-= tisk =-

ZAČÁTEK PSTRUHOVÉ SEZÓNY UŽ JE NA DOSAH

Autor: Karel Křivanec

 Ať vám ohýbají pruty!

Letošní dlouhá a tuhá zima skončila jako mávnutím kouzelného proutku a rekordní závěje nám zmizely doslova před očima. Když jsem jel v sobotu 12. března ráno do Prahy na zasedání ústředního muškařského odboru, byla to místy ještě hodně nebezpečná jízda mezi sněhovými bariérami, ale za týden už tu bylo jaro.

Na onom vzpomínaném pražském zasedání se mimo jiné volili trenéři pro družstva mužů a juniorů, dokončoval se závodní termínový kalendář pro letošní rok a nominovali se reprezentanti pro mistrovství světa a Evropy, takže to bylo i trochu napínavé, hlavně při volbách trenérů. Ještě před rokem to vypadalo, že by zájemců mohlo být plno, ale nakonec zbyli pro každou z těch funkcí jen dva kandidáti a v tajných volbách vyhráli ti "staří", tedy Jiří Klíma a Milan Janus.

Znovu jsem si mohl ověřit, jak málo se za těch patnáct let změnilo myšlení lidí ve vztahu k základním principům demokracie. Když se totiž mělo rozhodnout o zkrácení trestu pro jednoho reprezentanta, odmítli členové odboru tajné hlasování s odůvodněním: "Já se za svůj názor nestydím", což bývalo běžné klišé, kterým se za minulého režimu pacifikovali ti, kteří by mohli být při tajném hlasování proti. I když teď bylo zřejmé, že uvedený návrh projde, nebyl jsem si jistý jakým poměrem. A je velmi smutné, že si nikdo z těch "co se za svůj názor nestyděli" vůbec neuvědomil, že možná omezil právo někoho jiného a možná ho tak přiměl zvednout ruku, protože sám objekt hlasování seděl mezi námi. Nemáme to prostě ještě vůbec v krvi.

A podobná situace se opakovala druhého dne na výroční konferenci MO ČRS v Loučovicích. Vyšebrodská místní skupina zde předložila návrh na rozdělení místní organizace a vytvoření samostatné MO ve Vyšším Brodu. Loučovickým to bylo tak nějak jedno, zato místní skupina Frymburk byla proti jako jeden muž a její delegáti dokonce vůbec nechtěli o tomto návrhu hlasovat. Asi se domnívali, že se jaksi sluší, aby byl každý návrh schválen. To se ale nestalo a tak mají vyšebrodští rybáři o čem přemýšlet a hledat kde se stala chyba, protože jejich požadavek je jinak zcela legitimní a nepochybně ke prospěchu naší společné věci.

Jen těžko a často velmi obtížně si u nás principy demokracie znovu hledají své místo. To můžeme vidět i při výročních členských schůzích a územních konferencí, sněm nevyjímaje. Skoro vždy se totiž navrhují veřejné volby a dosti často i takzvaně "an block". Bývá to odůvodňováno tím, že je veřejná volba rychlejší a že ty funkce stejně nikdo nechce dělat. Zažil jsem ale plno veřejných aktů, které byly pomalejší, než by byly dobře zorganizované volby tajné. Samo tajné hlasování lze provést i během přestávky, která bude tak či tak stejně vyhlášena. Nic férovějšího než tajné volby totiž lidstvo nevymyslelo a dokud to nebudeme mít pod kůží, tak k žádným podstatnějším změnám jen tak nedojde.

 Dreux 2005 - Česká výprava

Závodní sezóna pro nás začala i letos třetí březnovou nedělí muškařským maratónem v Dreux a opět vítězně! Vloni zde vyhráli Šram a Starýchfojtů, letos je vystřídali Svrček s Mikulkou a já byl moc rád, že druzí skončili Krátký s Hosenseidlem, jinak členové našeho muškařského klubu.RSK Č. Budějovice. Musel jsem si znovu vzpomenout na doby, kdy jsme se jezdili do Francie či Belgie učit a kdy tu kralovali Angličané. Teď byli Češi už tou nejpočetnější a také i nejúspěšnější výpravou a tak trochu jsem pyšný i na to, že to bylo maličko i mojí zásluhou.

V polovině března byla také uzávěrka předběžných přihlášek k letošnímu IV. Mistrovství světa juniorů, které se bude konat od 20. – 25. července v okolí Rožmberka nad Vltavou. Všem týmům se sice nepodařilo tento termín stihnout, ale po urgenci už to šlo celkem hladce, takže nyní víme o 10 pětičlenných družstvech a možná jich bude ještě o dvě víc. Nejpočetnější výpravou budou jistě Angličané, kterých přijede se dvěma týmy celkem jednatřicet. Starost to bude nemalá, ale já doufám, že vše proběhne ke spokojenosti těch, pro které tento šampionát děláme.

 Astelix a Obelix po závodech v Dreux

Členové našeho muškařského klubu už začali s přípravou na juniorský šampionát, když celou velikonoční sobotu prořezávali a čistili břehy nádrže v Květoňově, protože tam bude také jeden závodní úsek. Potěšitelné je na tom i to, že se dnes už nikdo nebojí zařadit do schématu takovéto soutěže i jezerní kolo, což při mistrovství světa v roce 1996 ještě neprošlo.

Hlavní dubnovou událostí bude jistě zahájení pstruhové sezóny, které u nás spadá obyčejně na 16. duben a jen občas se posouvá o den. Když jsem byl nedávno dotázán na to, proč je to právě toto datum, nedokázal jsem to nějak "logicky" vysvětlit a tak si myslím, že je to taková tradice, u které se už ani neví proč. Letošní novinkou je naopak zrušení zákazu brodění na Vltavě 28, protože výtěr lipanů zde už prakticky nepřipadá v úvahu kvůli zimujícím kormoránům, kteří tu lipany už téměř vyhubili.

Jinou letošní novinkou je zvýšení míry pstruha obecného na celé Vltavě od Vyššího Brodu až do Českých Budějovic na 45 cm a lipana na 40 cm. V našem tisku se také objevily zprávy, že by se vodáci na horní Vltavě nad Lipnem snad konečně měli dočkat zpoplatnění jejich koníčka, což všichni vítáme, protože by se tak konečně dalo zjistit kolik jich vlastně je a navíc by to mohly být peníze na čistění řeky.

Koncem dubna se náš muškařský klub chystá na velkou akci, kterou je společný výjezd na jezerní břehové závody do Lucemburska a Belgie. Svou premiéru by tu měly mít i naše dvě ženy, které pojedou na své první závody do ciziny. I když se zatím utkají jen s muži a jejich šance jsou jen velmi malé, tak z toho mám radost. Děvčata vítejte! Třeba je to začátek něčeho nového, co se dnes rodí i naší zásluhou.

A vy určitě nebudete sedět šestnáctého doma a tak, ať vám ohýbají pruty!

To vám přeje

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-