Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ O muškách ] > Až se jaro zeptá...

Vytvořeno: 01.03.2012, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Václav Stránský

Až se jaro zeptá...

 Nalezenec

Nalezenec

Nepatřím mezi ty muškaře, kteří přes zimu plní krabičky novými muškami a zásobují se na jaro. Když ale uhodily mrazy a podle předpovědi měly trvat až dva týdny, nakoupil jsem nějaký materiál a pustil jsem se také do vázání. Tady v Jizerských horách byly mrazy -20C° i více, takže jsem raději seděl v teple a vázal bobše a hlavně nymfy na které jsem chytal na podzim, to abych vyzkoušel, zda budou stejně úspěšné i na jaře. Trochu jsem totiž začal experimentovat s dubbingem. Do přírodní srsti jsem začal přidávat microflash různých barev. Určitě jsem nevymyslel nic nového, protože toto mě napadlo poté, co jsem na jaře na Lužické Nise vylovil ze dna na kusu hadru zaseklou nymfu s tungstenem. Byla černá, ale jak byla mokrá, měla zajímavý nafialovělý odlesk, který po oschnutí mušky téměř zmizel.

 Růžová zelinka

Růžová zelinka

Hned další vycházku jsem nymfičku vyzkoušel, a i když bylo znát, že nemohla být ve vodě dlouho, po několika chycených rybách se tělíčko začalo rozpadat. A tak jsem začal pátrat, co mohlo být za příměs v té černé srsti. Po několika zkouškách se tomu asi nejvíc podobalo, když jsem do černého králíka přidal trochu fialového microflashe. I když to nebylo úplně stejné, byl jsem spokojen. Ryby to braly a tak jsem to začal zkoušet i v jiných barvách srsti. Nad očekávání velmi dobře fungovala světle olivová nymfa s hráškově zelenou tungstenovou hlavičkou. A to jsem tu hlavičku zvolil jen kvůli velikosti, protože jinak jsem měl samé menší a tam, kam jsem chodil chytat zrovna v tu dobu, byl docela prudký proud a hloubka přes 1 metr. Na přívěs jsem dával buď bobše nebo nějakého goldíka. A právě na tuto „zelinku“ jsem na podzim nachytal nejvíc ryb, jak potočáky, tak i duháky, kteří dávali nezřídka přednost právě jí před zlatohlavými nymfami.

 Goldík

Goldík

Nyní jsem začal dávat i různé barvy tungstenových kuliček a už se těším, až je vyzkouším. Doufám, že tu nějaké ryby budou, protože přes zimu se ukázalo, že tu máme i dost vyder. Jedna se usadila i v Hejnicích pod kopcem, ještě jsem jí neviděl, ale známému navštívila rybníček a další známý jí viděl, jak si to štráduje ze Smědé do Libverdského potoka. Vydry také opět navštívily frýdlantské sádky. Byla to samice s mladými a odneslo to několik sivenů připravených na jarní vysazení a lipanů, které bude naše organizace od letošního roku vytírat. Tak 16. dubna u vody na shledanou...

 

 

 


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky