-= tisk =-

HORKÉ LÉTO PŘICHÁZÍ

Autor: Karel Křivanec

Tak se mi zdá, že ten letošní rok bude mít hodně různých rekordů v průběhu počasí, které podstatně ovlivňuje chování ryb. Jaro bylo jen krátké a hodně deštivé a najednou přišla tropická letní parna už na konci června. Ve Vltavě bylo po celé jaro stále hodně vody, takže se zachránilo mnoho ryb a teď už do toho vodáci a lodičkáři buší od rána do večera.

 Svatba

Lilo i v Rožmberku v sobotu 3. června, když jsem zde vdával svou nejstarší dceru Svatku. Kdyby mi někdo z vás vylíčil něco podobného, co se nám při tom přihodilo, tak bych mu věřil jen stěží. Ale svatba se jinak vydařila a skoro všem se moc líbila. I v té nejzapeklitější situaci raději hledám pozitiva a nad některými věcmi nezbývá než mávnout rukou.

Jak jsem tušil, na ME ve Slovinsku měli naši šanci na medaili a jak jsem předpověděl už před měsícem, Slovinci švindlovali ve velkém. Až si člověk musí položit otázku, proč vlastně na takové závody jezdíme? Škoda, že to asi vůbec nevadí delegátům Mezinárodní muškařské federace, kteří to snad považují za nutné zlo, či úlitbu domácím, když jim hradí výlohy. Byl jsem docela rád, že to na sebe vzali Martin s Jirkou, protože mě by z toho asi "klepla Pepka".

Škoda, že mi ten skvělý úspěch našich zkalila jedna nepříjemnost, která se týkala neúčasti našeho druhého družstva, které měl letos vyslat Moravský rybářský svaz. Slovinci zásadně neodpovídali na nic a tak jsme se domnívali, že nechtějí naši druhou přihlášku akceptovat a nevědí jak z toho vyklouznout.

Nakonec tam bylo i jejich B družstvo a dva týmy měli také Poláci a tak jsem byl Moraváky obviněn, že jsem jejich přihlášku neposlal, i když měl jejich zástupce od samého počátku kopii e-mailu z 30. března, kterým jsem je přihlásil! Nakonec sice uznali, že si to asi svým vyčkáváním zavinili sami, ale otrávilo mě to velmi a rozhodl jsem se, že s A týmem mužů, v němž figuruje i onen brněnský závodník, do Portugalska na mistrovství světa nepojedu a našel jsem si mladého a zdatného zástupce.

Nevidím totiž důvod, proč bych se měl dále nechat provokovat a jistě i brzy znovu z čehosi obviňovat tímto malým Napoleonem a lhářem. Jsem z toho smutný a vůbec mě to netěší, ale takový už je život. Nejvíc mne na tom mrzí, že jsou tu stále nějaké zbytečné třecí plochy s MRS, který si asi nedokáže zjednat doma pořádek.

 Družstvo ČR - ME Slovinsko 2006

S filmem o loňském MSJ finišujeme a dnes to vypadá tak, že bude vydán na DVD v české a anglické verzi. V minulém měsíci jsme získali jednoho významného sponzora, který reagoval na můj článek v PM a poslal nám deset tisíc korun. Není to žádný podnikatel v rybařině, ale úspěšný tiskař a milovník našeho sportu. Jméno jeho firmy si budete moci přečíst mezi sponzory a pokud byste mohli i vy nějak pomoci, ještě stále je tu ta možnost.

Konečně se vyjasnil i start našich juniorů na letošním mistrovství světa v Portugalsku a tak vám mohu sdělit, že je přihlášeno 10 družstev, mezi nimi i ČR. Vedoucím výpravy byl určen Milan Čubík z Bojkovic (MRS) a jako trenér jede strakonický Milan Janus. Závodit budou Vít Pavlacký (Bojkovice), Roman Jörka (Jaroměř-Česká Skalice), Ondřej Misar a Jaroslav Mašek (oba Č. Budějovice) a pátým členem týmu je Petr Drastík (Strakonice).

Tento 5. Juniorský šampionát se koná ve dnech 23. – 30. července v Moncao na severu země a tak budeme opět našim juniorům držet palce. Naděje na medailové umístění tu stále je, i když možná spíše v jednotlivcích než v týmech, protože mezi favority budou nejspíš patřit mladí Francouzi, Španělé a asi i domácí Portugalci.

Na přelomu června a července jede náš klub RSK Č. Budějovice na tři lodní závody do Anglie, i když v mnohem komornější sestavě, než na jakou to původně vypadalo. Poslední zprávy nejsou příliš povzbudivé, protože ve střední Anglii panují už skoro měsíc velká vedra a pokud se nerozfouká vítr, tak to bude pěkně tvrdá rybařina.

Musím vám prozradit, že druhá polovina června byla na Vltavě ve Vyšším Brodu perfektní. Pstruzi a duháci brali na pupy, ale i na nymfy s oranžovou kuličkou, která jim nejspíš připomínala jikry. Uloveno bylo mnoho překrásných ryb a také jeden starý muškař, který si nepřečetl popis revíru a ponechal si pstruha 38 cm, což je tady ještě 7 cm pod míru. I na zvláštním úseku Vltavy 29 v Loučovicích byl velice dobrý rybolov a jarní zprávy o špatném zarybnění se nepotvrdily.

Horké léto je tedy na obzoru a otázka zní, jít či nejít na ryby? Odpověď je celkem jasná. Pokud myslíte na Vltavu pod Lipnem, tak rozhodně ano. Ale nezapomeňte si ještě jednou přečíst popisy revírů a vstávejte hodně brzy, protože od devíti hodin už budou jezdit lodičkáři a bude po všem. Jedině snad ještě můžete pomyslet na večerní sběr po půl osmé a když budete mít štěstí, tak si můžete také pěkně zachytat.

To vám přeje

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-