Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Vždy je něco poprvé

Vytvořeno: 06.07.2011, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Jaromír Šram

Vždy je něco poprvé

 Náš tým ve vodě před závodem

Doufám, že všichni víte, že se letos v červnu konalo v Rožmberku nad Vltavou již 17. Mistrovství Evropy v muškaření. V minulých letech mohl každý stát na mistrovství Evropy přihlásit dva týmy. I letos tomu nebylo jinak, ale pouze s malou změnou, že druhý tým bude ženský. Tuto možnost využila pouze Česká republika a tím byla umožněna účast našim pěti muškařkám na tak velkém podniku jako je mistrovství Evropy. V již poměrně dlouhé historii mezinárodních muškařských závodů to bylo vůbec poprvé, co závodil český ženský tým.

Když jsem byl jmenován trenérem ženského týmu, tak mi byla dána volná ruka ve výběru závodnic do našeho reprezentačního týmu B. Vybíral jsem je podle umístění v celostátním žebříčku z loňského roku, ze zkušeností holek z muškařských závodů i ze znalosti revírů, na kterých se mistrovství pořádalo. Nakonec jsem nominoval tyto závodnice: Ivanu Kuchaříkovou z Hradce Králové, Markétu Procházkovou z Hrádku u Rokycan, Terezu Rutovou ze Senohrab u Prahy, Petru Jörkovou z Bohuslavic u Trutnova a Ivu Linhovou z Českých Budějovic.

 Krasavice vážou mušky

Naše první společné setkání se uskutečnilo v rámci malého soustředění tři týdny před šampionátem při jezerním závodu na Květoňově. Večer po soutěži jsme se přesunuli do ubytovny České pošty v Rožmberku nad Vltavou a druhý den jsme trénovali na Vltavě 29 – v Čertových proudech a na Vltavě 28 pod Vyšším Brodem. Při tomto soustředění si holky vyzkoušely, co je čeká a do čeho jdou. Také jsme probírali styl chytání, vzory mušek a muškařskou výbavu, kterou by si měly přivézt na ME.

Na vlastní soutěž jsme přijeli týden před jejím zahájením a dámy pak chytaly na tréninkových úsecích, věnovaly se přípravě, vázání mušek, doladění návazců a taktice, jak se na kterém sektoru má chytat. Tady musím družstvo poprvé pochválit, protože děvčata přistupovala k tréninku a k přípravě velice zodpovědně a s nadšením. V sobotu, čtyři dny před zahájením, se k nám ještě přidal Mirek Málek, který zde fungoval jako dvorní vazač a pomocník pro ženský tým.

 Úlovek cejna na mušku

V úterý dne 31.5.2011 bylo oficiálně zahájeno ME průvodem městem Vyšší Brod, přivítáním a slavnostními projevy v zámecké zahradě, zahájení pak bylo ukončeno banketem v Rožmberku. Středa a čtvrtek byly určeny pro oficiální tréninky. A v pátek ráno se závod rozjel na plné obrátky.

Naše taktika byla taková, že Čertovku budeme chytat pouze na dvě mušky, základní vzor Red Tag nebo Orange Tag ze zlatou nebo stříbrnou tungstenovou hlavou o průměru 2,8 a na přívěs nějaký přírodní vzor s jinou barvou hlavičky než je spodní muška. Chytalo se proti vodě, abychom potočáky neplašili. Na Lipno 2 – Vyrovnávačku, kde se chytalo z lodí, jsme zvolili rychlou intermediální šňůru a tři mušky. Spodní byla přírodní zaječí lura s chartreuskovým tipem, prostřední muškou bylo Bibio a na horním přívěsu byla žluto-zelená lura. Způsob oživování mišek bylo hlavně Roly-poly a pak před lodí mušky zastavit a pomalu je zvedat nad hladinu na tzv. hang.

 Na Vyrovnávačce

Pro oba sektory na Vltavě 28 jsme měli stejnou strategii a to najít místo, kde by se mohlo vyskytovat nejvíce duháků. Toto místo pak prostrýmrovat s trojkou potápivou šňůrou, na dva strýmry (černý s chartreuskovým tipem a oranžová vranka, nebo oranžový blob). Dále tyto sektory pronymfovat s francouzským návazcem, jak hlavní tok, tak i partie kolem břehů, kde se ukrývá potočák i bílá ryba. Pokud ryby začaly sbírat, tak přišla na řadu suchá muška a to na dva chrostíky. Na Květoňově lovila devčata na stejné lury jako na Vyrovnávačce a pokud ryby přestaly být aktivní, pak se lovilo na Booby a s pětkou potápivostí muškařské šňůry.


 Při závodě

Nebudu vás zatěžovat zprávami o podrobném průběhu jednotlivých závodů, kdo kde chytal, jaké měly holky štěstí či smůlu na los nebo na broditelnost řek. Informace ohledně průběžných i konečných výsledků lze vyčíst z oficiálních výsledkových listin na webových stránkách z ME. Z historického hlediska však chci připomenout, že když někdy někde chytalo nějaké ženské družstvo (Anglie, Švédsko), tak skončilo zásadně až poslední. Mnoho cizích závodníků či neznalci kvalit našich děvčat si myslelo, že podobný scénář bude probíhat i u našeho týmu. Ale po třetím kole, kdy náš tým figuroval na desátém místě, je ostatní závodníci začali už trochu brát i jako rovnocenné soupeře. Škoda, že naše ženy toto pěkné desáté místo neudržely a nakonec skončily dvanácté. Každopádně však všechny chytaly do poslední minuty s obrovským nasazením a nakonec porazily pět týmů mužů.V jednotlivcích bych chtěl vyzvednout perfektní výkon Terky Rutové, která obsadila krásné 18. místo z 88 závodníků.

 To je konec!

Chtěl bych zde proto našim ženám poděkovat za zodpovědný přístup, vzornou přípravu, závodní nasazení při chytání a obětavost po celou dobu ME. Dále chci poděkovat Českému rybářskému svazu za umožnění účasti ženského týmu na ME a velké poděkování patří také sponzorům a to firmám HANÁK s.r.o., Monfish s.r.o. a Mírovi Macháčkovi z HENDS PRODUCTS. Dále chci poděkovat i Mirkovi Málkovi za obětavost při vázání mušek před i během šampionátu a také klukům z českého týmu A, kteří nám předávali své zkušenosti z tréninků. A nakonec chci ještě poděkovat všem, kteří nám drželi palce.


 Tým žen po vyhlášení výsledků

© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky