-= tisk =-

KONEC SEZÓNY SE BLÍŽÍ

Končí příjemné teplé období roku a ráno už začíná mrznout. Ve vzpomínkách se ještě vracím do října, kdy jsem s přáteli strávil pár příjemných okamžiků na Teplé Vltavě pod Dobrou. Byl to náš každoroční muškařský výlet do Volar a zároveň obnovení zkoušky na Vysoké škole muškařské, kterou horní Vltava bezesporu je. Letos se zde konaly tři víkendové běhy absolventů a největšího lipana chytl Pedro. Byl to mlíčák 43 cm dlouhý a tentokrát překvapivě pocházel až z lenorské vody.

I v říjnu se ještě dařilo českým závodníkům v cizině. Ať už to byl tradiční břehový závod v Belgii Flanders Open na jezeru Oeselgem, kde obsadil budějovický Pepa Hanák čtvrté místo v poli třiapadesáti soutěžících, anebo mezinárodní mistrovství Francie v Dreux, kde dvojice Martin Mikulka a Dan Svrček skončila jen o 4 cm za vítěznými Belgičany Vinckem a de Schutterem.

Začalo se též blýskat na lepší časy i v zapeklitém a deset let trvajícím sporu o vrácení pstruhové líhně a odchovny v Kaplicích a pokud dojde k podpisu dohody, tak by se od ledna 2002 měla vrátit svému původnímu majiteli. Určitě se o tom bude hovořit i na VII. sněmu ČRS, který se bude konat v sobotu 24. listopadu v Nymburce. Dojde zde i k vyhlášení nejlepších sportovců - rybářů za rok 2001 a za muškaře převezme tuto poctu stávající mistr světa Vladimír Šedivý, jinak člen našeho klubu.

V minulém měsíci byla vyhodnocena v PM anketa č. 6 o našem vztahu k vodákům a hlavně lodičkářům. Vyzval jsem při této příležitosti všechny její aktivní účastníky, aby se mi ozvali a případně mi poslali své dopisy, adresované na toto téma příslušným referátům životního prostředí. Jak se dalo čekat, nikdo se neprojevil. Snad jste tuto výzvu jen přehlédli a tak to můžete ještě napravit. Jinak bych si musel myslet, že vaše hlasování bylo jen trochu kouře bez ohně.

Asi největší muškařskou novinou počátku listopadu bylo zveřejnění zákazu muškaření na MP revíru Ohře 7 v zimním období. I když jsem na toto nebezpečí upozornil již v únorovém úvodníku PM (viz. archiv), nebyla této mé poznámce věnována žádná pozornost. Zato jsem měl několik žádostí o vysvětlení ihned po zveřejnění uvedeného omezení v listopadovém Rybářství. Dokonce mi jeden čtenář vytkl, že sedím v Radě ČRS za muškaře a nic jsem proti tomu neudělal. Ale já tam sedím "za ryby", jako hospodář Jihočeského územního svazu a shodou okolností jsem také ještě předsedou závodního muškařského odboru v ČR. Rada navíc o této severočeské výjimce nejednala, protože to nespadá do její kompetence.

Důvodem tohoto kontroverzního opatření byla bezesporu ochrana lososovitých ryb, kterých bylo na začátku tohoto roku mnoho odneseno a to bez ohledu na tu skutečnost, že měly být puštěny. Vzhledem k mimopstruhovému režimu Ohře 7 sáhl Severočeský územní svaz ČRS k výše uvedenému zásahu, i když mnohem elegantnějším řešením by jistě bylo převedení této vody do pstruhových revírů, kam svým charakterem Ohře 7 bezesporu patří. To by si ale místní rybáři museli koupit ještě jednu povolenku navíc, protože většinu tvoří, jak jinak, kapraři. Na Vltavě to známe z Českého Krumlova, kde mimopstruhový revír 26, leží dokonce mezi pstruhovými úseky. Nebo měl být vydán zákaz lovu všemi způsoby, pak by se muškaři necítili omezováni.

Toto opatření se tedy dotkne i těch slušných muškařů, kteří ryby v době hájení vraceli vodě, ale ruku na srdce, pánové, neměli by mít pstruzi a lipani v zimě právo odpočinout si od toho nepříjemného píchání háčkem do nosu? A těch zabitých velkých a trofejních ryb nebylo na počátku tohoto roku právě málo. Nikdo nechce nikoho udat a tak musíme nést následky všichni. U nás zas neváhají někteří "sportovci" bojovat s velkou rybou v rožmberském "No kill" úseku Vltavy tak dlouho, až jí vyvedou pod Bílý most a tam jí klidně zabijí, neb už nic neporušují! Chápete ty nenažrance? Nad tím zůstává rozum stát…

V listopadu mě ještě čeká poslední bilancování s místními organizacemi ČRS při hospodářských prověrkách, kdy se během dvou týdnů kontroluje vysazování násad a proplácejí se peníze za ryby, převzaté komisemi jednotlivých MO ČRS. V příštím roce ukončím své třetí volební období a nebudu již znovu kandidovat na funkci krajského hospodáře, kterou jsem zastával 12 let a stejnou dobu předtím jsem byl i jeho zástupcem. V našem územním výboru budu čtvrt století a to už asi bude konec mé bilance…

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-