Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ochrana ryb ] > Ano, mohlo by to být jasnější!

Vytvořeno: 03.06.2008, Aktualizováno: 05.11.2013


Ano, mohlo by to být jasnější!

8 špičkových snímků prvotřídního fotografa (viz. www.naturettl.nl) Aada Verkuijla.

Tyto fotografie vyvrací navždy mezi námi dodnes rozšířený názor, že volavka (Ardea cinerea) může zdolat jen malé ryby.

Tento příspěvek zprostředkoval muškařům Jan G, VAN DEN BOOGAARD. Text: Günter Fröhlich.

 Obrázek 1

Obrázek 1: Tuto přes 40 cm dlouhou a více než 1 kg vážící štiku dokáže již tak silná volavka jen těžko zkrotit. Mrská s sebou a svíjí se, ale její pevné ozubené čelisti lapají do prázdna…

 Obrázek 2

Obrázek 2: I cílený úder zobáku volavky do citlivého hrdla nemůže ještě ukončit zoufalý odpor chyceného potravního konkurenta.

 Obrázek 3

Obrázek 3: Až po úderu do lebky oslabuje život obrovské kořisti. Jinovatka na štice napovídá, že následoval úder do trávy a do země.

 Obrázek 4

Obrázek 4: Brzy je po boji a kořist je hlavou napřed v zobáku. „Podle možností volavky“ tzn. „rybičku“ o takové velikosti není samozřejmě možné spolknout…

 Obrázek 5

Obrázek 5: Dobře jednu minutu trvalo volavce, říká fotograf, aby roztáhla své hrdlo – jako had – a sebrala ze země štiku.

 Obrázek 6

Obrázek 6: A pak se jí to opravdu podařilo, polykat kořist hlavou napřed! Samozřejmě podstupuje volavka velká rizika, když se pouští do takové „rybičky“. Ale energicky zvedne kořist svým dlouhým krkem, aby ji spolkla.

 Obrázek 7

Obrázek 7: A během doby, co se pták, jak ukazuje x-postavení jeho chůd, namáhavě narovnává, klouže těžce vybojovaná kořist do polykacího kanálu.

 Obrázek 8

Obrázek 8: Při této „roztržce“ šla volavka na nejzazší hranice. Její dříve elegantní krk je tlustý a deformovaný, ale hlavu své obrovské kořisti má již v hrdle.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky