-= tisk =-

PŘED MISTROVSTVÍM REPUBLIKY

Autor: Karel Křivanec

 Tom v Čertovce

Letošní červen je pro naše jihočeské revíry významný tím, že se zde opět po osmi letech uskuteční mistrovství České republiky v říčním muškaření. Koná se ve dnech 12. a 13. června jak na Vltavě 28, tak i na Vltavě 29P, Malši 4 a 5 a jeden sektor bude umístěn i v úseku chyť a pusť v Rožmberku na Vltavě 27. Je to takový malý test na mistrovství světa juniorů, které by se mělo konat na těchto vodách v srpnu příštího roku. Rozpis tohoto šampionátu jsme uveřejnili při minulé aktualizace PM a tak snad bude střet s lovící veřejností minimální a řadoví rybáři si najdou místa v jiných lokalitách než bude probíhat šampionát. Doufejme, že se nebudou opakovat loňské zkušenosti z Ohře, kde někteří rybáři vydrželi lovit skoro až do zahájení závodu. K letošnímu klání je přihlášeno 32 mužů a 8 žen a tak věříme, že budou mít rozhodčí z Vyššího Brodu, Loučovic, Kaplice a Křemže do bodovacích průkazů co zapisovat.

Letošní mistrovství republiky je takovým vyvrcholením závodní sezóny před prázdninami, protože už proběhlo jarní kolo I. ligy a jarní kolo A skupiny II. ligy, kde se našim závodníkům z RSK Č. Budějovice velice dařilo. A-tým (Šram, Šedivý, Bílek) obsadil v Jaroměři v I. lize druhou příčku nejtěsnějším rozdílem za Tukarem Oslavany a B- tým (Čutka, Adamčík, Bonešický) tu skončil v tvrdé konkurenci na pátém místě. Také náš druholigový Sage Hanák ve složení Hanák J., Hanák F., Říha D., který je začleněn v RSK ČB, zabojoval v Sokolově a těsně tu za velmi obtížných vodních podmínek vyhrál a C-družstvo RSK na místě sedmém také nedopadlo až tak špatně (Misar, Krátký, Hosensaidl), takže podzimní výhoda domácí vody (Boršov a Zlatá Koruna) by mohla vyjít, zatímco prvoligové týmy budou zápolit ve Strakonicích.

Do prázdnin tak už bude zbývat jen jarní kolo B-skupiny II.ligy, které se shodou okolností také uskuteční na těžké vodě v Jaroměři a pak to budou jen krajské akce, tedy u nás jarní kolo krajské divize v Boršově nad Vltavou a taky první ročník Veterán Cupu, který pořádá Pepík Padrián v Kostelci nad Orlicí. Doufejme, že tak klade základ pro další tradiční závod, který je určen pro věkové kategorie 50 – 60 a nad 60 roků. Letos jedu v tom čase na ME do Švédska, ale možná napřesrok se tam taky vypravím.

 Vyfotit a pustit

Na začátku jara jsme měli v našem ústředním závodním odboru velký problém, který byl vyřešen vyřazením momentálně možná nejlepšího závodníka z reprezentace na dva roky. I když jsme z toho byli smutní, museli jsme to udělat, protože v sázce bylo příliš mnoho a ani ten nejlepší si nemůže dovolit usilovat o odstranění legálního trenéra. Bylo to těžké, ale nutné rozhodnutí, protože se nejednalo o první úlet. Snad si to ten dotyčný závodník vezme k srdci a uvědomí si, proč musel odbor sáhnout k tak tvrdému opatření.

Jistěže jsem nezapomněl ani na dění v květnu, který byl plný zmatků kolem aplikace nové vyhlášky k zákonu o rybářství. Původně jsem se domníval, že by tento rok mohl doběhnout podle letošních „Rybářských řádů“, ale ejhle, jsou tu nové „Bližší podmínky“. Co k tomu dodat? Doufejme, že se situace přeci jen podaří během letošního podzimu stabilizovat tak, aby ta přihlouplá vyhláška mohla být novelizována. Doufám též, že i naše rybářské svazy přijdou na to, že tradice Rybářských řádů je pro ně tak významná, že jakékoli jiné pojmenování tohoto dokumentu už nebude napříště pro nikoho přijatelné. Jinak bychom se oháněli více než stoletou historií našeho sportovního rybářství zcela marně a kdejaký ministerský úředník by si s ní mohl...

Určitě nechci tento krátký červnový úvodník zakončit neslušnými výrazy a tak bych měl připsat ještě pár povzbudivých vět na konec. Aspoň tak to po mně čtenáři žádají. A proč jim taky nevyhovět? Jenže je tu něco povzbudivého? Určitě by se něco našlo, snad třeba to, že se naším kolegům z odboru přívlače „zadařilo“, když Michal Tichý vylovil z italských vod při třetím šampionátu vláčkařů titul světového šampióna. Blahopřejeme a doufáme, že i naši muškaři letos zase získají nějaký ten cenný kov.

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-