-= tisk =-

DEŠTIVÉ LÉTO UŽ POMALU KONČÍ

Málokdo by letos, po předčasném jaru a horkém začátku léta, pomyslel na to, že se to v srpnu tak otočí a sv. Petr nám pošle tolik vody. Nebývalé záplavy postihly nejen celé Povltaví, ale i navazující Polabí a spřátelené Podyjí. Škody jdou do desítek miliard a tak se zdá, že to přeci jen byla ta pětisetletá voda. Záplavy se nevyhnuly ani majetku rybářských organizací a tak bude muset napřesrok každý dospělý člen ČRS zaplatit mimořádnou povodňovou známku v hodnotě 100,-- Kč, jak se na tom dohodla Rada ČRS na svém mimořádném srpnovém zasedání. Po pěti měsících "příprav" by měla od začátku září zahájit svou činnost i nová webová stránka nejvyššího organu ČRS jako www.rybsvaz.cz.

Zatím se zdá, že Vltava pod Lipnem na rybách příliš postižena nebyla a to i přesto, že zde teklo 350 - 500 m3/sec. Malše kolem Kaplice byla dokonce "mimořádně" zarybněna duháky z odchoven v Mostkách a Benešově nad Černou. Horní Vltava nad Lipnem nebyla dotčena velkou vodou vůbec, o čemž jsme se mohli přesvědčit při krajské divizi v Lenoře 31.8. a krajském přeboru v Horní Vltavici o den později. Zcela zničený most přes Blanici u Blažejovic už má pontonový přechod, takže cesta do Volar je volná.

Jak to vypadá, tak nám na pstruhových vodách dělají daleko větší škody nejrůznější predátoři, proti nimž je i ta největší povodeň jen malou epizodou. Proti vydrám, volavkám a kormoránům zatím asi není pomoci a nic moc se patrně nezmění ani po novele zákona o rybářství, jehož návrh zveřejnil v plném znění PM v minulém měsíci. Udičkáři si dál budou za vlastní peníze krmit škůdce a žádosti o náhrady škod budou u státních úředníků vyvolávat bouře smíchu, to v lepším případě. A kdyby někdo moc řval, tak mu dáme za vyučenou a sebereme mu revír. Taková je ve zkratce dnešní skutečnost.

Jak už jsem naznačil, začíná se rozbíhat druhá polovina muškařské závodní sezóny a právě konec prázdnin byl vyhrazen krajským akcím. Přeborníkem jižních Čech se stal David ŠEBA, druhý skončil Miloslav Čutka a třetí Vladimír Šedivý (všichni RSK Č. Budějovice). V družstvech pak zvítězil A-tým RSK Č.B. (Šedivý, Šram a Bílek) před budějovickým béčkem a Strakonicemi. Do II. ligy postupuje z jihočeské divize Gammarus České Budějovice (Hanák J., Hanák F. Říha D.) a nejlepším jednotlivcem finále divize byl dopisovatel PM Milan Hladík (RSK Č.B.).

Muškařskou reprezentaci České republiky čeká druhý vrchol sezóny, kterým je Mistrovství Evropy. To se letos koná mezi 12.-15. zářím v Belgii na vodárenské nádrži Kluizen u Gentu. Reprezentanti odjíždějí v pondělí 9. září ráno. Bližší podrobnosti, včetně sestav družstev, si můžete najít na adrese www.vliegvissen.be. I když je přihlášeno 14 týmů, naděje na dobré umístění v družstvech i mezi jednotlivci je celkem reálná. Letos vysíláme dva týmy a největšími soupeři pro nás budou Belgičané (2 týmy), Angličané, Francouzi a Italové. Ale nechejme se překvapit, vždyť je to sport a v něm může rozhodovat, kromě řady drobných detailů, i štěstí.

Server Quicku byl nějaký čas pod vodou, takže jsme měli i nějaké ty potíže s přípravou PM. Ze zahraničí mi přišlo plno e-mailů a všichni se ptali na záplavy a povodeň. Hlavně jim šlo o revíry, které důvěrně znají z MS v Českém Krumlově v roce 1996. Jedním z nich byl i Iain Baar, který se mi v další korespondenci pochlubil, že znovu vyhrál finále závodu Trout Fisherman European Open, což vloni znamenalo týdenní rybářský zájezd pro 2 osoby do Karibského moře a rybářské potřeby za 5 000 GBP. Na můj dotaz, po příčinách jeho neúspěchu na jezeru Endemer ve Francii, neměl žádné rozumné vysvětlení. Nevěděl čím to bylo. Dělal vše jako při úspěšném tréninku a jeho přítel J. T. pak druhý den vyhrál se stejnou taktikou svou skupinu. Tak to někdy v našem sportu zkrátka chodí.

Deštivé léto už tedy pomalu končí. Vedle vodních záplav nám přineslo i záplavy houbové, které byly daleko příjemnější. Hříbky zkrátka rostly a ještě stále rostou skoro všude a hlavně jako z vody. Vyhlídky na zlepšení rybolovu na mušku nejsou až do konce září moc příznivé, protože všude je stále moc vody a hned tak se neztratí. Snad až konec září a pak říjen by mohl přinést nějaké ty rybářské žně. Lipani už budou sbírat hlavně přes den a s příchodem večera se rozezní z lesa jelení troubení. To je ta správná šumavská atmosféra, na kterou se těším po celý rok…

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-