-= tisk =-

ČERVNOVÉ MUŠKAŘENÍ S PŘÍCHUTÍ DEŠTĚ?

Letní evropský monzum, lidově zvaný "Medardova kápě" se na nás letos už pěkně vyřádil a opět se tento týdenní dešťový cyklus strefil do víkendů. Od konce května panuje stále poměrně studené počasí s množstvím srážek a na Vltavě bylo zatím jen velmi málo dní, o kterých by se dalo říci, že ryby opravdu braly.

Toto pravidlo se však netýkalo vysazených generaček duháků, které se dostaly do vod Vltavy 27 a 28, Květoňova a Vyrovnávačky koncem května. Bylo to asi 200 kusů a celkem 400 kg, které byly mezi tyto čtyři revíry rozděleny rovným dílem. Jak to chodí, moc jich tam už asi nezůstalo. A opět se vyskytly případy, že si někteří hamouni odnesli čtyři vyřazené generačky z jedné vycházky. Asi je pak rozdávali, protože pochybuji, že by si na těchto starých granuláčích nějaký gurmán mohl pochutnat. V příští sezóně už to nebude možné, neboť chystáme úpravu pro jižní Čechy, která by umožnila odnést si při jedné vycházce jen jednu rybu přes 45 cm. Ostatní ponechané lososovité ryby už budou muset být pod tímto limitem.

Kongres mezinárodní rybářské organizace CIPS se španělském Valladolidu dopadl nad očekávání dobře. Španělé byli pozornými hostiteli a italskému vedení konfederace CIPS se letos kongres nevymkl z rukou, jak tomu bylo na předchozích třech jednáních, která se scházejí každé dva roky. Nejdůležitější událostí tohoto XXV. kongresu byl ostrý střet o setrvání federace castingu (RT) v CIPS, neboť federace plavané a federace mořského rybolovu (obě mají francouzské presidenty) se dožadovaly vyloučení federace castingu z konfederace CIPS. Rozhodující podíl na tom, že se to nepodařilo, měla právě čtvrtá federace CIPSu, tedy muška.

Co se týká naší muškařské federace FIPS-Mou, je třeba se zmínit o výsledcích voleb na další 4 roky. Presidentem byl znovu zvolen Polák Jurek Kowalski (statut povoluje jen dvojí volbu), 1. vicepresidentem pak Belgičan Paul Vekemans a 2. vicepresidentem (pro mládež) Walesan Moc Morgan. Na uvolněné místo generálního sekretáře byl zvolen Slovák Mário Podmaník. Nahradil Angličana Jamese Fergusona, který zastával tuto funkci 10 let. Své funkce vicepresidenta se vzdal Angličan Geoff Clarkson, který byl zvolen vicepresidentem CIPS.

Technická komise byla zvolena takto: K. Křivanec, W. Ungemann (USA), M. Cova (Itálie). Co se týká mého zvolení, je třeba říci, že jsem sám nekandidoval, ale byl jsem navržen z pléna a proto jsem tuto volbu přijal. Velmi důležité bylo schválení našeho návrhu na úpravu definice závodní mušky, na které bude moci napříště být kovová hlavička do průměru 4 mm.

FIPS-Mou také rozhodla o zrušení letošního MS juniorů, protože se nepodařilo sehnat vhodného pořadatele, který by byl schopen tuto soutěž uspořádat během letních prázdnin. Rozhodnuto bylo i o konání příštích MS seniorů: 2002 Francie, 2003 Španělsko, 2004 Slovensko, 2005 Skotsko?

V naší závodní muškařině proběhla už řada soutěží, od krajských až po mistrovství ČR, které se letos konalo Příboru, kde se vítězem v kategorii jednotlivců stal strakonický Lukáš Pazderník, před Martinem Drožem (Vlašim) a Janem Pecinou (Praha). Člen našeho klubu Jaromír Šram byl čtvrtý a naše členka Iva Linhová byla druhá v ženách. Užší výběr reprezentace ČR na Labi a Úpě v Jaroměři skončil překvapivým vítězstvím mladého Martina Drože, který vyhrál čtyři z pěti závodních kol!

Jarní kolo I. ligy na Otavě v Kestřanech u Písku bylo ve znamení Jihočechů. Tento tloušťový závod těsně vyhrálo naše družstvo RSK Gammarus Č. Budějovice (Šram, Šedivý, Bílek), před MO Strakonice (Pazderník, Janus st. Řezanka) a RSK Vltava Praha (Pecina, Drož, Svrček, Vogel).

Od 16. června se začali lovit dravci a také skončilo hájení lipanů. Ve Zlaté koruně se mohlo prvně chytat ve čtyřsetmetrovém úseku na Vltavě 25 mezi mostem a jezem. Tato "komora", sloužící pro výtěr celé řady říčních druhů ryb, byla hned od páté hodiny ranní zcela obsazena rybáři. Když jsem sem přijel v půl sedmé, tak jsem napočítal 17 lovících. Většina z nich byli muškaři a mezi nimi se snažilo o úlovek pár vláčkařů. V úlovcích měli menší duháky a ojediněle se chytl pstruh nebo lipan.

Zajel jsem se nejprve podívat do lesa, zda již rostou houby a po negativním zjištění jsem na zpáteční cestě svezl jednu paní do kostela v Č. Krumlově a pak si zajel na mimopstruhovou Vltavu poznat něco nového. Spustil jsem se po domoradických skalách dolů k nádherné řece a asi na pátý hod jsem chytl na nymfu asi pětatřicítku lipana. I když to byl mlíčák, šel zpátky. Tolik lipanů tu není, abych ho mohl zabít. A pak mi začalo sáknout do pravé holinky u nových letních kalhťáků.

Chtěl jsem chytit pěkného pstruha a proto jsem postupoval balvanitým řečištěm proti vodě, ale nepodařilo se mi to. Jen pár tloušťů, proudníků a jedna vyděšená plotice, vše na tutéž jedinou Gold Ribbed Hare's Ear Czech Nymph. Po hodině a půl mě od vody vyhnal déšť. Při zpáteční cestě jsem si ve skalách málem zlomil nohu a po krkolomném pádu a tvrdém úderu o ostrý balvan zůstala na mém prutu nepěkná rýha v laku. Ale co, prut to vydržel, noha nepraskla, snad to byla odměna za toho puštěného lipana a také varování. Varování, abych začal myslet na to, kolik mi je let …

Účastníci užšího výběru 2001 v Jaroměři

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-