Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ostatní ] > [ Stalo se ... ] > Dva rekordní úlovky

Vytvořeno: 01.03.2007, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Dva rekordní úlovky

V měsíci únoru 2007 jsme zaznamenali dva rekordní úlovky. Tím prvním byl Vágnerův úlovek druhu Arapaima gigas, kolem něhož se u nás objevilo plno různých pošklebků. Lidská závist je v Česku prostě jako doma. Spolu s řadou objektivních rybářů Jakubovi gratulujeme! Skvělý výkon, který malý český člověk nepochopí.

Druhým rekordem byl úlovek, o kterém informoval časopis Rybolov. V článku však došlo k fatální chybě, protože se nejedná o největšího pstruha, ale sivena, jak si můžeme sami přečíst, protože Lake Trout je siven obrovský. To pokud bychom tento exemplář nepoznali na obrázku. Je to škoda, ale takováto chyba znehodnotí celý obsah jinak pěkného příspěvku.

Rekordní úlovek z povodí Amazonky

(z našeho tisku)

Arapaima gigas je největší sladkovodní rybou na světě. Jeden z největších exemplářů, dlouhý necelých 280 cm a vážící 106 kg, ulovil v únoru v povodí Amazonie v Ekvádoru český rybář, cestovatel a publicista Jakub Vágner, syn známého hudebníka Karla Vágnera. Stal se tak světovým rekordmanem ve sportovním rybářství v kategorii největších sladkovodních úlovků.

"Úlovek se mi povedl při naší druhé výpravě do této oblasti. Oproti loňsku jsme se dostali o pár set kilometrů dál. Ryba zabrala, když jsem seděl v úzké indiánské kanoi. Byl to pořádný adrenalin, protože jsem s ní bojoval několik hodin. Musel jsem mnohokrát i do vody a potopit se hluboko pod hladinu, abych vymotal silný vlasec, který ryba zatáhla pod vzrostlé kmeny stromů. Byl to pořádný adrenalin, protože pod hladinou je spousta nebezpečných kořenů i živočichů," řekl Právu Jakub Vágner.

"Chvílemi jsem si na kánoi připadal jako na vodním skútru. Nakonec jsem zvítězil. I přes vyčerpání to byl nádherný pocit. Snímek má pro mne o to větší cenu, že ho pořídil indián, který držel fotoaparát v ruce poprvé v životě. Rybu jsem samozřejmě pustil zpět do vody," dodal Vágner, který se právě vrátil z Jižní Ameriky. Mimo jiné se podílí na chystaném celovečerním filmu z této oblasti.

 Vágner  Vágner  Vágner

Severoamerický pstruh jezerní

Severoamerický pstruh jezerní (Salvelinus namaycush) je jedním z největších členů rodiny Salmonides, která zahrnuje lososa, pstruha a sivena.

Pstruzi jezerní se vyskytují obecně ve sladkých vodách, které jsou většině sportovních rybářů méně dostupné kvůli přítomnému chladu, temnotě, anebo protože ve větším množství se vyskytují ve vzdálených nebo divokých oblastech severní Kanady. Ryby jsou při záběru silné v tahu a mrskají hlavou, což samo o sobě poskytuje úžasnou podívanou plnou adrenalinu, a to u všech velikostí.

Maso pstruha jezerního je pestré, od smetanově bílého po sytě oranžové, a poskytuje vynikající jídlo. Barevnější a aromatičtější ryby pocházejí z celoročně studených vod dalekého severu.

 Článek o Lake Trout

© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky