Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ostatní ] > [ Stalo se ... ] > Čeští junioři byli v Americe „o fous“ druzí

Vytvořeno: 02.09.2007, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Čeští junioři byli v Americe „o fous“ druzí

Letošní mistrovství světa juniorů v muškaření, které se konalo deset let poté, co USA hostily světový šampionát dospělých, proběhlo tentokrát ve státě Pennsylvania. Pořadatelé zaregistrovali 10 juniorských týmů z toho dva domácí. Pro odborníky bylo celkem jasné, že i toto mistrovství má jen dva tradiční favority, tedy Francii a Českou republiku. Otázkou bylo, zda na bronz dosáhnou zkušení Angličané či domácí závodníci. Takové tedy byly papírové předpoklady, které se i tentokrát potvrdily.

Hned od začátku se rozpoutal tuhý boj mezi Čechy a Francouzi, kteří se střídali ve vedení a utíkali svým soupeřům o mnoho délek. Po pěti závodních kolech byli nakonec šťastnější Francouzi, kteří se součtem umístění 90 získali další zlato. Češi na druhém místě měli součet umístění 91 a třetí byli se štěstím Angličané (131). Hned za nimi skončil na čtvrtém místě tým USA 1 (132) a pátí byli mladí Slováci (132), kteří si na svém prvním šampionátu vedli velmi dobře.

V soutěži jednotlivců to bylo podobně jako v družstvech. Velkou smůlu měl náš Vít Pavlacký (Bojkovice), který měl šanci na titul mistra světa. V posledním závodě měl pět ryb, kterým chyběl jen kousek do míry, z toho dvěma scházely jen pouhé dva milimetry. Tyto dva milimetry de facto rozhodly o titulech a medailích. Kdyby si totiž Vít zapsal o rybu navíc, byl mistrem světa a Češi by byli zlatí. Takto vyhrál Francouz Frederic Letexier (11), druhý byl se stejným součtem strakonický Petr Drastík (ve výsledcích uváděný s „c“ na konci – tedy Drastic) a bronz získal Fredericův bratr Jonathan se součtem umístění 13.

Stejný součet měl nakonec i smolař Vít Pavlacký, pátý skončil Slovák Gabriel Antal (14) a šestý byl anglický junior Scott Nellins. Angličanka Lisa Isles, známá už z MSJ před dvěma roky u nás, obsadila 29 místo z 54 hodnocených juniorů. Umístění dalších našich bylo toto: 10. Jaroslav Mašek (Č.B.), 14. Roman Jörka (Jaroměř) a 22. Ondřej Misar (Č.B.). Tím skončila úspěšná éra týmu, který napřesrok přechází komplet do kategorie mužů a Milan Čubík bude muset mít v Portugalsku zcela nový kolektiv. Při kvalitě závodního muškaření u nás by tento generační skok nemusel být zas až tak patrný.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky