Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ostatní ] > [ Stalo se ... ] > Dobyli jsme jižní polokouli!

Vytvořeno: 01.04.2008, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Dobyli jsme jižní polokouli!

Letošní zima byla mírná, že jsem si připadal tak trochu jako v Kalifornii a ne v Českých Budějovicích a možná ještě lépe, protože nám tu nehrozí zemětřesení. Teplé počasí přímo lákalo k vodě, ale já odolal. Je to přeci jen pro mladší ročníky. Věnoval jsem se různým rybářským výstavám a snažil jsem se také prodávat německou verzi knihy o České nymfě.

Celkem jsem byl úspěšný, zpravidla se mi v Německu podařilo prodat 40 – 60 výtisků na jedné výstavě, což nebylo špatné, zato v Rakousku se nečte a tak to bylo za stejnou dobu jen kolem 15 knížek. Většího prodejce v německy mluvících zemí se mi však nepodařilo sehnat. Zcela jiná situace je ale v USA, kde se obchodníci o ní doslova přetahují.

V uplynulém měsíci byl docela slušný ohlas na prodej knihy na americkém Amazonu, kde dostala 98 % pozitivní hodnocení od 162 respondentů (jen jednomu se nelíbila) a bylo to zase pět hvězdiček. Však už mi zbývá jen posledních 120 výtisků z druhého vydání a na duben chystám třetí, čistě anglické vydání, které bude zase trochu aktualizované. A když už jsem v tom chlubení, konečně se ozval i sám Charles Jardine, který mi prorokoval, že se kniha stane klasikou.

Březen byl ale také v očekávání výsledku Českého týmu na mistrovství světa na Novém Zélandu. Hodně jsem našim věřil, protože úroveň českého závodního muškaření graduje a v posledních letech jde už zpravidla jen o souboj mezi Čechy, Francouzi a případně závodníky z pořádající země. Trochu mě sice rozhodilo, když týden před šampionátem vystoupil na členské schůzi ČRS v Č. Krumlově jeden „policajt“, který si nepřál, aby: „Za jeho 15 Kč z členské známky jel Křivanec s celou famílií na Nový Zéland“, když jsem byl zrovna na schůzi v Loučovicích a na ten Zéland jel úplně někdo jiný. Mít po ruce toho blba, asi bych se neudržel a poslal ho někam dál než na ten Zéland.

Po této nepříjemnosti, která by se asi dotkla každého, jsem o to více upíral zrak k blížícímu se mistrovství světa a nepřestával věřit, že to dobře dopadne. Zprávy byly sice kusé, ale velmi příznivé v tom, že je tam hodně ryb a to je vždycky voda na náš mlýn. Vypadalo to na regulérní závod a já doufal, že se prosadíme i díky zkušenostem Petra Škarky, který na Zélandu několik let žil a lovil ryby a nyní byl průvodcem týmu. V takovém závodě totiž často rozhoduje o medailích i třeba nepatrná maličkost.

 Vítězní Češi

A pak už začaly chodit první výsledky a náš tým se přetahoval o vedení s domácími závodníky a to bylo moc dobré znamení. Jestliže totiž naši po prvním dnu vedli se stejným součtem umístění jako domácí, bylo už skoro jasné, že to bude medaile v družstvech. Stát se sice mohlo cokoliv, ale ve férovém závodě by nás to nemělo zasáhnout. Druhý den sice šli do čela Zélanďané, ale třetí den rozhodl! Dobyli jsme jižní polokouli a rozsekali zbytek světa na nudle. Měl jsem sejnou radost, jako když se mi narodil syn. Byl jsem s ním zrovna na výstavě v Klagenfurtu a na tom jihu byli Jirka s Martinem, pět mušketýrů a jeden věrný sluha.

Tak slavné vítězství jsme ještě nevybojovali, snad jen to portugalské předloni se mu hodně blížilo. Na stupních vítězů stáli dva Češi, vítězný Martin Drož a bronzový Tomáš Starýchfojtů a mezi nimi byl jen Francouz a další dva naši byli na 8. a 11. místě. To byla nejlepší odpověď všem, kteří se neustále snaží házet českému rybářskému závodění klacky pod nohy a přiškrtit mu peníze. Sami sice nikdy nic takového nedokázali a už nedokáží, ale mohou se těch úspěšným pomstít tím, že jim neodhlasují na další rok peníze. Třeba na základě nějaké nepodložené informace, kterou šíří stejní lidé jako ten policajt.

Naši závodníci mi tak udělali velkou radost a nejen mně, ale i svému kapitánovi Jirkovi Klímovi, pro kterého byl tento šampionát posledním, protože i on končí s „nároďákem“, stejně jako Karel Brückner u fotbalistů a tak bude odbor muška hledat nového trenéra. Doufejme, že jeho nástupce bude podobně úspěšný jako Jirka Klíma, i když získat pětkrát zlato s týmem se mu asi podaří jen stěží. Pak ho snad i u nás doma konečně ocení…

 PDF ke stažení  Výsledková listina - týmy (PDF, 92 kB)

 PDF ke stažení  Výsledková listina - jednotlivci (PDF, 297 kB)

Zdroj: http://www.2008worldflyfishingchamps.com/


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky