Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Říční muškaření ] > [ Vltava pod Lipnem ] > Podzimní lov ve Zlaté Koruně

Vytvořeno: 01.02.2007, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Stanislav Bláha

Podzimní lov ve Zlaté Koruně

 Zlatá Koruna

Probouzím se do sluncem zalitého sobotního rána. Koukám na telefon a ten oznamuje, že je 25.11.2006. Zachtělo se mi na ryby, obvolávám kluky a i přes mé argumenty, že konec sezony tluče na dveře, se mi ke společnému lovu nedaří nikoho přemluvit. Kam teď? Samotnému se mi z Vimperka moc daleko nechce a tak přemýšlím o Vltavě v Zátoni. Naštěstí manželka volá od počítače, že nemá spoj do Budějovic na zkoušku z psychologie nebo něčeho podobného. Ha, chápu se příležitosti: „Vezmu tě do Budějovic, ale musíme jet dříve, abych si mohl zachytat ve Zlaté Koruně.“ Je domluveno.

Po klidné cestě dorážím na má oblíbená místa v kempu kolem deváté hodiny. Vybalím si jen prut, vestu a podběrák, neboť v Koruně je mlha, jak nad Rákosníčkovým rybníkem, a tak se mi vůbec nechce do vody. Dostal jsem nápad, že si ze břehu chytím nějaké ryby a vyfotím si je na rybářský kroužek do poznávačky. Jak jsem si usmyslel, tak jsem udělal a vyplatilo se. Ulovil jsem šest různých druhů ryb (okouna, jelce tlouště a proudníka, pstruha obecného i duhového, plotici obecnou).

 Jeden z úlovků

Už mám focení tak akorát a taky se pomalu začíná prořezávat sluníčko, soukám se do neoprénu. Za chvilku stojím po kolena ve vodě a prochytávám místo, kde jsem měl na jaře desetivteřinový zážitek s ohromným duhákem. Co kdyby tam ještě byl? Asi ne, nebo jen nechce zabrat.

 Standovo muška

Daří se mi odtud vylovit šest potočáků a tím zde končím. Sestupuji pomalu vodou na první hluboká místa pod kempem. Tady berou duháci, a to velice slušně. Jen jsem myslel, že se povede nějaký mastodont, ale nestalo se. Koukám na hodinky a pomalu bych měl vyrazit do Budějovic. Jen se ještě stavím pod jezem, jinak bych nebyl s lovem spokojen. Zde zakončuji dalšími třemi duháky a dvěma potočáky. Konečný součet ryb je krásných třicet kusů. Nejvíce mě potěšilo, že muška, kterou jsem si uvázal těsně před odjezdem z Vimperka, zafungovala bezezbytku a ulovila z celkového počtu rovných 27 ryb.

Pro ty, kteří by si ji chtěli také navázat

Háček – velikost 12, 14
Tip – krvavě červený drátek
Tělíčko – černá nit kroužkovaná zlatým drátkem
Hlavohruď – Spectra dubbing, code 45, HENDS
Hlavička – zlatý korálek 2,8 mm


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky