-= tisk =-

KONEC SEZÓNY SE BLÍŽÍ

Autor: Karel Křivanec

 Podzim na Vltavě 33

Letošní říjen se přeci jen podařil a přinesl nám plno hezkých zážitků s lipany na horní Vltavě, kde se už začíná projevovat zvýšení míry těchto stříbrných krasavců. Asi to nebude jen můj subjektivní dojem, protože stejný názor je slyšet z více stran. Kéž by se to tedy opravdu povedlo a velkých lipanů nebylo jen jako šafránu. Zdá se, že rozhodující většina muškařů si vzala toto omezení za své a neporušuje ho.

V minulém měsíci jsme přinesli na PM informaci o návrhu jisté firmy, která měla zájem shánět pro naše sportovce sponzory a nějakým způsobem též zviditelnit tuto činnost. Materiál jsme získali těsně před uzávěrkou a tak byl umístěn na naší stránku bez jakéhokoliv doprovodného komentáře. Doufali jsme, že takto získáme třeba nějaké další připomínky či ohlasy od vás čtenářů, protože názor vedení Svazu na tento materiál byl dosti rezervovaný.

Bohužel, reakce nebyla žádná, a pak se objevila na jiném webu.

Autor oné studie byl obviněn z parazitování na penězích ČRS a někteří členové vedení byli napadáni za mrhání prostředky v řádu miliónů atd. Přitom byla tato studie postoupena ČRS zcela bez jakýchkoliv finančních nároků, tedy zcela zdarma. Navrhovatelé pocházejí z prostředí reklamních agentur a ve snaze pomoci jim blízké plavané, se rozhodli hledat nové možnosti pro lepší financování této sportovní disciplíny, která má pravidelně problémy s pokrytím své mezinárodní činnosti. Chvílemi mi ta "diskuse" připomínala chroptění osob pod vlivem omamných látek a znovu mne utvrdila v rozhodnutí, že na PM se "diskusních fór" nedočkáme.

Já netvrdím, že onen zmíněný materiál je geniální a nesnesl by další úpravy a případná vylepšení, nejsem ani proti jeho kritickému zhodnocení, ale takovou snůšku nesmyslů jsem přece jen nečekal. Dále jsem se tam dozvěděl, že členové ČRS neví o tom, že je povinností jejich místních organizací je informovat o hospodaření v uplynulém roce a stavech majetku. Myslím si, že v našem kraji neexistuje MO, která by tyto údaje členské schůzi nepředkládala, už také proto, že prakticky na všech jsou přítomni zástupci z územního výboru.

Na onom webu byl vznesen i požadavek na zveřejňování účetnictví Rady ČRS na svazové stránce. Když jsem byl členem Rady, určitě bych v takovémto hlasování byl pro, ale bylo by tam asi více těch rozumnějších, kteří by byli proti. Zneužít lze totiž vše, tím spíše takovéto citlivé údaje. A pak jsou tu i oni profesionální buřiči, kterým se nebude líbit nic. Těm se opravdu nezavděčíš a těžko je přesvědčíš tvrzením, že za posledních deset let se nikdy nevyskytly na sněmu k účetnictví připomínky a to tam mezi delegáty neseděli žádní beránci.

Mezi námi je stále ještě hodně těch, kteří rozumí skoro všemu. Zvláštním hnutím osudu se tito jedinci vyskytují v nejrůznějších médiích a píši skoro pokaždé úplné nesmysly a prochází jim to. Mám jednoho takovéhoto známého, který se po léta živí jako novinář a je na to dokonce pyšný, i když prakticky jakoukoli zprávu napíše přesně obráceně. Také jakékoliv tiskové informace z oboru, kterému trochu rozumím, jsou v nejlepším případě pouze polopravdami.

Teď momentálně vede ptačí chřipka a nenajde se nikdo, kdo by řekl: "Lidi neblbněte, ta ptačí chřipka je starší než lidstvo samo, byla tu vždy s námi a bude i nadále." Zrovna tak vás může zasáhnout padající meteorit a s mnohem větší pravděpodobností srazit auto. Já osobně bych od této "chřipajzny" spíše čekal, že vyhubí třeba naše milé kormorány, než autory oněch poplašných zpráv. S těmi kormorány to není žert, jen kdyby nám tak trochu pomohla náhoda, protože jinak se jich asi tak hned nezbavíme. Jak je vidět, i zde platí ono známé pravidlo, že vše zlé může být i pro něco dobré.

 M. Drož na River Dee

V říjnu bylo také zasedání Rady ČRS, na kterém byla hodnocena sportovní a hlavně mezinárodní činnost v letošním roce a jednotliví předsedové odborů tu předkládali své zprávy. Toto slyšení trvalo zhruba hodinu a i, letos se obešlo bez konfliktů, i když připomínka kolegy Kepra k podfinancování rozpočtu odboru přívlače byla jistě oprávněná. Zatím zůstala bez odezvy, ale řešit by se měla, když je zmíněný odbor součástí svazové sportovní činnosti. Možností, jak to udělat, je více a snad si s tímto problémem svazový ekonom poradí, vždyť i Rada bude mít od příštího roku o trošku větší příjem z členských známek. Je tu též možnost získat peníze i z rozpočtů ministerstev, což se v poslední době už několikrát povedlo, hlavně díky úsilí předsedy Svazu.

Je tak trochu paradoxní, že se vyskytly i mezi některými členy Rady ČRS názory, že by se o tyto navíc získané prostředky měly snížit výdaje ČRS na sportovní činnost. A přitom je to už sedm let, co byl nejvyšším orgánem stanoven limit 15 Kč z dospělé členské známky na tuto činnost. Za tuto dobu se už dvakrát zvyšovala hodnota členské známky, ale do sportovní činnosti se to zatím nepromítlo. Jedinou možností navýšení těchto prostředků tak zůstává nárůst členské základny a zpevňování koruny, ale proti tomu působí inflace a růst startovních poplatků u mezinárodních soutěží. I když to z tohoto pohledu nevypadá moc růžově, já přesto věřím, že vedení ČRS nepodlehne lacinému volání po omezení či zrušení této tradiční svazové činnosti a najde řešení jak pokračovat i nadále. Když si těch patnáct korun promítnete do násad, tak to dělá jednoho mrňavého kapříka na každého člena.

V říjnu se ještě stále závodilo a reprezentanti dokonce bojovali o nominaci na mezinárodní soutěže v roce 2006. O užším výběru jsem již psal v minulém vydání a tak jen jednu malou poznámku. Týká se již zmiňovaného francouzského způsobu chytání, o který se snažila skoro polovina těch nejlepších. Nebylo to ještě to pravé ořechové, ale s překvapením jsem musel konstatovat, že tomu dávali český punc. Francouzi totiž při muškaření stojí jako věže, zatímco Češi se při závodech plíží a i tak se chovali nyní. Uvidíme, třeba z toho vznikne ještě něco lepšího!

Naši závodníci byli také na Evropském poháru v chytání lipanů ve Walesu na řece Dee. Před patnácti lety jsme se zde stali poprvé mistry světa a místní rybáři na to dodnes stále vzpomínají. Češi jim tehdy přinesli nové poznání, kterému se všude ve světě říká "česká nymfa". U nás jí spíše říkáme "krátká nymfa", což mi v posledním Rybářství opravila redakční jazykovědkyně na "lov s nymfou na krátkou vzdálenost". Asi si chtěla zasloužit svůj plat, ale do odborných termínů by přeci jen měla zasahovat jen po poradě s autorem. Bohužel je to praxe tomuto periodiku zcela cizí.

Naši tentokrát na Dee nevyhráli, i když ona pověstná chybějící rybička je stáhla od vítězství až na čtvrté místo v družstvech a nepomohl ani suverénně největší počet úlovků, protože v jednom kole jsme byli bez ryby. I zde nás opět pronásledovala velká voda a špatný los. V jednotlivcích to však už ale bylo druhé a třetí místo a další dva v první desítce. Vítězství si odnesli Belgičané, byli tentokrát šťastnější.

Závodní sezóna už bude opravdu brzy u konce a tak nás čeká už jen tradiční Poslední pohár ve Vyšším Brodu v sobotu 5. listopadu, bude se lovit na Vyrovnávačce a těsně pod ní. Pro poslední body do letošního žebříčku si však pojedou naši závodníci znovu do ciziny. Rada ČRS schválila na posledním zasedání mimořádný výjezd naší juniorské reprezentace na břehové jezerní závody do Lucemburska a Belgie a ocenila tak úspěch naší mládeže při letošním mistrovství světa. Na těchto závodech se představí ještě asi patnáct dalších českých muškařů ze čtyř klubů a já věřím, že budou i tentokrát úspěšní.

A pro vás, kteří budete ukončovat letošní sezónu na některé z našich říček či řek, bych chtěl u sv. Petra vyprosit pěkné počasí a dobrý rybolov. Vždyť je to plně v jeho kompetenci. To vám přeje

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-