Český muškař

 Titulní stránka
  NAŠI SPONZOŘI

 Hanák - pruty SAGE  G&T Publishing


[ Titulní stránka ] > [ Ostatní ] > [ Stalo se ... ] > Virová infekce v kaplické odchovně

Vytvořeno: 29.12.2006, Aktualizováno: 05.11.2013


Autor: Karel Křivanec

Virová infekce v kaplické odchovně

Na konci loňského podzimu se objevilo v odchovně pstruhů v Mostkách u Kaplice hynutí na dvou žlabech s pstruhem duhovým, který byl na jaře přivezen z Dánska. Po delším šetření bylo ve Státním veterinárním ústavu prokázáno u těchto ryb virové onemocnění IPN, které se nedá nikterak léčit a jedinou metodou k jeho potlačení je uzavření a likvidace celého chovu.

Z toho důvodu musely být usmrceny všechny ryby v celém areálu Pstruhařství a k likvidaci do spalovny bylo odvezeno 26 500 kg pstruhů duhových a sivenů. Betonové žlaby a odchovný rybník musí být nyní vyčištěny a vydesinfikovány tak, aby mohly být v dubnu osazeny novými rybičkami a mohl být zahájen další odchovný cyklus.

Během následujících dvou let nesmí být tyto ryby přemísťovány mimo areál odchovny a budou pod pravidelnou veterinární kontrolou. Na základě negativních vyšetření bude moci být rozhodnuto o termínu ukončení karanténních opatření. Rybářská veřejnost se žádá o sledování případného hynutí pstruhů v toku Malše pod odchovnou a nahlášení takovéto skutečnosti Jihočeskému územnímu výboru ČRS, který je majitelem tohoto zařízení.

Co se týká likvidace vlastní škody, budou majiteli uhrazeny Ministerstvem zemědělství ČR všechny přímé náklady na potlačení této nákazy, tedy náhrada za usmrcené ryby, jejich likvidaci, jakož i čištění a desinfekci odchovných ploch v celém areálu. Násada pro jihočeské sportovní revíry bude v těchto dvou letech zajištěna z dceřinné odchovny v Benešově nad Černou.


© 2007 MARKOnet.cz -= tisk =- Na začátek stránky