-= tisk =-

JARO VRCHOLÍ A PSTRUZI JSOU PŘI CHUTI

Pstruh z úseku Chyť a pusť

Letošní květen byl plný teplého počasí a tak jsme si mohli už pěkně zachytat. Rozběh sezóny je možno cítit i v tom, že příspěvky dopisovatelů viditelně poklesly a všichni jsou asi na rybách. Sledovanost časopisu si ale stále drží své stabilní počty a tak mě těší, že alespoň naši čtenáři mají ještě pár chvil času na PM. Možná, že někdo z nich se osmělí a pošle nějaký ten zajímavý příspěveček.

Asi jste si všimli, že se nám podařilo získat dalšího sponzora, jehož logo je na titulní straně časopisu a přes něj se můžete dostat přímo na jeho stránky. Trochu zklamán jsem byl z menší odezvy na naší anketu o kormoránech. Přeci jen jsem doufal, že se do ní zapojí více čtenářů. Tak nevím, proč se nám to nedaří, když různých zpráv o výskytu těchto zimních hejn je mnohem více, než je počet těch nahlášených. Nebezpečí je to pro nás všechny číslo jedna a pokud si to neuvědomíme včas, může být brzy pozdě. Připomínám, že Moravský rybářský svaz od letoška chrání lipana posunutím doby hájení až do konce srpna, takže na to nezapomeňte, ať nemáte u vody nepříjemnost.

V květnu se rozběhla závodní muškařská sezóna a tak jsem měl dost málo času na jiné záležitosti. Kromě krajských akcí to byl hlavně užší výběr reprezentantů v Rožmberku, který přinesl změnu v již hotové nominaci pro MS ve Španělsku a dále jarní kola všech ligových soutěži. První ligu vyhrálo na Jihlavce družstvo Gammarus Brno, A skupinu II. ligy na Vltavě RSK Č. Budějovice "B" a skupinu B na Labi domácí Jaroměř. V červnu nás tedy čeká mistrovství světa a pak domácí říční šampionát dospělých a mistrovství juniorů.

Při užším výběru representantů jsme si mohli ověřit, že ve Vltavě téměř vymizel lipan podhorní. Můžeme to srovnávat s předchozími lety, neboť se zde tato soutěž koná skoro každoročně a tak to vidíme přímo z první ruky v bodovacích průkazech závodníků. Zatímco ještě před 3 - 4 roky byla lipanů v úlovcích jistě polovina, letos to bylo jen asi 5 %. Chybí zde prostě všechny ročníky a vysvětlení je pouze v přítomnosti zimních hejn kormoránů.

V první polovině června bude asi omezena pravidelnost vydávání PM, protože odlétám s reprezentací 4. června na MS do Španělska. S přípravou letošního šampionátu jsem měl nesmírné potíže, které mi způsobila jedna Španělka, která se svou cestovkou zajišťovala pro náš tým ubytování před mistrovstvím. I když jsem měl tento kontakt od konce minulého roku a vše vypadalo velmi slibně, rozvinulo se to do nepřetržité výměny e-mailů a neustálých urgencí a poukazy na ubytování jsem získal až v pátek 29. května. Do takové situace už bych se nikdy nechtěl dostat.

Co se týká šancí našeho družstva, nejsou nikterak malé. Španělské toky by nám měly vyhovovat a družstvo je letos velmi silné. Ale uvidíme, jaké překvapení nám Španělé připraví. Jižnější národy prostě trpí menšími skrupulemi při dodržování zásad "fair play", o čemž jsme se mohli přesvědčit před léty v Itálii a vloni ve Francii. Daleko raději jedeme na závody do Skandinávie, neboť všichni Seveřané jsou čestnými sportovci a asi i proto jsme dosud nepřijeli z této části světa bez medailí.

Po návratu z mistrovství přijde vrchol domácí sezóny, říční mistrovství ČR na Ohři 8. Severočeši se letos umoudřili a neposlali nás kamsi na tlouště nad Nechranice, ale nabídli nám svůj nejlepší pstruhový revír, za což jim patří náš dík. Bude to jistě zajímavé setkání české muškařské špičky a doufejme, že bude co chytat, protože i na Ohři bylo letos mnoho kormoránů. Pokud to máte blízko, můžete se přijít podívat 21.-22. června i vy. A já doufám, že při tom taky nebudu chybět.

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-