-= tisk =-

MALÁ OSLAVA KOLEM ČÍSLA 10 000

V neděli 29. září oslavil PM jednu malou událost. Naši pravidelní čtenáři asi uhádli, že je jednalo o prolomení hranice 10 000 jedinečných přístupů na naší stránku v tomto kalendářním roce. Podle všeho to vypadá, že se podaří docílit náš tajný cíl, tisícový měsíční průměr. Já jsem s tímto číslem docela spokojen, protože počet muškařů u nás zas není tak velký a ne všichni mají přístup k internetu.

Co se mi však nedaří, je shánění příspěvků od jiných autorů. Bez nich bude našemu časopisu stále chybět ta patřičná šťáva. Časopis jednoho muže se musí zákonitě omrzet. O tom jsme se mohli v minulosti již několikrát přesvědčit na osudu jiných periodik, ať již elektronických, tak klasických. Takovým příkladem z poslední doby je náš jediný muškařský časopis, který vyšel letos jen jednou a i kdyby snad vyšel ještě jednou, bylo by to rozhodně velmi málo. A to se redakce ještě před loňskými vánočními svátky zaklínala, jak se vše letos zlepší. Osobně jsem tomu moc nevěřil a raději jsem do předplatného neinvestoval.

Naším úmyslem je provádět aktualizaci v týdenním intervalu, ale hlavní problém je s dopisovateli v muškařské sezóně. Oni jsou prostě na rybách a dostanou-li se k něčemu jinému, tak by si rádi něco nového přečetli, ale na psaní teď nemají čas. Těm, kteří nemají kde publikovat, nabízí naše stránka svůj prostor a je tu i reálná možnost přetištění příspěvku v jednom ze dvou českých rybářských časopisů, což bychom dokázali zařídit.

Problémem PM je financování výroby naší stránky, které je pro její další existenci zásadní a měla by se vyřešit nejdéle do konce příštího roku, kdy se kumulované výrobní náklady převalí do šestimístného čísla. Tuto hranici jsem si stanovil sám pro sebe jako hranici daně na "oltář" našeho sportu, za kterou už bych jít nechtěl. A peníze můžeme získat asi jen od inzerujících sponzorů, které nemáme, anebo od čtenářů časopisu, které sice máme, ale jimž se moc platit nechce a to ani symbolických 100 Kč za rok.

Když jsem si tak trochu postěžoval, tak bych se vám rád svěřil ještě s jedním problémem. Veřejná e-mailová adresa Povltavského muškaře je denně atakována dosti velkým počtem zpráv, které obsahují "červavé" přílohy a jsem li dva týdny v cizině, tak jich je asi 40. Nějak se mi to nezdá a jejich mazání a blokace domén mi zabere dost času. Skoro to vypadá, že si nějaký počítačový odborník na PM "chladí žáhu". Možná, že jsem paranoidní, ale na mou soukromou adresu přijde tak jedna až dvě podobné zprávy za měsíc. Tak nevím?

V letošním roce jsme uveřejňovali plno výsledků ze sportovních muškařských akcí mimo náš región, což by nemělo trvat věčně. Už brzy budeme moci tuto agendu přenechat nově budované webové stránce Českého rybářského svazu www.rybsvaz.cz, která se právě rozbíhá. Měla by přinášet aktuální výsledky ze všech oborů závodní činnosti, tedy i z plavané, přívlače a rybolovné techniky. Zajímavé budou jistě i zprávy z hospodářského oddělení Rady ČRS a odboru mládeže.

V září jsme byli s reprezentací na mistrovství Evropy v Belgii, o čemž jsme už informovali a dále pořádal náš Rybářský sportovní klub širší výběr reprezentantů v muškaření. Tyto trojkolové závody se konaly v posledním zářijovém víkendu na Malši nad Kaplicí, na Vltavě ve Zlaté Koruně a na pstruhové nádrži Květoňov u Kaplice. O jejich výsledcích vás ještě budeme informovat, ale ve zkratce lze říci, že se povedly a potvrdily, že ani stoletá povodeň není schopná významněji ohrozit početnost pstruha obecného v toku, což však už nemusí platit v případě lipana.

Začátek října přeci jen vypadá na babí léto a tak jen vysoké stavy vody na Vltavě, Malši a dalších tocích v jižních Čechách ukazují na neobvyklý průběh této sezóny. A kdyby nebyly kolem toků vyvrácené stromy, uřezané pahýly a barikády z naplavenin, mohli bychom si říci, kde je dneska ta velká voda? Kolem břehů a ve vodě už zase jsou rybáři a někteří dokonce vláčí. Ano, v jižních Čechách se to od letoška na pstruhovkách smí i na podzim, avšak umělá vláčecí nástraha musí mít jen jeden jednoháček. Takže pozor na to! Pokud chcete chytat na přívlač, tak byste měli vědět, že nesmíte použít trojháčkové nástrahy. V příštích popisech už si to budete moci přečíst černé na bílém.

Říjen je poslední měsíc, ve kterém zastávám funkci krajského hospodáře. Zbývá mi poslední zasedání hospodářského odboru kraje, na kterém se bude projednávat kalkulace povolenek na příští rok a vnitřní ceny násadových ryb. V letošním roce se ceny povolenek neměnily a tak to na příští rok vypadá na zdražení o 50 Kč u každé z obou celoročních povolenek. V říjnu bude i poslední zasedání poradního sboru pro ÚN Lipno a 2. listopadu pak bude územní konference ČRS a volby.

Otázka kolem jmenování kandidáta na příštího hospodáře a mého nástupce se trochu zkomplikovala, ale já stále věřím, že bude nakonec akceptován můj návrh. V tom případě bych asi ještě kandidoval do územního výboru, abych mu trochu pomohl. Jinak bych asi už na tuto čest rezignoval docela, neboť jsem v tomto výboru byl skoro 25 let a to je už dost dlouhá doba na to, abych si položil otázku, zda to má ještě význam a smysl. Měl bych pak více času na závodní muškaření, na jehož organizování bych se ještě jedno volební období chtěl podílet. Víc času bych možná měl i na PM a možná i na knihu, jejíž rukopis začíná pomalu získávat jasnější obrysy. No uvidíme, kolik z těchto předsevzetí se podaří uskutečnit.

Zatím vám přejí mnoho podzimní pohody a radosti z muškaření.

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-