Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Poslední pohár 23.11.2008

Vytvořeno: 29.11.2008, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Poslední pohár 23.11.2008

 V. Krátký

V sobotu 1. listopadu 2008 se konal na nádrži Květoňov u Kaplice poslední závod sezóny 2008, kterého se zúčastnilo 45 muškařů. Slunečné počasí a bezvětří nevěštilo dobré podmínky pro rybolov. Tato nádrž již není pár let osazována kapry a tak je to znát na velmi dobré průhlednosti vody. Závod byl rozdělen do čtyř samostatně hodnocených kol, v rámci nichž se lovilo na dvou místech v sektoru a jednotlivé skupiny se ještě pro každé kolo měnily. Pořadatelem soutěže byl RSK Č. Budějovice, hlavním organizátorem Miloslav Hosenseidl a technickým ředitelem pak Milan Hladík, který vymyslel onen složitý systém rotací a řídil také bodovací komisi.

Soutěž začala o půl deváté a nejlépe se vedlo závodníkům, kteří lovili na mělčinách u pole, kde se chytlo 14 ryb. Nejlépe to šlo ve stínu lesa, z čehož těžili závodníci na levém křídle tohoto úseku. Mezi nimi se nejvíce dařilo Karlu Kudrnovi z Prahy, který si zapsal 3 úlovky a druhý skončil jeden z favoritů Václav Krátký (RSK ČB) se dvěma duháky, hlavně díky úlovku měřícímu 493 mm. Z dvanácti lovících jich bylo s úlovkem osm. Překvapivě se tu hned na začátku vynuloval další z domácích favoritů David Říha.

To na vedlejším sektoru pod silnicí byla na hluboké vodě situace úplně jiná, protože zde bodovali v prvním kole jen David Chlumský (Praha) s duhákem 510mm a druhý úlovek této skupiny chytl Jakub Slabý (Praha). Podobná situace byla v hloubce na hrázi, kde se sice ulovilo ryb 6, ale bodovali jen čtyři soutěžící a vždy v pravé části hráze. Mezi nimi vynikl se třemi úlovky Roman Blažek (Praha). I když se v obou úsecích ryby objevovaly na hladině, bylo to už většinou hodně daleko a mimo dohoz závodníků.

 Ivan podebírá

Posledním úsekem byla Plážička, kde je také relativně mělčí voda a bylo to hned znát i na úlovcích, kterých bylo třináct. Zde se nejlépe vedlo Petru Jůnovi z Prahy, který si zapsal čtyři ryby a zkompletoval tak vítězství pražských závodníků v prvním kole na všech úsecích. Druhý zde byl se dvěma duháky Marek Eliáš (Akvarest Říčany), hlavně díky duhákovi 530 mm dlouhému. V tomto sektoru mělo úlovek sedm závodníků. I když jsme všichni čekali na vítr a vlnky, tak zůstala hladina jako zrcadlo, na kterém se každou chvíli oblevilo kolo od sbírající ryby, bohužel většina jich byla ve středu nádrže, tedy daleko od břehu, na kterém se snažilo 45 závodníků.

Druhé kolo se velmi podobalo tomu prvnímu. Nejvíce úlovků pocházelo se sektoru A u pole, kde se chytlo celkem 17 ryb a bodovalo tu opět osm lovících ze dvanácti. Tentokrát zde vyhrál mladý domácí závodník z Kaplice, člen RSK ČB, František Kouba, který měl 4 úlovky a mezi nimi byl duhák 505 mm. Znovu se dařilo Markovi Eliášovi, který sice skončil se dvěma rybami třetí, ale opět byl mezi nimi duhák, tentokrát měřil 533 mm. Dalšího Mobidika o délce 510 mm zde měl ještě Láďa Šedivý (RSK ČB).

 Franta táhne

Pod silnicí to bylo stejné jako v prvním kole, jen dva závodníci bodovali. Vyhrál Ivan Vančura (Příbram) se 3 duháky a druhý skončil David Říha s duhákem 530 mm. Ostatních 10 závodníků si jen pěkně zaházelo. Také na hrázi byly úlovky bídné a chytly se tam jen tři duháci, kteří seřadily lovce v pořadí 1. Vach, 2. Krátký, 3. Slabý.

Na obou těchto sektorech je zvýšený břeh za závodníky, který zhoršuje házení. Byl jsem proto překvapen, že se nikdo nepokusil opakovat novou italskou taktiku ze Svatováclavského poháru (viz video v říjnovém vydání ČM), tedy valivý hod s dvojitým tahem. Píšu o tom proto, že by se to naši závodníci měli rychle naučit. Má to sice nevýhodu v pokládání šňůry před hodem na hladinu, ale čerstvě nasazeným rybám to asi příliš vadit nebude.

 Ivan Vančura

Druhé kolo nevyšlo závodníkům na Plážičce, kde se chytlo jen pět ryb a žádnému ze šťastných lovců se nepodařilo docílit více než jeden zápis v bodovací kartě a proto byl každý úlovek pokládán za zlatou rybu. Půl závodu bylo tedy za námi a čtenář si asi pomyslí, že se toho chytlo velmi málo. Podle našich domácích poměrů mu musím dát za pravdu, ale podle mezinárodních standardů FIPS-Mou to byl výborný výsledek a mnohokrát jsem právě takový a často i horší průběh soutěže měl možnost vidět různě v cizině.

Po dvou kolech se začalo rýsovat pole potencionálních favoritů na vítězství, ale všichni věděli, že v dalším kole si klidně mohou připsat „zero“ a spadnou do průměru. Vedoucím závodníkem byl Václav Krátký, následován Markem Eliášem, Ivanem Vančurou a Kamilem Dvořákem (Rokycany), mezi nimiž jsem tušil vítěze. Zdálo se, že jejich taktika by dnes mohla platit, i když jsem ještě nevěděl v čem to je.

Po obědě se začaly objevovat na mraky a občas zašuměl v suchém listí stromů vánek a na hladině se začaly dělat nesmělé vlnky. Čekali jsme všichni na vlny jako na smilování, protože na Květonově to vždy přináší v lovu dobré výsledky. U Plážičky začalo intenzivní líhnutí titěrných černých pakomárů a najednou se tu objevilo mnoho velkých sbírajících ryb, na které však měl málokdo.

Ze sektoru A u pole se vytratily dopolední ryby a výsledkem bylo jen pět úlovků, z toho měla 3 duháky juniorka Tereza Rutová z Prahy a po jednomi měl ještě Karel Bílek (RSK ČB), to ho vyneslo na průběžné páté místo a také Standa Neubauer (RSK ČB). Z favoritů tu nuloval Ivan Vančura a vypadalo to s ním už moc bledě. Pod silnicí byl setrvalý stav, tedy dvě chycené ryby (Kocábek a Fr. Hanák) a z favoritů se tu znovu vynuloval Václav Krátký. Ani na hrázi to nebylo o moc lepší. Chytly se tam čtyři ryby, dvě z toho měl Michal Adamčík (RSK ČB) a po jednom úlovku dva aspiranti na vítězství, Kamil Dvořák a Marek Eliáš. Na Plážičce se chytlo osm ryb, z toho čtyři měl Jakub Slabý a dvě pak chytl Pavel Kneifl (Č. Krumlov), což ho rázem vyneslo do okruhu kandidátů na „bednu“.

 Vítěrové PP 2008

Před posledním kolem bylo jasné, že k vítězství v soutěži může stačit Eliášovi, Dvořákovi a také Slabému a Bílkovi jeden úlovek, ale ve hře byli i další možnosti a varianty. Až nyní jsem přišel na to, co to chce. Nebylo to ani v použité šňůře, ani v rychlosti stahování, ani v typu mušky, i když to tajemství v mušce přeci jen bylo. Musel na ní být žlutozelený prvek, v barevné škále známý jako „šatresk“.

Mohl to být staticky chytaný suchý chrostík, menší rychle tažená lura, nebo pomalu vedená nymfa. Samozřejmě i barva černá nebyla špatná, zvláště když na ní byla kombinace s onou signální zelenou. Sem tam se objevil na hladině větší kropenatý chrostík se zelenou „prdelkou“ a to asi lákalo duháky k záběru na cokoli podobného, protože ty droboučké černé pakomáry, kterými se teď ryby intenzivně krmily, prostě napodobit nešlo.

Od východu začal s klesajícím sluncem foukat větřík a s ním se objevily vlnky, které vyhnaly od pole zbytek ryb, takže se zde v posledním kole ulovily jen dvě (Jaromír Šram a Jakub Vach). Pod silnicí se chytly tři ryby, jak jinak než třemi závodníky a mezi těmi šťastnými byl i krumlovský Pavel Kneifl, který tu chytil svou zlatou rybku. V sektoru C na hrázi se chytlo šest ryb na pět šťastlivců. Vypadli zde dva adepti na vítězství, Karel Bílek a mladý pražský junior Jakub Slabý, který měl dva záběry a jednu rybu utrhl po záseku. Právě on chytal statického chrostíka s velkou zelenou „prdelkou“.

Zároveň se také lovilo na Plážičce a tady se děly věci. Ulovilo se tu 36 ryb a jen jeden rybář byl „blank“. Jako z popela vstal Ivan Vančura, který si zapsal osm úlovků, z toho dvě ryby přes padesát, hlavně na malou žlutou lurku s delším „chatreuse“ ocáskem a jen o jeden úlovek méně měl Lukáš Pazderník (Strakonice). Po pěti kouscích měli ještě Milan Hladík, který chytl největší rybu (560 mm) a Franta Hanák, jinak hlavní sponzor celé soutěže.

Fantastický výkon na Plážičce vynesl na první místo Ivana Vančuru (Příbram), který měl součet umístění 18 a 12 úlovků. Stejný součet umístění měl Pavel Kneifl (Č. Krumlov), ovšem pouze s 4 ryby a třetí skončil Kamil Dvořák (Rokycany) se součtem 19 a 4 úlovky.

V těžkém závodě se nikomu nepodařilo ulovit rybu na všech čtyřech stanovištích a devět muškařů odjelo domů v „audině“, protože měli čtyři nuly.

 PDF ke stažení  výsledková listina (PDF, 52 kB)


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky