Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Mistrovství Evropy 2018 aneb nymfa versus žížala

Vytvořeno: 05.07.2018, Aktualizováno: 06.07.2018


Mistrovství Evropy 2018 aneb nymfa versus žížala

Autor: Karel Křivanec

 Nástup týmů v Herbertově Ve dnech 6. – 11. června 2018 se konalo v jižních Čechách 24. Mistrovství Evropy v muškaření. K soutěži se přihlásilo 14 mužských a 3 ženské týmy. Dva soutěžní úseky byly vytýčeny na Vltavě 28 mezi Vyšším Brodem a Rožmberkem a jeden na Vltavě 29 v Čertových proudech, což je balvanitá říčka vytékající z nádrže Lipno a končící ve vyrovnávací nádrži Lipno 2. Do soutěžního schématu byly zařazeny také dva jezerní závody na pstruhové nádrži Květoňov (6 ha) ležící poblíž městečka Kaplice.

V tomto evropském šampionátu bylo na mezinárodní úrovni vyzkoušeno několik novinek, které se již předtím několikrát osvědčily při domácích soutěžích. Na nádrži Květoňov probíhal zároveň klasický břehový závod, během kterého si soutěžící vyzkoušeli tři různá stanoviště a zároveň zde probíhala i lodní soutěž. Poprvé v historii šampionátů pod hlavičkou FIPS- Mou se lovilo ze zakotvených lodí, které také třikrát měnily svá stanoviště. Dlužno připomenout, že nádrž byla týden před soutěží osazena novými pstruhy duhovými.

 Kateřina pod Veverkami V říčních úsecích se v sektoru 1 (horní úsek Vltavy 28 pod Vyšším Brodem) střídali závodníci po polovině tříhodinového kola, sousedé si vyměnili svá stanoviště a podobné to bylo i na sektoru 2 (Čertovy proudy), ale na sektoru 3 (Vltava 28 spodní nad Rožmberkem) se závodilo klasickým způsobem celé tři hodiny vždy jen na jediném 250 m dlouhém stanovišti závodníka. Sektor 1 měl prověřit schopnost ulovit velké divoké pstruhy obecné (browns), mezi nimiž se občas vyskytovali ještě velcí pstruzi duhoví. Sektor 2 byl charakteristický velmi těžkým, balvanitým řečištěm s velkým spádem vody a s výskytem menších pstruhů obecných (brownies) a také proudníků a plotic, které sem vytahují z vyrovnávací nádrže v době tření. Sektor 3 – Spodní Vltava 28 byl dobře zarybněn 10 dní před soutěží velkými duháky a kromě nich se zde vyskytují středně velcí pstruzi obecní, a dále také tloušti a proudníci. Obecně se hodnotily úlovky všech druhů ryb od 20 cm délky. Tato variabilita rybích obsádek měla vykrystalizovat v nalezení nejlepších evropských muškařů pro rok 2018.

 Pavel Chyba v Čerových proudech Střediskem šampionátu vyl rekreační rezort Penzion Herbertov, který se nachází mezi sektory 1 a 3 přímo na břehu řeky Vltavy a některé výpravy byly ubytovány v Hotelu Panský dům ve Vyšším Brodu. Část výprav už přijela týden před šampionátem a pilně trénovala mimo závodní úseky. K největším favoritům patřily vedle domácích závodníků ještě týmy Francie a Španělska a bylo jen otázkou, kdo z nich si odnese palmu vítězství v soutěži družstev i jednotlivců. Zvláštní pozornost se upírala k závodníkům z Francie, kteří v minulém roce poprvé v historii vybojovali unikátní muškařskou trojkorunu, tedy zvítězili v soutěži družstev na mistrovství Evropy, mistrovství světa a ve světovém šampionátu juniorů. Ale čekali jsme také, zda se znovu potvrdí neporazitelnost Čechů na domácí vodě.

Jak jsem se již zmínil, prezentovala se také 3 družstva žen a to z České republiky, Finska a Norska. Nepodařilo se nám sice ještě prosadit zařazení kategorie žen jako oficiální soutěž pod hlavičkou FIPS-Mou, ale přesto všichni účastníci chápali, že se bude jednat alespoň o neoficiální mistrovství tituly v doposud neustanovené kategorii žen. Pokud nebude vyřešen tento problém, bude jen stěží možné očekávat nějaký rozvoj ženského závodního muškaření.

Vlastní mistrovství bylo zahájeno ve středu 6. června registrací týmů v areálu Penzionu Herbertov, po obědě následovala porada kapitánů a pak začalo Dětské sportovní odpoledne, které nahrazovalo rybářské Symposium. Dětských rybářských soutěží se zúčastnilo 70 mladých adeptů rybaření z okolních škol. Pak následoval vložený závod kapitánů a nakonec proběhlo slavnostní zahájení, během kterého bylo představeno všech 17 týmů. Čtvrtek 7. června pak byl vyhrazen oficiálním tréninkům a pak už se čekalo jen na páteční ráno, které zahájilo vlastní mistrovskou soutěž.

První kolo závodů v pátek 8. června dopoledne vyznělo ve prospěch týmu Francie, který ulovil 114 ryb a měl součet umístění 19 (8, 1, 2, 1, 7), druzí Češi (26) ztráceli 7 bodů (4, 6, 4, 2, 10) za úlovek 100 ryb a hned za nimi byli o jedno umístění zpět Španělové se 105 úlovky (1, 4, 5, 3, 14). Francouzi překvapili na říčních úsecích tím, že nasadili jako hlavní zbraň napodobeniny červů (squirmy wormy) a to buď jako jedinou umělou nástrahou na krátkém „českém“ nástavci (leader), nebo v kombinaci s malou nymfou nebo velmi dobře plavoucí suchou muškou. Češi naopak lovili na malé až drobné nymfy na dlouhém „francouzském“ nástavci, ale na spodním vltavském úseku se nebáli použít k lovu pstruhů duhových i streamery. Také Španělové nymfovali, ale snažili se využívat i svou nejsilnější zbraň, kterou je suchá muška. Vzhledem k tomu, že sbírajících (raising) ryb bylo letos kupodivu jen málo, nezískali ze suché mušky žádnou velkou výhodu. Vítězi jednotlivých sektoru byli: Andres Santamaria (ESP), Jerome Poirier (FR), Martin Klaučo (SVK), Sebastian Vidal (FR) a Andy Cliffe (ENG), který využil na Květoňově své lodní zkušenosti a ustanovil zde rekordní úlovek 34 duháků. Ze břehu se ulovilo 72 ryb a z lodí 245 kusů.

V odpoledním kole se nejlépe vedlo Čechům, kteří měli součet umístění 19 za 97 úlovků (4, 1, 2, 8, 3), druzí byli Španělové (21) s 83 úlovky (2, 7, 3, 3, 6) a třetí pak byl Ladies Team - CZ se součtem 28 a 66 rybami (3, 8, 8, 1, 7), čímž odsunul tým Francie až na čtvrté místo za 77 ryb a součet 32 (1, 2, 15, 5, 9). Vítězi jednotlivých říčních sektorů byli: Gregoire Juglaret (FR) Pavel Chyba (CZ) a Ville Risolainen (FIN). Pavel Chyba byl na sektoru 2 v Čertových proudech s 9 hodnotitelnými úlovky po polovině závodu hluboko v poli poražených, ale po výměně míst se zázračně zlepšil a s celkovým výsledkem 31 ryb svůj sektor nakonec vyhrál. Bylo to tím, že v jeho prvním úseku bylo mnoho brownies, kteří nedosahovali požadovaných 20 cm. Při odpoledním břehovém závodě na nádrži Květoňov už byly potíže s úlovky, což bylo způsobeno teplým slunečním počasím a zvýšeným výskytem zelených řas. Úlovky se proti ránu výrazně snížily, protože se pstruzi stáhli dál od břehů do hloubky. Ze břehu byla první se 4 duháky místní závodnice Kateřina Švagrová (CZ – L) a čtyři závodníci skončili bez úlovku. Ze zakotvených lodí měl nejvíce ryb (21) finský reprezentant Eetu Hyvari, ze břehu se ulovilo jen 28 ryb a z lodí pak 168 kusů.

V sobotu 9. června dopoledne se chytalo třetí kolo a odpoledne byla pauza na regeneraci sil závodníků a uklidnění popíchaných ryb. Francouzi opět nastoupili s umělými žížalami a v sektoru 1 dominoval Sebastian Vidal, který lovil v proudech kolem železničního mostu ve Vyšším Brodě, odkud si zapsal 24 úlovků, převážně velkých browns i přes 40 cm, čímž dokázal předstihnout i Itala Carlo Saciaguri, který skončil s 27 rybami až druhý. Italům se dařilo i v Čerových proudech, kde vyhrál Federico Santi Amantini s 39 úlovky. Ve třetím sektoru na spodní Vltavě opět vyhrál Pavel Chyba (SZ) s 35 úlovky. Na Květoňově ze břehu byl první Jerome Poirier (FR) se 7 úlovky, ale pět závodníků zde nulovalo. Ze zakotvených lodí byl první Španěl Luis Alfonzo Gonzales (20 úlovků). Ze břehu se zde ulovilo 37 ryb a z lodí 185 duháků. Ve třetím kole se nejvíce dařilo Francii, která měla 93 úlovků a součet umístění 23 (1, 2, 12, 1, 7), druhé skončilo Španělsko s 87 rybami a součtem umístění 27 (10, 3, 9, 4, 1), třetí byli Irové se 73 úlovky a součtem 32 (11, 4, 3, 3,11). Domácím Čechům se v tomto kole vůbec nedařilo, když skončili až sedmí a měli součet umístění 38 (78 ryb).

Po třech závodních kolech bylo průběžné pořadí družstev následující: 1. Francie 74 (284 ryb), 2. Španělsko 75 (272 ryb), 3. Česká republika 82 (275 ryb), 4. CZ – L 100 (223 ryb), 5. Finsko 110 (229), 6. Polsko 120 (217). V soutěži jednotlivců se do čela probojoval Pavel Chyba (CZ) součet umístění 6 (88 ryb), 2. Ville Ristolainen (FIN) – 6/65, 3. Tomáš Adam (CZ) - 8/ 48, 4. Luis Gonzales (ESP) – 9/54, 5. Gregoire Juglaret – 77.

 S. Vidal bojuje s těžkým pstruhem V neděli 9. června ráno pokračovaly závody čtvrtým kolem, ve kterém udělala Francie svůj obvyklý trik, když stáhla Lionel Fournier ze závodu a nasadila jako náhradníka jezerního specialistu, kterým byl Stephane Poirot. Ten čekal na svůj okamžik na jezeře tři předchozí kola, ve kterých pozoroval co se zde děje a měl tak velmi dobrý přehled o výskytu ryb. I v tomto kole vyhrála Francie s 93 úlovky a součtem umístění 14, což byl nejlepší výsledek v jednom kole (1, 2, 3, 2, 6). Druhé místo patřilo domácím závodníkům, kteří ulovili 80 ryb a měli součet 21 (4, 5, 8, 1, 3) když se jim dařilo hlavně na nádrži Květoňov. Třetí místo pak obsadilo v tomto kole Španělsko s 82 úlovky a součtem umístění 23 (3, 4, 2, 13, 1). Své sektory vyhráli Jean- Benoit Angely (FR), Štefan Kováč (SLV), Federico Santi Amantini (IT), Pavel Chyba (CZ) a Daniel Martin (ESP). Po čtyřech závodních kolech bylo pořadí družstev: 1. Francie 88 / 377, 2. Španělsko 98 / 354, 3. Česká republika 103 / 355, 4. CZ – L 141/ 279, 5. Polsko 147 / 288, 6. Slovensko 157 / 295. Jednotlivci průběžně: 1. Pavel Chyba (CZ) 7 / 95, 2. Luis Gonzalez (ESP) 12 / 76, 3. Daniel Martin (ESP) 13/72, 4. Gregoire Juglaret (FR) 13/ 100, 5. Sebastian Vidal (FR) 13 / 74.

 Jean-Benoit Angely V neděli odpoledne se chytalo poslední páté kolo mistrovství a všichni už očekávali hladké vítězství týmu Francie. Na sektoru 1 sice obsadili až 8. místo, když zde pro Čechy vykřesal jiskřičku naděje Roman Heimlich prvním místem za 24 pstruhů. Na sektoru 2 opět dominoval Francouz Jean-Benoit Angely (33 úlovků) a sektor 3 vyhrál Polák Jaroslav Dudych (16 ks), ale Francouz Sebastian Vidal zde byl druhý s 15 úlovky a nic nenasvědčovalo, že by ještě mohli ztratit Francouzi jasné vítězství. Ale pak se to stalo…

Gregoire Juglaret (FR), který byl jedním z horkých kandidátů na medaili mezi jednotlivci byl na Květoňově ze břehu mezi pěti nešťastníky bez úlovku! A navíc se nedařilo ani Stephane Poirot, který byl dopoledne ze břehu druhý, ale v lodním závodě odpoledne obsadil se dvěma úlovky až předposlední 16. místo. V těchto dvou posledních jezerních závodech si Francie připsala dvěma závodníky neuvěřitelných 33 umístění, což představovalo plných 25 % z jejího celkového výsledku. Čechům se v posledním kole velmi dařilo, když ho vyhráli za 63 ryb se součtem umístění 16 (1, 3, 3, 4, 5), a navíc tým CZ – L byl druhý (27) a třetí bylo Irsko (27) zatímco Francie byla až devátá s 60 úlovky a součtem umístění 44 (8, 1, 2, 17, 16), navíc Španělsko bylo až jedenácté se 40 rybami a jednou nulou na Květoňově za břehu (9, 5, 12, 17, 2) a součtem umístění 45, čímž došlo k neočekávanému obratu v celkovém pořadí.

 ME 2018 - nej. jednotl. Najednou byli Češi první, když měli celkový součet umístění 119 za 418 ryb, druhá pak byla Francie se stříbrným součtem umístění 132 (437 úlovků), třetí místo a bronzové medaile získalo Španělsko se součtem bodů 143 (394 ryb). Sympatické družstvo CZ – L skončilo na krásném 4. místě (168 / 332), 5. Polsko (175 / 333) 6. Slovensko (194 / 341) a dále bylo pořadí 7. Finsko, 8. Itálie, 9. Skotsko, 10. Irsko, 11. Anglie, 12. Belgie atd. Výborné umístění českého ženského týmu a titul neoficiálních mistrů Evropy mezi ženami lze připsat i na vrub jejich trenérovi Jaromíru Šramovi, který patřil po dlouhá léta k oporám české reprezentace a navíc pochází z jižních Čech a závodní úseky zná dokonale. Doplňme ještě vítěze posledních dvou jezerních závodů na Květoňově, ze břehu to byla Markéta Procházková (CZ – L) - 5 a ze zakotvených lodí Kristian Šveda (SLV) - 14, ze břehu se ulovilo 28 ryb a z lodí 78.

 ME 2018 - nej týmy V soutěži jednotlivců se podruhé stal mistrem Evropy Pavel Chyba (CZ), který má na svém kontě také titul světového šampiona z Polska (2010) a z minulého týdne narození prvního syna. Do čela soutěže se dostal po třetím kole a pak už svou šanci nepustil, když si zapsal rovných 100 úlovků a měl součet umístění 12. Stříbro a bronz si odnesli dva závodníci z Francie, 2. Sebastian Vidal (15 / 89) a 3. Jean-Benoit Angely (16 / 107). Stejný součet umístění 16 měl 4. Tomáš Adam (CZ), 5. Luis Alfonzo Gonzalez (ESP) – 17 / 91, 6. Daniel Martin (ESP) - 21 / 81, 7. Ville Ristolainen (FIN) - 22 / 84, 8. Stanislav Guzdek (POL) – 23 / 76, 9. Roman Heimlich (CZ) – 24 / 97. Další dvě místa obsadily české závodnice a to 10. Markéta Procházková (24 / 72), která získala i cenu za největší rybu (520 mm) a 11. Tereza Rutová (26 / 79).

 Vítězný ženský tým ČR Zajímavý je rozbor úspěšnosti prvních tří týmů zvlášť na řekách a jezerech. Když srovnáme umístění na třech říčních úsecích, pak jak Česko, tak i Francie, mají stejný součet umístění 61 a Španělsko 79, zatímco na jezeře vyhráli Češi s umístěním 58, druhé bylo Španělsko 64 a až třetí Francie 71. Z toho tedy plyne, že Češi vyhráli tento šampionát nakonec na jezeře. V této souvislosti je třeba zmínit i ten fakt, že nám někteří domácí odborníci vyčítali, že jsme měli zařadit jen jeden jezerní závod a čtyři závody říční. My jsme to neudělali hlavně z toho důvodu, že jsme nechtěli odradit od účasti jezerní muškaře. Dlužno také přiznat, že nebýt nějaké taktické chyby Francouzů v posledním kole, mohli se z vítězství radovat oni. Nakonec se zdá, že souboj žížaly s nymfou vyzněl nerozhodně, i když třeba v Čertových proudech byla žížala naprosto bez konkurence (1, 2, 2, 2, 1). Z toho plyne, že by Češi měli přehodnotit svůj odmítavý postoj k této umělé nástraze, která u nich byla po 4 roky při závodech zakázána. Závodníci z Francie ukázali, kam až se posunuli za krátkou dobu od objevení tohoto nového fenoménu.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky