele s předsedou ČRS prof. Semeniskem. Na pódiu se vystřídala řada řečníků, kteří vesměs vysoce hodnotili úroveň této akce, v jejímž čele stál Dr. Josef Doležal, předseda našeho odboru RT a viceprezident Mezinárodní castingové federace, který bude jistě patřit na příštím kongresu v Drážďanech mezi nejvážnější kandidáty na funkci generálního sekretáře federace castingu.

 CIPS - Presidium  Presidium FIPS-Mou  Pohled do pléna FIPS-Mou
 Večer na Vltavě  Národní večer ČR  Zakončení


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky