Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ostatní ] > [ Stalo se ... ] > European Grand Slam Francie – Dreux 2007

Vytvořeno: 01.11.2007, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Jaromír Šram

European Grand Slam Francie – Dreux 2007

 Bonďák s úlovkem

Při zářijovém sezení Rybářského sportovního klubu České Budějovice jsme se dohodli, že se přihlásíme do třetího kola Grand Slamu, které se konalo ve Francii u města Dreux na již známém jezeru Lac Générale de St-Germain konaného dne 21.10.2007. Pro informaci první kolo bylo v Belgii a druhé v Anglii, všechno se letos chytalo ze břehu. Týmy jsou tříčlenné, takže jeden tým byl ve složení Karel Bílek, Miroslav Bonešický a Iva Linhová, druhý tým Vladimír Šedivý, Jaromír Šram a Martin Mikulka.

Vyrazili jsme v pátek na noc na cestu dlouho 1200 km. Do Dreux jsme přijeli bez problémů a ráno jsme si šli „zatrénovat“ na vedlejší jezero, které bývá dobře zarybněno, ale taktikou neodpovídá závodnímu jezeru. Na tomto jezeru si zachytal pouze Míra Bonešický (6 duháků) jinak nic moc. Nejspíš se majitel jezera rozhodl na zimu již nezarybňovat. Přespali jsme v levném hotýlku Formule 1, kde byli letos ubytováni i někteří jiní závodníci z bohatších zemí.

 Jája s pohárem

Za mrazivého rána jsme ještě za tmy vyrazili k závodnímu jezeru. Při rozednění jsme si připravili pruty, návazce a vše co bylo třeba. Když jsme platili startovné ve výši 180 Euro za tým, tak jsme si pro jistotu ještě ověřovali pravidla závodu. Grand Slam má svá vlastní pravidla, hlavně je zakázána jakákoliv zátěž v mušce. Velikost bezprotihrotového háčku je maximálně 16 mm a celková délka mušky může být pouze l,5 násobkem velikosti háčku, tedy maximálně 24 mm. Takže se chytá na poměrně malé mušky, ale plastové hlavičky jsou povoleny.

Z jarního Marathonu vím, že byly na tomto jezeru zakázané vznášivé mušky typu Booby, protože je většinou duháci zhltnou a mají háček příliš hluboko a při jeho uvolňování dochází k poškození ryby. Zástupce ředitele závodu Jean-Claude Boyer mi tyto zákazy potvrdil a ještě vysvětlil systém rotací. Informace jsem pak předal ostatním členům našich dvou týmů.

 Třetí místo v týmech

Závod je dělen na dvě kola, ranní a odpolední. Každé má pět rotací po půl hodině a na přechod je zde čtvrthodinová přestávka. Takže ráno se chytá dvě a půl hodiny a odpoledne rovněž. Na tento závod je zde většinou jezero dobře zarybněno, takže jsme zvolili pro začátek tzv. veselé mušky. Já konkrétně jako první mušku jsem nasadil oranžového bloba, prostřední černou luru s plastovou oranžovou hlavičkou a jako poslední zde již vyzkoušenou zajícovou luru s plastovou zlatou hlavičkou. Muškařskou šňůru jsem zvolil sklovitou pomalou intermídku.

Měl jsem to štěstí, že jsem nastoupil do levého rohu u hráze, kde se téměř celý den chytaly ryby. Za první půlhodinu jsem vytáhl čtyři duháky, dva z nich na bloba, jednoho na oranžovou hlavičku a jednoho na zajíce. Přitom mi ještě dva spadli. Záběry většinou přicházely při pomalém mlýnkovém stahování. Jelikož jsem měl ryby na všechny tři mušky, řekl jsem si nic nevymýšlej a vydrž u toho. V dalších rotacích jsem měl na tuto sestavu buď ryby nebo alespoň záběry. Nejvíce z mé sestavy však duháci mačkali oranžového bloba. Celkem se mi podařilo za dopolední kolo dostat do podběráku 9 úlovků.

 Účastníci výjezdu

Při pozorování závodníků kolem mne jsem zjistil, že někteří chytají na již zmíněné a pořadatelem zakázané Booby. Tuto informaci mi o polední přestávce sdělili i mí kolegové, což jsem hned znovu konzultoval s pořadatelem, který nám ráno tuto mušku zakázal. Ten mi začal vysvětlovat, že pokud tato muška bude malá tak může být. Pravděpodobně tuto informaci ráno, když jsem se ho ptal, nevěděl, tak nás zkrátka uvedl v omyl. Škoda, že jsme to nevěděli, protože Belgičané dopolední kolo na Booby odchytali a možná by se závod vyvíjel jinak.

Každopádně nám Jean-Claude o polední přestávce začal nabízet kafe nebo čaj, což se v minulosti nikdy nedělo. Láďa Šedivý a Martin Mikulka za dopolední kolo vytáhli po dvou duhácích. A jak chytal náš druhý tým? Karel Bílků měl podobnou rotaci jako já a tak chytil 6 duháků, Iva Linhová 2 duháky a bohužel Míra Bonešický vytáhl jen dva okouny, kteří se zde nehodnotí.

 Mušky GS 2007 Dreux

Do druhého odpoledního kola jsem pouze vyměnil zajícovou luru za černou luru ze zelenou plastikovou hlavičkou a připravil si další prut se čtyřkou potápivou šňůrou a dvěmi Booby. Začal jsem jako ráno, ale po čtvrt hodině chytání jsem měl pouze jeden záběr a tak jsem vyměnil prut a vyzkoušel Booby a po chvilce jsem hned jednoho duháka vytáhl. Na vyháčkování oranžové Booby jsem musel použít peán, jak ji měl hluboko. Asi pořadatel ví proč Booby tu neradi vidí. Ještě jsem Booby několikrát během odpoledního závodu vyzkoušel, ale už jsem na ni nic nechytil.

I když byly ryby již popíchané, vytáhl jsem ještě tři duháky na oranžového bloba a dva na černou luru se zelenou plastovou hlavičkou. Celkem jsem tedy podebral 6 duháků, což na odpolední kolo nebylo špatné. Mí kolegové chytli po třech, z toho Martin chytil dva na glassbuzery. Z druhého týmu Karel a Míra chytli po jednom a Iva tři duháky. Odpolední kolo už bylo celkově slabší, protože i zkušení borci, co ráno nachytali na Booby, teď měli po dvou až třech rybách.

Vyhlášení výsledků bylo za poměrně krátkou dobu. Finálové třetí kolo Grand Slamu vyhrál belgický tým, druhý byl rovněž další belgický tým a třetí jsme skončili my (Vladimír Šedivý, Martin Mikulka a Jaromír Šram). Náš druhý tým byl na devátém místě. V soutěži jednotlivců vyhrál Belgičan Antoine Périn se součtem umístění 6 a počtem chycených ryb 17, druhý jsem byl já se součtem umístění 6 a počtem chycených ryb 15 a třetí byl Belgičan Patrick De Schutter. Dálší naši se umístili takto: K. Bílek 15, M. Mikulka 18, I. Linhová 19, V. Šedivý 24 a M. Bonešický 35.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky