Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Říční muškaření ] > [ Otava ] > Volyňka 3P

Vytvořeno: 01.03.2007, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Stanislav Bláha

Volyňka 3P

 Autor

Vážení čtenáři, uvědomuji si, že jsem vletěl na stránky Českého muškaře dvěma články, aniž jsem se představil. Protože bych rád přispíval dál, považuji za povinnost toto napravit.

Jmenuji se Stanislav Bláha, dvaatřicetkrát jsem slyšel z jara zpívat kosa (tolik o mém věku). Rybařím čtyřiadvacátým rokem a muškařím o tři roky méně. Mých prvních pět let života bylo spjato s Teplou Vltavou, neboť jsme bydleli v Horní Vltavici. V roce 1985 jsme se přestěhovali do Vimperka, kde žiji dodnes.

Našim úžasným městem protéká Volyňka; není to zrovna veletok, ale dají se tu místy chytit opravdu krásné ryby. Pamatuji časy, kdy se ve vimperských jezech proháněli pstruzi hodně nad padesát centimetrů, ale pravdou je, že voda ve Volyňce tehdy bývala velmi nevábného vzhledu a zápachu. Pak přišla revoluce a co ubrala ve Vimperku na pracovních místech (pozavírání většiny velkých fabrik), to vrátila na čistotě vody. Jediné, kdy jsem měl obavy, jestli se Volyňka vzpamatuje, bylo po povodních v roce 2002. Musím konstatovat, že jí to naopak velmi prospělo, neboť následující podzim 2003 se uskutečnil tak masivní přirozený výtěr pstruhů, že i pamětníci museli sáhnout hluboko do vzpomínek, kdy naposled něco takového viděli. Potom najely do řeky bagry a koryto Volyňky pěkně „zvelebily“. Od té doby je výtěr ryb lokalizován do spodních partií vývařišť jezů.

 Nádherný úlovek z Volyňky

Teď něco k rybolovu. Ryby se dají chytat opravdu všude, jen se musíte připravit na to, že v kamenném korytě řeky nejsou žádní obři. Pokud naleznete trošku hlubší vodu za nějakou překážkou, tak budete odměněni útokem pstruha slušné velikosti (tak do 35 cm). Opravdu velké ryby (okolo 40 cm a výše) lze ulovit v jezech. Naše jezy mají jako vývařiště bazény o rozměrech tak 10 x 18 metrů s hloubkou do 2 metrů. Máme na kilometru celkem čtyři jezy a opravdu si na nich skvěle zachytáte. Mají velice slušnou obsádku potočáka, několikrát v roce se dosazuje duhák a siven.


Z mušek fungují velmi dobře zlatohlavé nymfy v provedení montana, domečkový chrostík, mokré březnovky a ze suchých převážně chrostíci v černém vydání. Velmi účinné je i streamerování.

Pokud někdy pojedete přes Vimperk a nebudete nikam chvátat, tak určitě stojí zato si náš re-vír Volyňka 3P – 423 049 vyzkoušet. Malá prosbička na závěr: pokud nás navštívíte, vracejte potočáky zpět jejich rodnému živlu. Děkuji.

 Zvelebení koryta  Soutok s pravětínským potokem  Jez č. 1 u autocentra JAMRA
 Jez č. 2 u ČSAD  Jez č. 3 pod silnicí Č. Budějovice – Sušice  Jez č. 4 u bývalé JITONY


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky