Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ O muškách ] > 3-D Plyšový Sculpin (Cottus gobio)

Vytvořeno: 03.05.2012, Aktualizováno: 05.11.2013


3-D Plyšový Sculpin (Cottus gobio)

Autor: Roman Moser (volně přeloženo z FliegenFischen Nr. 3/ 2012)

 3D Plush Sculpin

3D Plush Sculpin

Tam, kde se nacházejí vranky, tam se také velmi daří i pstruhu potočnímu. Tuto skutečnost jsem znal už jako teenager, když jsem podnikal výpady kolem rodných toků. Zpočátku to byly jen vranky pod kameny v řece, co vzbudilo můj zájem. Jako kluci jsme je chytili do ruky a pak si je připravovali s brambory na ohni. Syrové nebo částečně spálené poloviny vranek jsme konzumovali s radostí. A pokud si vzpomínám, chutnalo to skvěle. Později jsem byl fascinován kapitálními pstruhy, které jsem ulovil jen tak na vlasec z hlubokých tůní lučních potoků, kteří při zdolávání velmi často vyvrhli napůl strávené vranky. To byla pro mne známka potravní preference těchto velkých potočáků. Samozřejmě, že tehdy jsem lovil bez povolení. Ale na svou obranu musím říci: Který z velkých rybářů nechytal v mládí na černo? Zvlášť pokud měl to štěstí, že vyrůstal jako já daleko od velkého města.

Maso vranek je jemné

V každém případě je maso vranky něco velmi jemného a u všech dravých ryb velice oblíbeného. Vždyť se také živí larvami hmyzu, blešivci, červy, jikrami a drobným plůdkem ryb. To vše mizí při intenzivní sání ve velkých ústech tohoto malého dravečka. Vranka, latinsky Cottus gobio, je velmi stanovištní druh ryby, žijící v chladných vodách všech potoků, řek a jezer po celém světě. Z toho důvodu má tato rybka velmi odlišné regionální jména: vranka, Koppe, Groppe, Breitschadel, Küling, Dolm, Tulzbull. Sculpin, jak se jí říká v anglicky mluvících zemích, je špatný plavec, který se přes den skrývá mezi většími balvany, nebo kolem mrtvého dřeva břehového opevnění. Tyto své "domy" opouští vranka jen za soumraku a v noci, když se pohybuje s pomocí krátkých trhavých poskoků a křížem krážem prohledává dno, kde pátrá po nějaké potravě. Má zavalité tělo bez šupin, dlouhé až 15 cm, s výraznými velkými prsními ploutvemi, tělní zbarvení bývá obvykle špinavě šedé až olivově krémové barvy. Na tomto podkladu se vyskytují tmavé, až skoro černé skvrny a proto se snadno přizpůsobuje svému životnímu prostředí (maskovací efekt). Nicméně ani toto maskování ji nechrání zcela před jejím hlavním nepřítelem, kterým je Salmo trutta. Velký pstruh dokáže totiž pohybovat menšími kameny a vyhání tak vranky z úkrytu. Pstruzi se živí vrankami po celý rok. Ale teď na jaře jsou pstruzi v malých potocích na správném místě - protože jsou po zimě hladoví. Velmi hladoví!

Věrná napodobenina

Velká hlava, výrazné prsní ploutve a kuželovité tělo - to jsou znaky, ze kterých bychom měli při vázání vycházet. A jejich maskovaní můžeme přizpůsobit barvě vranek z naší vody. Samozřejmě budeme vycházet ze světově proslulé umělé imitace, která má do vzhledu vranky velmi blízko. Je to Muddler Minnow, vázaný v nejrůznějších variantách, ale vždy je přítomna charakteristická velká hlava ze srnčí srsti, která napodobuje velkou hlavu vranky. Pokud je to už dávno, co jsi držel v ruce vranku, tak ti napovím, že trochu víc za očima jsou skřele na jejichž vnějším konci je krátký, zakřivený trn. Břicho vranky bývá obvykle bělavé, v době tření oranžové až růžové barvy a u samic až nafouklé jikrami. Když už mluvíme o tření: to závisí na teplotě vody a koná se na jaře (únor až květen), samečci mají ve tření téměř černé zbarvení s fialovými skvrnami na hrdle.

Má nejlepší imitace vranky je 3-D Plush Sculpin

Mezi balvany, je dutina, ve které se připravuje "ženich" na tření, když láká do této jeskyně následně několik samic. Tyto nalepují jednu jikru po druhé na strop této jeskyňky. Hnízdo je pak oplodněno samcem a může se skládat i z několika set světle žlutých až oranžově zbarvených jiker. Tyto jikry pak hlídá sameček až do doby, než se z jiker vykulí plůdek. Tedy jak je to známo u některých okounovitých ryb.

Ale zpět k matce všech napodobenin vranky k původnímu vzoru Muddler Minnow. Tvrdí se, že tato muška pochází od severoamerických indiánů, kteří na ní lovili podřezané pstruhy ve Skalistých horách. A protože tento Muddler chytá jak sladkovodní, tak i mořské ryby, existují už dnes alternativní vázací materiály a metody, které míří přímo na cílovou rybu. Můj nejlepší imitace vranky je 3-D plyšová vranka, a jak se váže tato moucha, můžete vidět vpravo.

Co budete potřebovat:

 Postup vázání

© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky