Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ostatní ] > Novoroční

Vytvořeno: 01.01.2008, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Novoroční

Moji milí čtenáři, uplynul již celý rok, co jsem po šesti letech uzavřel Povltavského muškaře a jeho pokračovatele ČM jsem převedl pouze na měsíčník a velice jsem se o dnešní půlnoci podivil, že se nám podařilo překonat vysněnou metu 20 tisíc přístupů za rok o 41 hlasů. To by tedy znamenalo, že se na Českého muškaře dívá měsíčně asi 1670 čtenářů a to už není vůbec málo.

Chtěl bych vám proto poděkovat za tuto malou radost, kterou jste mi prokázali.

Ani v minulém roce se mi však nepodařilo překonat váš ostych a tak počet dopisovatelů nijak významně nevzrostl. Já vím, je to práce něco vyplodit a je to mnoho času, který při tom ztratíte. Na druhou stranu byste mohli tímto způsobem podat i určité svědectví o vašem oblíbeném revíru, způsobu lovu, muškách a také i o vás samotných. Já vím, není to jednoduché, protože stále tu bude ta drtivá mlčící většina a pár nemlčících, kteří vám mohou pěkně zatopit za to, že jste vystoupili z řady. Mám s tím mnoho vlastních zkušeností, ale věřte mi, že všechno špatné je v zásadě i pro něco dobré.

Mohu vám to doložit i na knize o České nymfě, kterou nechtěl nikdo vydat, anebo požadoval takové změny, že by z toho byla pro mne nepřijatelná bramboračka. Takže jsem byl takto nepřímo donucen vydat si jí sám a to se nakonec ukázalo jako velmi pozitivní. Pozitivní bylo i to, že jsem nepřistoupil na dvojjazyčnou verzi a udělal jak českou, tak i anglickou mutaci.

Další problém nastal s tím, že knihu u nás nechtěl skoro nikdo prodávat a tak jsem měl příležitost ocenit schopnosti pár přátel, kteří mi s tím pomohli, takže mi nyní zbývá už jen necelých čtyři sta výtisků. Tady jsem měl štěstí, že o ní mají zájem čtenáři a hledají složitější postupy, jako je zásilkový prodej prostřednictvím internetu, o kterém se vyjádřil jeden můj zkušený přítel, který tvrdil, že je nemožné knihu takto prodat. Dnes už vidím, že je to možné a doufám, že to nebude trvat tak dlouho, jak jsem mínil ještě před měsícem. Pro mne je to v zásadě finančně mnohem zajímavější, než u nás běžný komisní prodej, ve kterém nenese prodejce vůbec žádné riziko a prodávající nemá příjem zcela jistý ani v tom případě, že se knihy prodají.

Jsou v tom i osobní vztahy a animosity, protože jak jinak si lze vysvětlit i tu skutečnost, že třeba na Slovensku se v pěti obchodech prodala za devět měsíců jen asi padesátka výtisků. Ale to nevadí, až české verze dojdou, tak si je pak budou možná složitě kupovat v anglické či německé mutaci. Asi je to moc „česká“ knížka a autor si do nás jednou nepěkně zaryl, nebo je to třeba úplně jinak.

Anglická verze mi v loňském roce udělala největší radost, hlavně kvůli tomu, jak knihu přijal zbytek muškařského světa. Zatímco první anglické vydání se prodávalo asi pět měsíců, pak stejný počet výtisků z vydání druhého se prodal během jednoho měsíce a v lednu by už mohly mé zásoby dojít. I když jsem měl mnoho kladných odezev z celého světa od Tasmánie až po Kalifornii a kniha obdržela nejlepší ocenění na největším muškařském webu, přece jen mne vůbec nenapadlo, že by mohla být prodávána i v největším internetovém obchodě, kterým Amazon bezpochyby je.

V klidu je zatím verze německá a kromě firmy Dürkop o ní ještě nikdo z obchodníků zájem neprojevil, ale uvidíme, jak na ní budou reagovat čtenáři. V alpských zemích se totiž chytá poměrně jinak než u nás a tato kniha by pro ně mohla být ještě příliš „revoluční“, anebo také příliš „česká“. Uvidíme, ale pro jistotu jsem těch německých kopií nenechal vytisknout víc než tisíc a to by se snad prodat mělo. Úvahy některých mých přátel vydat jí také v italštině, japonštině a norštině se mi zatím zdají málo pravdě a reálnější by mohl být snad jen francouzský překlad.

Mnoho štěstí i v roce 2008 přeje

Váš Karel Křivanec

 PF 2008

© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky