Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Portugalské střípky

Vytvořeno: 01.03.2007, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Ivan Vančura

Portugalské střípky

V loňském roce jsem měl tu čest zúčastnit se jako jeden z pěti reprezentantů MS v Portugalsku. Bylo to pro mě velmi zajímavé a poučné klání, ze kterého jsem si mimo zlaté medaile na krku odvezl také spousty zážitků a poznatků. Zde je několik mých postřehů:

Trénink

Řeka Mondego

 Rio Mondego

Největší a nejvodnatější závodní řeka. Díky vysoké teplotě vody se nám nepodařilo ulovit ani jednoho pstruha. Vyzkoušel jsem téměř všechny způsoby lovu. Jediné ryby, které se mi podařilo chytit – a nejen mně – bylo několik malých parmiček.

Tréninkové jezero

Pěkné vysokohorské jezero s velmi čistou vodou. Zde jsme se všichni rozmístili kolem jezera a každý zkoušel na něco přijít. Mně se podařilo ulovit dopoledne jen několik malých duháčků, kteří se dali chytit jak na lury tak na mokré mušky a pakomáry. Po polední poradě a několika radách Tondy, Toma a Martina G. jsem si také chytil měřitelného duháka. Použil jsem sedmičkový prut, pomalou intermídu s šestimetrovým návazcem a 2 mušky. Ryba byla ulovena na napodobeninu rybičky.

Řeka Ceira

Nejmenší potok, který byl tvořen převážně oleji. Zde se mi podařilo chytit dva mírové potočáky, další mi spadl a ještě jsem vytáhl jednoho malého. Použit trojkový, suchá šňůra Monic 3 se čtyřmetrovým 4m návazcem a jeden velký suchý chrostík.

Řeka Alva

Středně velká řeka, kde se mi také nepodařilo ulovit žádnou hodnotitelnou rybu, pouze několik parmiček a proudníků.

Závody
 Rio Ceira

Ceira – Jako první jsem se dostal na tuto nejmenší říčku. Už při přípravě prutů jsem zjistil, že mám ve svém úseku pytláka. Krásná vydra se ke mně přiblížila až asi na tři metry. Začal jsem suchou mouchou s trojkovým prutem o délce 2,75 cm, plovoucí šňůrou Monic 3 a 3,5m dlouhým návazcem a jednou suchou muškou – koníkem. Jeden pstruh, kterého jsem viděl, mi nedobral. Dále jsem ulovil několik proudníků a pak přišel velký duhák 39 cm. Měl jsem ještě další dva neproměněné záběry od pstruhů. Poté jsem zkusil dvě malé nymfy proti vodě s francouzským návazcem avšak bez úspěchu. Má jediná ryba – duhák mě řadila na 8. místo v sektoru.

Alva – Odpolední závod jsem šel po Holanďanovi, který měl šest ryb. Dle informací vše na sucho v horní části úseku – stoják. Začal jsem tedy ve spodní části, kde Holanďan strávil jen asi 30 minut. Začal jsem nymfovat s francouzským návazcem, dvě nymfy (Goldhead Red Tag a černá mikronymfa). Asi po 30 minutách jsem měl čtyři ryby. Pak jsem dlouho nic nechytl, až před koncem další dva potočáky na suchého koníka proti vodě. Umístění (?)

Jezero Val de Rosim – Zde se mi podařilo chytit pouze několik malých duháčků. Přesto, že jsem měl celý závod za zády trenéra, s velkou rybou jsem se nepotkal. Byly to tři hodiny trápení proti větru a chtělo to hodit ještě dál. Nula znamenala poslední místo v sektoru a 21 trestných bodů.

Jezero Lagoacho – Mé místo bylo zarostlé spálenými keříky, který byly i ve vodě. Zvolil jsem proto pouze jednu mušku, napodobeninu duháčka. Pomalá intermida a střídavé tahání – roly-poly, mlýnek, plynulé tažení. Takto jsem měl v polovině závodu 4 ryby. Později jsem přidal i druhou mušku na přívěs – stříbrnočerný palmer. Závod jsem skončil se sedmi rybami 6 (?)

Řeka Mondego – Dle rad mých zkušenějších kolegů jsem byl připraven, že při stoupání vody budou ryby aktivní. Nastoupil jsem však již do zvednuté vody. Když jsem si po 10 minutách nabral, vylezl jsem z vody, vysvlékl se jen do spodků, vzal si vestu, prut do zubů a snažil se přeplavat ke druhému břehu, kde přede mnou chytající Portugalec nechytal nic. Celé dvě hodiny jsem se poctivě věnoval strímrování se sedmičkovým prutem a čtyřkou potápivou šňůrou a dvěma strímry. Měl jsem pouze jediný drbanec asi 20 minut před koncem závodu kdy už bylo šero a voda opadla téměř o 3/4 metru. Ryby začaly být aktivní, jednalo se však pouze o parmy…


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky