Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Říční muškaření ] > [ Otava ] > Volyňka 2P

Vytvořeno: 02.12.2007, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Stanislav Bláha

Volyňka 2P

 Jez u koupaliště

Volyňka 2P je velice dlouhý revír, začínající nad obcí Čkyně a končící kilometr po proudu od mlýna známého z Troškovy trilogie Slunce, seno,… Mám tento revír prochytaný shora dolů a obráceně, ale vám chci dnes představit velice malý kousek, který je přímo v obci Volyně.

Zmiňovanou částí je kus Volyňky od jezu u koupaliště až po silniční most Volyně – Strakonice. Tento úsek byl ještě nedávno hájený. Je otevřen druhým rokem a skýtá možnost nádherného rybaření. Mám to zde na rozchytání počátkem sezony a na konci, kdy už je moje milovaná Vltava příliš studená i pro.

Začneme vývařištěm pod jezem. Zde je možno nachytat množství potočáků v obvyklé velikosti 18 až 25 cm. Při zakalené vodě tu můžete být zaskočeni záběrem i většího kusu – 35 cm a více.

 Oblíbené místo

Kousek po proudu začíná moje nejoblíbenější místo. Je to mírná zatáčka s hloubkou u protějšího břehu. Počáteční proud se uklidňuje na tůni s lávkou pro pěší. Potom následuje poměrně mělký úsek (300 m) končící opět zatáčkou s velmi hlubokou jámou, ve které jsou k chycení velcí tloušti a zbylí duháci, kteří přečkají na ně pořádané hony. Na konci jámy je koryto řeky vydlážděno čtvercovými kameny v délce 150 m a jeho rozsypáním vznikla pod silničním mostem nádherná jamka plná statných lipanů.

Na co zde chytat? Skoro na cokoli. Jen doporučuji háčky bez protihrotů, aby množství chycených ryb bylo bez problému vráceno rodnému živlu. Je tu silná obsádka lipana, nejčas-těji ve velikosti 20 – 30 cm. Mám zde chyceny i kusy okolo čtyřiceti, ale moc s nimi nepočí-tejte. Skvěle si tu natrénujete chytání jak s nymfami, tak i na sucho. Pokud máte v bližším okolí začínajícího muškaře, je to tu pro něho jako stvořené. Přeji vám mnoho zážitků na tomto místě. Petrův zdar a nashledanou třeba u vody…

 Volyňský lipan
 David a lipan

© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky