Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Říční muškaření ] > [ Vltava pod Lipnem ] > V Loučovicích vše při starém

Vytvořeno: 01.08.2008, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Jiří Pejchar

V Loučovicích vše při starém

V sobotu 12. července 2008 jsme během vltavského soustředění juniorské muškařské reprezentace ČR před MS v Portugalsku vyrazili na úsek Vltavy 29 s režimem „Chyť a pusť“, který se nachází těsně pod Lipenskou přehradou v Loučovicích. Výborně jsme si všichni zachytali a dokonce Mirek Bonešický ml. si chytil svoji životní rybu, potočáka 58 centimetrů. Když se naše skupina na spodku tohoto úseku balila, zavolal mi kolega, že u mostu v Loučovicích, kde začíná tento zvláštní a čistě muškařský úsek, loví nějací dva chlapi se třpytkou a zabíjejí ryby. Zavolal jsem tedy telefonem místního porybného a vydal se k mostu.

Tam již byl můj kolega s dalšími juniory. Při dotazu proč tam chytají na třpytku a zabíjí ryby nám místní pytláci řekli, že to tam přece dělá každý a ať si hledíme svého nebo, že dostaneme do „držky“. Mezitím dojel porybný, který jezdil zmateně po mostě sem a tam. Jeden z juniorů musel vyběhnout na most, aby ho zastavil. Když toto jeho počínání viděli pytláci, na nic už nečekali a utekli.

Pan porybný pomaličku vystoupil, došel si dozadu do kufru pro deštník a pomalu sešel k nám dolů, jako by mu to bylo vše jedno. Přišel ke mě a zeptal se: „Tak kdepak je máte?“ Jeho přístup k výkonu této důležité funkce se mi zdál dosti divný jako, skoro to vypadalo tak, že je ani chytit nechtěl. Odevzdali jsme mu tašku s 8 pstruhy, kterou jsme našli v trávě a jeli na ubytovnu do Rybářského domu v Loučovicích.

Večer jsme si šli sednout všichni do hospody v přízemí. Seděli jsme hned u vchodu a k našemu překvapení tam byli i oba pytláci a dva stoly od nich seděl i náš známý porybný. Ukázali jsme mu proto ty pytláky a on jen odpověděl: „Jo, my víme, máme na ně pivku“. Zajímavé, co?

Seděli jsme tam asi hodinu a naši „milí“ pytláci se mezitím oklepali a začali na nás pořvávat, že jsme prasata a že jsme jim ukradli jejich ryby. Dokonce jeden z nich přišel až k nám ke stolu, abychom mu ty ryby vrátili. Poslali jsme ho kamsi, ale on se za chvíli vrátil znovu. Celou dobu seděl ten porybný beze slova, jako když tam ani není a až jsem řekl, že ryby jsme odevzdali jemu, pak teprve vstal a začal je vyhazovat z hospody. Ti se mu však vysmáli a seděli si tam vesele dál.

Ráno jsme se rozhodli nahlásit to na policii ve Vyšším Brodu, neboť jsme je při činu vyfotili i natočili. Dle policie to prý je dostatek důkazů na jejich usvědčení. Tak doufejme v dobrý výsledek pátrání. Postupem času si však myslím, že jsme měli zavolat policii ještě včera a porybného vynechat, ale to je ponaučení pro příště. A vůbec, k čemu má vlastně Český rybářský svaz takové rybářské stráže? V Loučovicích to nebyl první případ pytlačení v tomto úseku Vltavy a jak to tak vypadá, ani ten náš asi nebude poslední.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky