Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Vydařené jezerní mistrovství ČR v mušce

Vytvořeno: 01.06.2009, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Vydařené jezerní mistrovství ČR v mušce

Týden po Jarním poháru se konalo na nádrži Květoňov u Kaplice a pstruhovém rybníku Dobrkovská Lhotka u Trhových Svinů XV. Jezerní mistrovství ČR v muškaření. Čtyřicítka nejlepších mužů soutěžila po dva dny na větším Květoňově a ženy (11 účastnic) pak na Dobrkovské Lhotce. Bylo to poprvé, co se musely obě kategorie oddělit na různé vody, a řekl bych, že to přispělo ke zkvalitnění soutěže. Zatímco muži absolvovali čtyři závodní kola, děvčatům stačily k udělení medailí a pohárů závody tři. Další změnou oproti minulosti byl zákaz tréninku před závody, což přineslo výrazně zvýšené úlovky při vlastní soutěži. A poslední, i když nenápadnou novinkou, byla nová matice pro rotování závodníků v kategorii mužů, která měnila složení skupin po každém závodu a navíc se rotovalo i během každého soutěžního kolo, což mělo dále omezit vliv náhodného losu.

V sobotu 16. května v Jižních Čechách pěkně pršelo, foukal vítr a bylo zkrátka „rybí počasí“, které vyzkoušelo připravenost soutěžících na mokrou variantu. Muži se na Květoňově činili a tak v sektoru A zvaném Plážička měl po třech hodinách lovu vítězný David Říha (JČ) 24 úlovků. Druhý tu byl Vít Palacký (MRS) s 23 kusy a třetí Karel Bílek (JČ) chytl 20 ryb. Chytali se převážně pstruzi duhoví a siveni, ale zaznamenali jsme i úlovky kaprů, štik, okounů, plotic a pstruha ob.

Sektor B byl na hrázi a tady vyhrál mladý Východočech Michal Krsek s 24 záznamy v bodovacím průkazu. Stejný počet úlovků měl druhý David Šeba (JČ) a třetí Petr Jílek (VČ). V úseku C pod cestou se nejlépe dařilo dvěma závodníkům ze Severní Moravy – Bořku Kopeckému (21 ks) a Tomáši Adamovi (15 ks), třetím tu byl domácí Miloslav Čutka (15 ks). Konečně v sektoru D u pole pak vyhrál Miloslav Hosenseidl (20 ks), před Vladimírem Šedivým (14 ks) – oba JČ a třetí tu skončil Emil Zajonc (13 ks) ze Severní Moravy. Celkem se ulovilo 608 ryb a průměr na závodníka tak byl 15,2 ks. To se tedy rozhodčí z MO Vyšší Brod a MO Kremže pěkně zapotili a zmokli vlastně dvakrát.

Po obědě déšť konečně ustal a mezi mraky se začalo ukazovat sluníčko a tak byly podmínky pro lov pstruhů možná ještě lepší než dopoledne, i když se teď chytlo už „jen“ 410 ryb a dohromady to bylo i s ránem 1018 úlovků, což bylo samo o sobě víc, než kolik se zde ve středu před závodem vysadilo. Po dvou kolech se v čele usadili čtyři Jihočeši v pořadí: Říha, Hosenseidl, Šeba a Bílek a za nimi byl Vít Pavlacký (MRS), Filip Apjar (SM) a na sedmé místo se propracoval loňský mistr Evropy a dvojnásobný mistr světa v kategorii juniorů Luboš Roza, který od letoška závodí za Zlín. Když jsem to pak počítal, tak na tomto závodě byli přítomni čtyři mistři světa v kategorii mužů, tři mistři Evropy (z toho byl jeden dvojnásobný) a jeden dvojnásobný juniorský mistr světa, plus další medailisté v družstvech, takže konkurence zde byla opravdu veliká. Samozřejmě, že to souvisí s naší pozicí na světové závodní scéně v muškaření za posledních 15 letech.

Nedělní ráno bylo slunečné, ale foukal přeci jen větřík a dělaly se vlny, které zpravidla zlepšují šance na úlovky. Závodníkům nezbylo nic jiného než se do toho pustit znovu naplno, i když obě nedělní kola byla u mužů už jen dvouhodinová. Dopředu se tlačil mladý Roza, který chytal pod hladinou se šňůrou Hoower, kterou dostával kousek pod hladinu tak, že utopil špičku prutu pod vodu a pak velmi pomalu vedl své originální, lehké, štíhlé a dlouhé mušky a čekal na to až se mu pstruzi sami „oběsí“. Že k úspěchu v soutěži nestačí se věnovat jen sobě teď dokázal i tím, že si všiml chyby Davida Šeby, kterému pomohl s podebráním jednoho duháka soused a jeho protest se mu vyplatil postupem o další jedno místo v celkovém pořadí. Ve třetím kole se tedy ulovilo 311 ryb a na čele byla jihočeská trojice Říha, Hosenseidl, Bílek a za nimi následovali Pavlacký, Kopecký, Roza a Šeba a do konce závodu už zbývaly jen 2 hodiny čistého lovu.

Bylo celkem jisté, že někdo z uvedených závodníků se v tomto kole ještě potopí a někdo zespoda také ještě mohl vyplavat vzhůru. Miloslav Hosenseidl znovu potvrdil, že jeho taktika s lovem na dvě Booby s potápivou šňůrou zde na Květoňpvě platí. Ve čtyřech závodních kolech třikrát vyhrál a jednou byl druhý a tak s celkovým součtem umístění 5 a 60 úlovky se stal letošním mistrem ČR. Druhé místo obsadil další muž lovící s potápivou šňůrou, jehož specialitou je „blobování“, ve kterém je opravdu mistr. Měl součet umístění 8 a 79 ryb! I ze třetího místa se radoval Jihočech, kterým byl David Šeba. Bronzovou medaili získal za součet umístění 10 a 50 úlovků a až za ním skončil jako čtvrtý Luboš Roza, který měl také 50 ryb, ale součet umístění o jedno horší.

Další místa obsadili: 5. Filip Apjar, 6. Vít Palacký, 7. Bořek Kopecký, 8. Milan Pavlík. Černého Petra si vytáhl Karel Bílek, který se propadl na desáté místo, které však pro něj rozhodně není ostuda. Ještě tedy doplnění statistiky úlovků, celkem chytlo 40 rybářů za 10 hodin lovu 1491 ryb a průměr na závodníka bylo 37 kusů, tedy velmi slušné skóre. Cenu za největší rybu si odnesl Tomáš Cieslar (SM) za kapra 530 mm dlouhého.

O kategorii žen už jen krátce ve výsledcích. Mistryní republiky se stala Východočeška Ivana Kuchaříková, která ulovila 26 pstruhů a měla součet umístění 12. Těsně za ní pak následovala s 25 úlovky Ivana Linhová (JČ), která porazila svou soupeřku ze Severní Moravy Renátu Veisovou o pouhých 7 cm při stejném počtu úlovků a součtu umístění 13. Čtvrté místo pak patřilo mladé pražské závodnici Tereze Rutové, která si zapsala 23 úlovků a měla součet umístění 14, stejně jako za ní na pátém místě Markéta Procházková, mezi nimiž byl rozdíl jen 2 cm v délce úlovků. Ženy celkem chytly 226 ryb a měly průměr za 9 hodin lovu 20,5 kusů, největším úlovkem byl duhák 395 mm, který skončil na háčku Terezy Balážové (SČ). Z této krátké zprávy vyplývá, že soutěž žen byla v tomto roce velmi vyrovnaná a vliv na konečné pořadí mohl mít i lepší los. Tak je to ale často a k vítězství je třeba mít i tu příslovečnou trochu štěstí.

 PDF ke stažení  výsledkové listiny (PDF, 41 kB)

 Trocha akrobacie  Šeďa začal dobře  Fr. Hanák
 Sledujeme výsledky  Míla podebírá  Při polední pauze
 David Říha  Roza a rozhodčí  Medaile předává MM
 Nejlepších osm mužů  Medailisté jsou jen z Jihu  Mistr ČR 2009
 Jiřka táhne duháka  Pozor na ty dráty  A mám ho, táto!
   Jezerní ženy 2009  

© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky