-= tisk =-

SVĚTOVÝ ŠAMPIONÁT VE FRANCII JE PŘEDE DVEŘMI

Květen je už za námi a po rybářské stránce se, alespoň u nás na Vltavě, moc nevytáhl. Ryby jakoby tu skoro vůbec nebyly. Už jsem si myslel, že ti kormoráni, co zimovali už třetí rok na stromech ve "Špajzu" vše sežrali. Tak to vypadalo až do oběda v poslední květnové neděli, ale pak se to najednou zlomilo. Jeden z prvních, kdo byl u toho nečekaného obratu přírody, byl Láďa Šedivý, který mi z nedělního odpoledne hlásil velkou pstruží slavnost. Voda se najednou otevřela a sv. Petr asi odměnil za to, jak dobře vytýčil tratě při nominačkách na Španělsko.

K probíhající anketě č. 11, kde ještě můžete hlasovat, lze říci jen to, že nic není zadarmo, i když by se nám to jistě všem moc líbilo. Zatím tedy není žádná změna u PM na obzoru, ale ani žádné vylepšení, protože uvažované překlady z cizích časopisů by byly už nad mé finanční možnosti a tak si je budu číst sám. Nemám totiž tolik času na to, abych případný překlad dopiloval až do publikovatelné podoby. A ty, co se ptají na osud mého odcizeného muškařského nářadí, dnes mohu informovat o tom, že Policie už vyšetřování odložila, pachatel je neznámý!! Zkrátka neudělali vůbec nic a tak je teď trošku proženu.

Posledních čtrnáct dní v květnu jsem měl napilno, jak se závodními akcemi v jižních Čechách, tak i s reprezentací. Proběhla divize a to nejen v našem kraji. Postupně přicházejí výsledky ze všech regionů a já se vždy se zájmem dívám na Prahu. Asi se vám to nebude zdát možné, ale najdou se zde závodníci, kteří za poslední tři roky v šesti kolech nechytli nic. A shodou okolnosti před 3 roky psali velmi razantní články na téma česká muškařská reprezentace. Ale což, třeba napřesrok chytí svou první rybu.

V květnu též proběhly národní nominační závody pro mistrovství světa v příštím roce ve Španělsku. Někomu se to může zdát trochu brzo, ale mám pro ně toto vysvětlení. Jmenovité přihlášky se podávají nejméně tři měsíce před mistrovstvím a to u nás většinou jsou velmi špatné podmínky k rybolovu. Proto pořádáme tyto závody ještě před prázdninami a po nich jsou širší nominačky pro ty, co vypadli a pro nově příchozí z krajů. Dáváme přednost přímému měření sil před srovnáváním pozic v žebříčku. Při závodech, kde v pěti kolech simulujeme podmínky na MS, je to mnohem průkaznější. I zde však je možnost udělat změny, ale pouze na čtvrtém nebo pátém místě budoucí sestavy a zatím se nám tento postup osvědčil.

Podle toho, že tento úvodník má jisté zpoždění, jste asi poznali, že na přelomu května a června jsem byl někde pryč. Byl jsme s reprezentací na druhém závodě Grand Slamu ve Francii na jezeru u Dreux. Byly to těžké břehové závody, které jsme absolvovali v rámci přípravy na zářijové mistrovství Evropy v Belgii, kam budeme vysílat dvě družstva. Tentokrát jsme v Dreux nevyhráli jako předloni, ale ostudu jsme neudělali. Nejlépe se dařilo slamovému týmu Svrček, Misar, Vacek, který skončil mezi 19 družstvy jako čtvrtý. V jednotlivcích byl Dan Svrček čtvrtý, Martin Drož šestý, T. Starýchfojtů 15. a J. Šram 16.

Druhým cílem našeho výjezdu do Francie byla prohlídka závodních úseků v dějišti příštího šampionátu v La Bresse v pohoří Vogesy. Detailně jsme prolezli všechny čtyři závodní řeky a na jezero Longenmeer jsme se také dostali. A myslím, že to nebyla ztráta času. Laskaví čtenáři mi snad prominou, že zatím k tomu víc nesdělím, ale PM se čte i v zahraničí a tak bych nerad ztratil tu malou výhodu, za kterou jsme zaplatili penězi z vašich členských příspěvků a časem z naší dovolené.

Ve dnech 31. května až 2. června se konal v severní Itálii na říčce Cellina poprvé světový pohár v chytání pstruhů na přívlač, který se nakonec podařilo na poslední chvíli obeslat i českým družstvem. Dá se předpokládat, že z této soutěže jednou vznikne mistrovství světa a možní i nová federace v rámci CIPS. Zatím tedy tento dvoukolový závod pořádala federace sladkovodního rybolovu, které se v našich podmínkách říká plavaná. Ale stejným způsobem kdysi vznikla i mezinárodní muškařská federace. Vítěznou trofej získali v konkurenci 11 čtyřčlenných týmů domácí Italové, druzí byli Poláci a třetí ČR. V soutěži jednotlivců pak bylo pořadí: 1. Marconi (It), 2. Zdenjak (Chorv), 3. Giroldo (It). Umístění našich: 7. Jar. Dvořák, 11. Frant. Hanák, 18. T. Hammer a 24. Z. Vybíral.

V závěru minulého měsíce jsem se zmiňoval, v článku věnovaném některým novinkám v lovu na booby, i o anglickém závodníkovi Brianu Leadbetterovi. Na položenou otázku k jeho dvěma největším sportovním úspěchům přišla jediná a správná odpověď. Velice jsem byl potěšen tím, že Virgis Valentinavicius z litevské redakce Rádia Svobodná Evropa věděl, že Brian byl dvojnásobným mistrem světa (Anglie 1987 a Nový Zéland 1991). Škoda jen, že to nevěděl nikdo z českých čtenářů PM. Úplná historie všech medailistů je na webové stránce Jihočeského územního svazu ČRS.

Teď v červnu proběhlo ve Zlaté Koruně a Zátoni jarní kolo I. ligy mušky a přívalové deště nás trochu přinutily změnit zveřejněný program soutěže, ve které startuje 10 našich nejlepších družstev. Vítězem dvoukola bylo naše družstvo RSK Č. Budějovice A (Šedivý, Šram, Bílek), druhý skončil Rožnov pod Radhoštěm a třetí příčka patří RSK Vltava Praha. Nic však ještě nekončí a mistr ČR bude znám až po podzimním kole na Sázavě, u něhož se přesouvá termín na datum 21. - 22. září a v tomto termínu plánovaná B skupina II. ligy se přesouvá na 5. - 6. října, přičemž A skupina II. ligy bude v původním termínu 21. - 22. září.

V druhé polovině června nás ještě čeká Mistrovství ČR na řece, které se bude konat na Sázavě v Českém Šternberku. Pořádají ho tedy Středočeši a snad jim to nepokazí nějaký silný déšť. V úterý 25. června má reprezentace sraz ve Zlaté Koruně, odkud vyráží směr Francie. Týdenní přípravný kemp v La Bresse bude předcházet vlastnímu šampionátu, který vyvrcholí v neděli 7. července. Jak bude v té době vycházet PM, to zatím nedovedu odhadnout, ale reportáž z MS určitě opět přinese. Vím, že naši závodníci udělají vše pro co nejlepší umístění a že budou opět bojovat o medaile. Doufám, že i vy jim budete držet pěsti, stejně jako vloni Vyhrát však chtějí všichni…

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-