-= tisk =-

KONEC MOKRÉHO LÉTA

Autor: Karel Křivanec

 Pečlivé měření

Tentokrát jsem neměl problém s nadpisem úvodníku, protože u nás bylo letošní léto opravdu dosti často ve znamení dešťů a milovníci slunění a koupání si ho tedy moc neužili. Přesto bych je chtěl požádat, aby se na mne nezlobili, když řeknu, že mi tento způsob léta vyhovoval. Pomohlo nám to jednoznačně i při juniorském mistrovství světa v Rožmberku, protože v letních vedrech by naši hosté asi moc spokojeni s rybolovem nebyli. Ve Vltavě šlo hodně vody i v následujícím období a tak se snad zachránila i část ryb z letošního mimořádného zarybnění, které tam snad ještě čekají na naše mušky. Letošní vodný rok by se měl také projevit i při lovení kapilár, ve kterých by snad mohlo být více pstruží násady než v letech předchozích. Vše špatné totiž může být i pro něco dobré a sluníčko to nakonec může ještě trochu napravit v září, což by byla ta nejlepší varianta, kterou bychom si mohli přát.

V srpnu byla má činnost už zcela soustředěna na mistrovství světa ve švédském Lycksele, kde jsme strávili plných 14 dnů v sedmi chlapech na poměrně malém prostoru obytné chaty a v nekonečných vodách jižního Laponska. Jeli jsme tam s medailovými ambicemi a mysleli jsme na zlato v týmech, ale Francouzi byli i tentokrát proti a nakonec nás předstihli ještě Finové, stejně jako před čtyřmi roky. Letos jsme sice nepřivezli ani titul či medaili v jednotlivcích, ale Martin s Pavlem byli od té pocty jen krůček a škoda, že neměli štěstí na ten správný los. Mohli jsme také dopadnout mnohem hůř, protože pro zlato v týmech si nás tam jelo daleko víc. Ale vždyť to znáte, jen málo je vyvolených...

 Dobojováno

Jak se už stalo ve Švédsku tradicí, šampionát se vydařil a protože jsme měli možnost volby ubytování, tak to přišlo jen na 540 Euro startovného na hlavu, v porovnání s předchozím rokem, kdy byly poplatky 1140 Euro na osobu a to je ještě Švédsko jednou z nejdražších zemí na světě, ale když se chce, tak lze uspořádat i levné mistrovství světa. I tentokrát nás však zaskočilo počasí a lilo jako při mistrovství světa atletů v nedalekých Helsinkách. Naštěstí se pro vlastní závody vyčasilo, ale vodní stavy na dvou říčních úsecích byly přesto ještě hodně vysoké. Při mistrovství oslavil také své pětatřicáté narozeniny Tomáš Starýchfojtů a den po nich ho nula na jezeru srazila z jinak oprávněných medailových ambicí.

Organizace mistrovství byla perfektní, rozhodčí přesní a korektní a vůbec jim nevadilo, že domácí tým obsadil v konečném pořadí až jedenácté místo. V Laponsku se totiž nekrade a domy se často vůbec nezamykají! Velkým počinem bylo také vydání šedesátistránkové publikace na křídovém papíru, ve které byly fotografie skoro všech závodníků s jejich charakteristikami, fotografie všech závodních míst a také všech rozhodčích. To předčilo všechna má očekávání a rád jsem jim odpustil, že se vlastně nekonaly ani žádné bankety, protože se tu hlavně lovily ryby a tak to má být. Za vysokou vodu pořadatelé nemohli a i když se původně regulérní úseky místy staly jen velmi těžko chytatelné, na soutěž družstev to takový vliv konec konců nemělo. Ani pořadí týmů první desítky se oproti roku 2001 nějak výrazně nezměnilo, což ukazuje na to, že to byly poctivé závody.

K vlastnímu mistrovství se ještě dostaneme a tak honem k tomu, co nás teď čeká v září. Budou to krajské přebory a podzimní kola divizí a na Vltavě ve Vyšším Brodu budeme pořádat 17. a 18. 9. podzimní dvoukolo I. ligy. Vyhraje Tukar Oslavany potřetí v řadě nebo se bude letos radovat téměř domácí Simms Hanák RSK Č. Budějovice? Mistrovství České republiky na řece se bude konat o týden později na Svatavě, proti čemuž se ozvaly i dosti hlasité protesty. Ale ono je to tak, že se jednotlivé kraje v pořádání tohoto šampionátu střídají v osmiletém cyklu a je zcela jejich záležitosti, komu ten závod přidělí. Sokolovská organizace ČRS patří z hlediska vztahu k závodění k těm nejlepším u nás a tak není divu, že jí Západočeši udělili licenci prezentovat tak na tomto mistrovství celý kraj. Myslím, že se obavy odpůrců této soutěže nenaplní a ta bublina po soutěži sama splaskne.

A těm, kterým závodění s muškou nic neříká, bych rád naordinoval příjemné zářijové lovy s počasím barvy babího léta.

To Vám přeje

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-