Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Říční muškaření ] > [ Vltava pod Lipnem ] > Dopis z Loučovic

Vytvořeno: 02.11.2008, Aktualizováno: 05.11.2013


Dopis z Loučovic

Vážení přátelé, rybáři a ostatní.

Přečetl jsem si článek autora Jiřího Pejchara a docela mě jeho názor udivil v některých částech, týkajících se rybářské stráže v Loučovicích. Dovolte mi, abych i já se vrátil k události 12. července 2008 a u některých citací pana Pejchara se zastavil a podal upřesnění.

Onoho dne jsem byl v zaměstnání (pracuji ve 12 hodinovém procesu), když jsem obdržel hovor s tím, že na Vltavě 29 v úseku „Chyť a pusť “ jsou dva lidé, kteří třpytkují a ulovené ryby si ponechávají. Okamžitě jsem si uvědomil, že jsou to pytláci a slíbil jsem, že tam někoho vyšlu. Obvolal jsem místní členy rybářské stráže, ale žádný nebyl k dispozici a tak jsem okamžitě volal zpět, ať zavolají na tyto lidi policii přes číslo 158, že tam přijede hlídka z Lipna nebo Vyššího Brodu během 5 minut. Nestalo se tak.

Pak jsem sehnal porybného, který po stručných informacích, když já sám jsem nevěděl přesně kde se dotyční nachází, zda na mostě pod přehradou, nebo na mostě v Loučovicích a ten hned vyjel. Mezitím jsem dostal zprávu kde se přesně skupina nachází a toto jsem oznámil porybnému. Ten mě poprosil, že skupinu nevidí, ať někdo vyjde k silnici a ukáže mu, kde vlastně jsou. Po jejich nalezení volal, že je našel. Protože jsem byl v zaměstnání, celé to pro mne skončilo.

Později jsem s dotyčným porybným hovořil a ten mi celou situaci popsal takto: po příjezdu pytláci utekli, ale dle popisu věděl, o koho se jedná. Jeden z nich nám již delší dobu unikal a všichni jsme tu pifku na něj měli, ale bohužel se nám ho nedařilo zadržet. Jedná se o člověka s kriminální minulostí, který je schopen všeho. Názor pana Pejchara, že mu přístup porybného připadal vzhledem k takové důležité funkci dosti divný a že je snad ani chytit nechtěl je zavádějící.

Co měl dělat, lítat sám po rozlehlé lokalitě a hledat je? Když utekli, jak sám tvrdíte, tak si myslíte, že budou čekat, až je porybný najde? Proč je nezadržela lovící skupina, když si pan Pejchar myslí, že by to tak mělo být. Proč on sám se nedá k rybářské stráži a může zkusit chytat pytláky, aby poznal, jak je těžké vykonávat v této době takovou funkci, která hraničí s velkým nebezpečím ublížení na zdraví.

Ne každý z porybných měří jako já 190 cm a váží 105 kg. Já se pytláků nebojím, několikrát jsem seděl kvůli nim u soudu a odházel vždy s pocitem, že v této společnosti se pytlákům nic nestane a porybný jim je svým způsobem po vynesení rozsudku pro legraci. Většinou to končí uhrazením směšné částky za ulovené ryby a příště máte pytláky u vody opět!

Co se týče dalších názoru autora článku, že porybný seděl v hospodě dva stoly od pytláků, tím přece nechcete říct, že porybný si nemůže zajít na pivo jako vy? A že nemohl vyhodit pytláky z hospody, která je veřejně přístupná všem. Najděte mi, prosím, v zákoně něco, co by ho k tomu opravňovalo! A i kdyby to dokázal, vystavuje se nebezpečí trestného stíhání za omezování osobní svobody a pokud by zde vystupoval z funkce člena rybářské stráže i zneužití funkce veřejného činitele!

Je mi divné, když vám v hospodě pytláci vyhrožovali „ rozbitím držky“, proč jste se opět neobrátil na Polici ČR? Nebo jste očekával, že místní porybný vás bude v hospodě bránit? Pokud o tom píšete, tak to berte jako váš osobní problém a tak to v článku postavte. Všichni členové stráží pracují ve vlastním volnu, na úkor svého času a doslova zadarmo. Nebo si snad myslíte, že to děláme za povolenku, já sám a další díky této funkci ani na ryby čas nemáme.

Ono je lepší v teple si sednout a kritizovat bez toho, jestli jste vy pro to něco udělal navíc a občas strážným, kteří nemohou být všude, také něčím pomohl. A zrovna člověk, kterého kritizujete, ten má za sebou zadržené pytláky, má i dobré výsledky v činnosti. To berete jako samozřejmost, ale pomluvit na veřejnosti pro jeden neúspěch bývá lepší a ještě dáváte signál těm špatným rybářům a pytlákům.

Pane Pejchare, byl jsem na rybách v USA a měl jsem možnost s jedním jejich porybným mluvit. Tento porybný byl profesionál v uniformě a ozbrojen. Pytláctví se u nich trestá minimálně pěti lety vězení a vyhrožování takovéto osobě smrtí, tak jak se to stalo čtrnáct dní po události u nás od dotyčného pytláka mně, se rovná v Americe deseti letům vězení! Takže, až to tak jednou bude u nás, bude to mít rybářská stráž lehčí a myslím si, že ani rybáři stráž volat nebudou, protože ta bude u vody stále!

Pro klid vaší dušičky vám ještě oznámím, že vše vyšetřuje Policie Vyšší Brod. Porybný už u výslechu byl a já jsem podal trestní oznámení za vyhrožování smrtí mé osobě od dotyčného pytláka. Vše ve vlastním volnu a u soudu to bude stejné. Po ukončení soudního řízení vám rád pošlu zprávu, jak vše dopadlo. Pro zasmání!!

S pozdravem „Petrův zdar!“
Miroslav Kučera, hospodář MO Loučovice


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky