Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Závodění ] > Podzimní kolo II. ligy v Rožmberku se vydařilo

Vytvořeno: 30.09.2008, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Podzimní kolo II. ligy v Rožmberku se vydařilo

 Fr. Tobiáš

V soboru a neděli 20. – 21. září se konalo v Rožmberku nad Vltavou podzimní kolo II. ligy sk. A. Jeden úsek byl vytýčen nad mostem v Rožmberku na Vltavě 28 a zbývající pak pod kempem na Vltavě 27. Na závodní místo připadlo 150 metrů vody a před soutěží sem nebyly vysazeny žádné nové ryby. Svým zaměřením se tak trať přibližovala závodním podmínkám, které panují na mistrovství světa, protože během dvou dní se na každém stanovišti lovilo ve čtyřech tříhodinovkách a dohromady tu bylo vždy 8 závodníků (výměna míst po polovině kola). I když tento nový model, při kterém se navzájem kontrolují závodníci, probíhá už druhým rokem, měli s ním někteří ještě problémy.

Byl jsem proto zvědav, zda a jak se projeví zvýšený rybářský tlak na jednotlivá stanoviště poklesem úlovků. Naštěstí se nepotvrdily obavy z toho, že by se v neděli odpoledne už nemuselo nic chytit, protože Vltava je přece jen velká řeka, i když pokles v úlovcích tu samozřejmě musel být znát. V sobotu bylo pěkné letní slunečné počasí a dopoledne ulovilo 24 závodníků 396 ryb (průměr 16,5 ks), odpoledne pak zaznamenalo 23 lovících 309 ryb (průměr na závodníka byl 13,4 ks).

 Pohled na zámek

V neděli se počasí pokazilo, došlo k prudkému ochlazení a odpoledne pršelo. Nedělní ranní úlovek 24 rybářů pak činil 310 ryb (prům. 12,9 ks) a odpoledne stejný počet lovících zaznamenalo 222 úlovků (prům. 9,25 ks). Dá se říci, že úlovky z jednotlivých míst odpovídaly spíš úrovni závodníků, kteří na nich lovili. Podíl lososovitých a bílých ryb byl zhruba na úrovni 4 : 6, protože se počítaly ryby už od 15 cm délky.

V sobotu dopoledne měli 3 závodníci ve spodním úseku po 33 úlovcích Miroslav Čutka (RSK CB C), František Tobiáš (Sage Hanák) a Stanislav Šíp (Otava Strakonice). V horním úseku zaznamenal nejlepší výsledek 27 ryb Kamil Dvořák z Rokycan a jen o jeden úlovek za ním zaostal Martin Balog (Chomutov). Sobotní odpolední kolo, které proběhlo ještě za pěkného letního počasí, bylo ochuzeno neúčastí jednoho strakonického závodníka. V horním úseku nad Rožmberkem měl maximum Miroslav Bonešický st. (RSK ČB C) za 16 ks, druhý zde byl Karel Švarc z Vlašimi (15 ryb) a třetí pak Petr Sekyra (Rokycany A) – 14 úlovků. Ve spodním úseku vyhrál překvapivě Michal Svoboda (Rokycany B) s 22 zápisy, František Kouba (RSK ČB C) měl úlovků 21, stejně jako strakonický Michal Němec, který ale letos hostuje ve Vlašimi a 21 ryb měla i čtvrtá Markéta Procházková (Rokycany A). Z toho je vidět, že rozhodovala každá ryba a nejlepší závodníky od sebe dělily spíše jen milimetry.

 Fr. Hanák

Změna počasí, která přišla do šumavského podhůří v noci na neděli, se projevila značným ochlazením a zataženou oblohou. Situaci nejlépe zvládl Miroslav Paur (Příbram), který vynymfoval v tišině nad mostem v Rožmberku 18 ryb, převážně potočáků a v druhé části už přidal jen jednoho, což mu ale stačilo na vítězství v horním sektoru. Druhé místo připadlo na Josefa Hanáka (Sage Hanák) za 13 ryb a třetí skončil chomutovský Václav Pešek (10 ks). Ve spodním úseku nejlépe zachytal Martin Řezáč (Ml. Boleslav), který docílil 20 záznamů v bodovacím listu a za ním skončil na druhém místě s 19 rybami Tomáš Bejček (Chomutov) a třetí byl František Hanák (Sage) se 17 úlovky.

Odpolední nevlídný déšť probudil ryby, které se daly do sbírání, a v úlovcích teď začal převládat pstruh obecný. V úseku nad Rožmberkem vyhrál s 27 úlovky David Procházka (Rokycany A), druhý tu skončil Pavel Horčička z Mladé Boleslavi (18 ks) a třetí pak byl Jaroslav Kučera (RSK ČB D) se 13 zápisy. Ve spodním úseku pak zvítězil Martin Balog (32 ks) a stal se tak premiantem tohoto podzimního kola mezi jednotlivci. Druhý v tomto spodním úseku odpoledne skončil Michal Adamčík (RSK ČB C) – 17 úlovků a třetí tu pak byl sokolovský Michal Burda (15 ks).

Podzimní kolo II. ligy sk. A nejlépe zvládli závodníci RSK Č. Budějovice C ve složení Adamčík, Bonešický, Čutka a Kouba, kteří měli součet umístění 28, druhé místo připadlo týmu MO ČRS Chomutov (32) a třetí pak bylo A družstvo Rokycan (35). Čtvrté místo v podzimním kole a součet umístění 37 však stačil týmu Sage Hanák České Budějovice (Hanák Fr., Hanák Jos., Říha David, Tobiáš Fr.) k zisku titulu celkového vítěze II. ligy sk. B v ročníku 2008 za součet umístění 58. Celkově druhé místo pak patřilo závodníkům MO Chomutov (součet um. 69) a třetí skončil tým RSK Č. Budějovice C (72).

Vzhledem k tomu, že do 2. ligy 2009 budou patrně postupovat jen týmy ze dvou krajů, sestoupí do divizí asi jen poslední dva celky (Mladá Boleslav a Česká Lípa). Před vyhlášením výsledků z těchto zdařilých závodů ještě společně uctili všichni účastníci minutou ticha památku zesnulého reprezentačního trenéra juniorů a bývalého skvělého závodníka Milana Januse (viz mimořádná zářijová aktualizace ČM).

 Fr. Kouba
 M. Adamčík
 Nejlepší týmy 2008
 Vítězové II. ligy 2008

© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky