-= tisk =-

PRVNÍ MĚSÍC OD ZAHÁJENÍ UŽ UPLYNUL

Ano, je to tak, od zahájení pstruhové sezóny uplynul měsíc, ale zatím jsme toho u nás v Povltaví moc nenachytali. Počasí bylo stále chladné, deštivé a hlavně, řeky byly plné studené vody a tak to pravé muškaření letos teprve začíná.

Reprezentanti naše ho A-týmu ČR byli na třech lodních závodech v Anglii a na Rutlandu si zatahali slušné kousky. Byl jsem i tentokrát s nimi a o našem vystoupení si můžete přečíst dva články v jiné časti PM. Já osobně jsem toho tentokrát moc nenachytal. Jednak jsem byl lichým v počtu do lodě a pak mě už tak trochu přešla chuť…

Byli jsme s Mike Childsem asi čtyři hodiny na přehradě Eyerbrook a pak jsem dvakrát po třech hodinách seděl jako třetí v lodi. Hlavně kvůli focení, také kvůli obsluze echolotu a trochu jsem si i zachytal. Takže to bylo dohromady asi šest duháků, dva pstruzi obecní a jeden týden dovolené.

Po příjezdu domů na mne už čekala nabídka jednoho kolegy muškaře, abych si to na jeho serveru rozdal se svými kritiky, což jsem odmítl. Já opravdu nemám zájem na kohokoliv "házet bláto" jak to nazval ten pan kolega, ale na druhé straně mi to nedá, když různí mírně pokročilí muškaři kritizují reprezentaci a její vedení a radí a vyčítají mi cestovatelské sklony.

Bohužel však nelze pořádat významné muškařské soutěže jen v Čechách, na Slovensku či v Polsku. A abych je trochu naladil, tak koncem měsíce letím s kolegou Pepou Doležalem do španělského Valadolidu, kde se koná kongres CIPS a zasedání muškařské federace FIPS-Mou. Pepík tam má jednání své federace Castingu, kde je místopředsedou. Já to dotáhl jen na člena technické komise a doufám, že to letos po čtyřech letech už skončí.

V naší muškařské federaci se budou projednávat m.j. i dva české návrhy na změny a úpravy pravidel. Bohužel, není to vůbec jednoduché zde něco prosadit, i když věřím, že letos se nám podaří dosti zásadní průlom do definice závodní mušky, ale nerad bych to zakřikl.

Mám s tím už dosti velké zkušenosti, protože za posledních osm let jsme podali rozhodně nejvíc návrhů ze všech muškařských federací a troufnu si tvrdit, že víc, než ostatních 23 národních federací dohromady. To jen pro pořádek, aby byli informováni ti, co o tom nic nevědí, ale přesto nám radí, abychom podávali návrhy na změny.

A pak přišlo pár dopisů od čtenářů PM, které mě potěšily a pohladily po duši. Snad se k nim někdy dostanu podrobněji. V této době jsem se dost věnoval přípravě výjezdu našeho B-týmu na ME do Francie a A-týmu na MS do Švédska. Ono to nepadá z nebe, jak si možná někdo myslí.

Takže na vlastní chytání u nás jsem se od květoňovského zahájení ještě nedostal. Nechci vás obtěžovat výčtem schůzí a různých jednání, která mi zabrala také dost času, který chyběl na rybolov. Ale musím se přiznat, že jsem taky čekal na zlepšení počasí a na to, až voda opadne a ryby se uklidní a vrátí na svá normální stanoviště. Snad se už brzy s někým z Vás potkám i na Vltavě 28, kde brzy skončí zákaz brodění a pak to teprve vypukne …

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-