-= tisk =-

ZLATÝ SRPEN

Dobrou půlku srpna jsem strávil ve Švédsku s naší muškařskou reprezentací na mistrovství světa v Lycksele a proto jsem se na naše vody skoro nedostal. Ostatně, koncem léta nebývá muškaření na Vltavě zrovna nejlepší. Zato se však můžeme těšit na druhou půli září, kdy vypukne čas lipanů. Těch jsme si v Laponsku užili nejvíc.

Rybářsky se naše výprava do Švédska vydařila. Zisk zlaté medaile pro Šeďu a třetí místo družstva České republiky bylo pro mne dostatečnou satisfakcí. Mohli jsme sice udělat i zlatou v družstvech, ale chybělo nám k ní více štěstí, třeba jedna ryba na jezerech. Na stříbro nám scházely dva centimetry, tak těsné to bylo.

Díky vám všem, kteří jste nám drželi pěsti a poslali nám po skončení soutěže nejrůznější zprávy a gratulace. Nebylo v našich silách na všechny odpovědět. Samotné mistrovství se pokusím zhodnotit zvlášť, fotografie najdete v PM. Výsledky jsou umístěny na adrese www.wffc2001.com.

Zisk mistrovského titulu pro českobudějovického Láďu Šedivého na jeho prvním šampionátu byl pro vás asi tím největším překvapením. Vždyť podobné pocty se nedočkali mnozí vynikající závodníci z historie i současnosti. Šedivka se tak zařadil do galerie světových šampiónů, na které se nezapomíná. Hned vedle našich Slavoje Svobody a Tomáše Starýchfojtů, jakož i vedle Pascala Cognarda, Perluigi Coccita, Jeremy Hermanna, Briana Leadbetera, Tony a Johna Pavsona, Rusela Owena a dalších.

Šeďa je v této plejádě osobností tím nejlepším příkladem, že šanci vyhrát mají všichni. Chce to však umět bojovat, mít štěstí na los a dokázat plnit pokyny trenéra, který s ním absolvoval všechna tři říční kola. Základ k vítězství však položil sám, svým úlovkem na tom nejobtížnějším jezeru. A tak se stane, že z týmové pětky je najednou mistr světa a to je na našem sportu vzrušující a krásné.

Švédsko je nádherná země a okolí Lycksele, které je jakousi vstupní branou do Laponska, je doslova protkáno krásnými řekami, říčkami a množstvím jezer. Tyto vody jsou bohaté na ryby, jen se musí vědět, kdy a kde je hledat. Skoro každý lepší místní rybář má ve svém albu úlovky pstruhů, které by u nás byly rekordem sezóny. Žijí zde však i opravdu velcí lipani, arktičtí siveni a táhnou sem mořští pstruzi a lososi, kteří tu zrovna byli, ale my na ně neměli čas.

Poslední srpnový víkend jsem věnoval společné dovolené s manželkou. Zajeli jsme si do Děčína, kde byla akce Sokola, což je zas její polívčička. Cestou jsme se zastavili na Labi ve Střekově. Chtěl jsem se podívat, jak pokračuje stavba rybího přechodu. Je už sice možná z poloviny hotov, ale zatím to nevypadá, že by se to stihlo ještě letos a to by byla škoda. Připlutí našich prvních lososů už totiž můžeme očekávat každou chvíli...

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-