-= tisk =-

KVĚTEN VE ZNAMENÍ ZÁVODŮ

Autor: Karel Křivanec

 Ondra Misar - náš nadějný junior

Jaro už je v plném proudu a sluníčko vydatně hřeje, ale s muškařením na řekách to není u nás na jihu Čech ještě žádná sláva. Na prvního máje jsem měl dobrý úmysl zkusit to ve Vyšším Brodu, ale valící se studená a vysoká voda mě zastavila už v Rožmberku a tak jsem se raději věnoval přípravě juniorského mistrovství světa, se kterým mám nečekaně mnoho potíží. Vše spočívá v liknavosti některých týmů, se kterou přistupují k této akci a také v tom, že řada vedoucích družstev je nezkušená a někdy neví co po nich chci. Bez problému je jen Anglie, i když má včetně doprovodu přihlášeno plných 31 účastníků.

Někdy je to skoro na mrtvici, když mi vedoucí družstev odpovídají něco zcela jiného, než na co jsem se ptal. Někteří mají času dost a jiní by už chtěli vědět informace, které nemohu sestavit bez uzavření jednání se všemi týmy. Snad se to podaří trochu vyjasnit už na zasedání mezinárodní muškařské federace FIPS-Mou, které se uskuteční za deset dní v rámci kongresu CIPS v Palermu. Tam se také bude volit nový president naší federace a to bude jistě zajímavé.

V materiálech k tomuto jednání jsou připomínky od národních federací Polska, Japonska, Lucemburska a Francie a všichni víceméně upozorňují na to, že je třeba dělat něco s tím, aby se neopakovalo Slovensko 2004 a domácí závodníci nemohli chytat "bez dozoru". Zajímavé jsou i návrhy na dějiště příštích šampionátů, tedy MS dospělých 2006 v Portugalsku a 2007 ve Finsku, ME 2006 ve Slovinsku a 2007 v Norsku, k juniorským šampionátům se zatím nehlásí nikdo. No uvidíme, návrhy nevypadají špatně, až na to Portugalsko, které bude asi pěkná ptákovina. Jen čekám, kdy se do mezinárodní federace ještě přihlásí Egypt a bude se chytat na Asuánské přehradě.

 Vysazování pstruhů do Vltavy po Lipnem

V květnu je už první vrchol domácí závodní sezóny a tím bude jezerní mistrovství ČR v Bohdanči. I letošní jarní kolo I. ligy bude na stojáku na nádrži Skalička a navíc vyjíždí A-tým do Francie na jezero ve Droux, kde bude první kolo Grand Slamu, takže si jezeráci přijdou na své. Junioři zase směřují k jejich vrcholu sezóny a na to budou zaměřeny dva víceméně říční závody, tedy Západočeský pohár a Juniorské mistrovství ČR, které bude takovou malou generálkou na mistrovství světa a pokud to naši mladí zvládnou, tak možná letos postavíme dva juniorské týmy.

Muži budou mít i letos dva vrcholy sezóny. V červnu to bude Mistrovství Evropy na Sanu v Polsku, kterého se budou účastnit dvě česká družstva a v srpnu pak to bude světový šampionát v Lycksele (Švédsko), které má pro naše muškaře velmi dobrý zvuk. Mám takové tušení, že by ten letošní rok zase mohl přinést několik medailí, i když ve sportu se může stát ledacos. Technická příprava na všechny tři šampionáty je už prakticky hotová, takže o tom budu moci informovat Radu ČRS na jejím zasedání 5. května, protože se tam bude projednávat sportovní činnost v letošním roce a také by se tam měl schvalovat i nový Statut sportovní činnosti ČRS.

Jak je vidět, už to zase vypuklo a vedle schůzování se také závodí. V rámci přípravy na juniorské šampionáty jsem se také zúčastnil zarybňování horního úseku Vltavy 29 mezi Loučovicemi a Lipnem, kam se vysazoval pstruh obecný dovezený ze Slovenska. Letos se zde bude tedy závodit a od příštího roku by tento dvoukilometrový úsek měl sloužit rybářské veřejnosti, i když jen se statutem "Chyť a pusť". I tak je to dobrá zpráva pro nás muškaře.

Ať se vám tedy v květnu daří a sáhněte si na pěknou rybu. To Vám přeje

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-