Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ochrana ryb ] > Zima je za dveřmi a s ní přiletí na řeky i kormoráni

Vytvořeno: 04.11.2011, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Zima je za dveřmi a s ní přiletí na řeky i kormoráni

Čas od času se už i v našem tisku objeví nějaký článek o kormoránech, kteří jsou stále větším problémem na sportovních rybářských revírech. I přes velkou snahu však tyto příspěvky nehovoří o jádru problému. Neboť u nás máme během roku dvě populace kormoránů. Jednak je to ta naše, tedy ptáci, kteří se vylíhli v letním období v Česku a pak populaci zimní, tedy ptáky, kteří přilétají ze severu Evropy, aby u nás přečkali zimu. Zatímco letní populaci našich domácích ptáků je už možno celkem bez problémů střílet, pak populace zimní a tedy hlavně severská je prakticky z tohoto odstřelu vyňata.

Ten rozdíl je v tom, že naši domácí kormoráni hnízdí na rybnících nejrůznějších produkčních rybářů, tedy podnikatelů, kteří ročně inkasují za jejich škody docela slušné peníze od státu z našich daní. Proto také zástupci produkčních rybářů, když se již několikrát projednával návrh na vyjmutí kormorána velkého ze seznamu zvláště chráněných druhů, s tímto jednoduchým opatřením nesouhlasili.

Mnohem početnější zimní hejna kormoránů u nás hodují na tekoucích vodách, protože rybníky produkčních rybářů jsou pod ledem a jejich výživu skoro stoprocentně hradí naši sportovní rybáři. To ale nikomu moc nevadí, protože rybářské organizace zase na jaře vysadí ryby do státních řek a tyto ryby jsou pak, podle ministerstva životního prostředí, ničí. Tak proč by na nich kormoráni nemohli hodovat a stát to nepřijde ani na korunu, protože sportovní rybáři nemají na rybářských revírech na náhradu žádný nárok.

Různé ochranářské organizace a řada úředníků MŽP na různých úrovních, požadují skoro absolutní ochranu těchto u nás zimujících kormoránů, jejichž početnost jde do desetitisíců a vůbec jim nevadí, že právě tito ptáci totálně devastují lipanové úseky našich podhorských řek a hlavně populace lipana podhorního a v menší míře i pstruha obecného, tedy dvou původních druhů našich ryb, které by bez sportovních rybářů u nás už dávno vymizely. Škody na kaprovitých a jiných rybách jsou sice značné, ale dají se celkem bez problémů nahradit a tak těmto rybám vyhynutí nehrozí.

Kormorán velký už dávno není ohrožený druh, ale když na to přijde na ministerstvu řeč, tak se to vždy zahraje do autu a proto nevěřím, že nám pomůže nějaká slibovaná vyhláška. Milovníci „vlků našich vod“ si jistě nechají prostor pro nějakou kličku, protože oni budou o této vyhlášce rozhodovat. Vždyť všichni přece víme, jak to u nás chodí.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky