-= tisk =-

ZAHÁJENÍ SE BLÍŽÍ

Před námi je duben, měsíc nadějí pro všechny pstruhaře a milovníky muškaření, protože ve středu šestnáctého to v 6 hodin konečně vypukne naplno. Dnes už to s pstruhovým zahájením neplatí tak doslova, jako tomu bylo ještě třeba před deseti lety. Je tu totiž řada soukromých stojatých revírů a většina z nich se otevírala již v březnu. Skalní muškaři také častěji chodí na mimopstruhovky celou zimu a začíná s tím být problém.

Navštívil jsem výroční členskou schůzi ve Strakonicích, kde zazněla silná kritika na chování těchto muškařů, kteří lovili na Otavě 4 nepokrytě lipany v době jejich hájení a i když je pouštěli, používali k jejich vylovení podběráky a to těmto rybám v době před výtěrem určitě neprospívá. A do toho ještě letos navštívilo jihočeské otavské revíry možná 2000 kormoránů a tak bylo o čem diskutovat a hlasovat a vzhledem ke složení členstva to vyhrála varianta Ohře. To není moc chytré řešení a tak uvidíme, jak se k tomu postaví územní výbor, v jehož kompetenci je rozhodovací pravomoc v této záležitosti.

I v Loučovicích se protáhla debata o výskytu stohlavého hejna kormoránů, které zde zimuje už více sezón a tak je zde situace s lipanem doslova kritická. Od letošního roku je dokonce lipan na Vltavě 28 celoročně hájen. Územní výbor ČRS přijal na březnovém zasedání k oběma případům usnesení, zažalovat Českou republiku za náhradu škody. Jestliže je tedy kormorán tak státně důležitý živočich, že musí být chráněna i jeho zimní hejna, pak nám někdo musí nahradit tyto nemalé škody. Snad se pak konečně příslušným úředníkům rozsvítí v hlavách a nesmyslnou ochranu těchto dravců zruší.

Na územním výboru proběhlo v minulém měsíci jedno důležité jednání, které se týkalo zprůchodnění Vltavy pro migrující ryby, hlavně s ohledem na úhoře a lososa. Důležité bylo, že se zde sešli zástupci Ministerstva zemědělství, MŽP, Povodí Vltavy, Krajského úřadu, Jihočeské university, Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického, Výzkumného ústavu vodohospodářského a samozřejmě i ČRS. Byla zde vyjasněna základní stanoviska a ČRS se bude snažit iniciovat mezinárodní konferenci, která by se zabývala touto složitou problematikou tak, aby ČR byla nucena naplňovat závazky, které na sebe vzala podpisem mezinárodních úmluv. Zatím se u nás udělalo pramálo a tak očekáváme po našem vstupu do EU zlepšení.

Doufám, že jste si všimli, že PM získal v nedávné době druhého sponzora, což byla příznivá zpráva, na kterou jsem v minulém měsíci zapomněl. Bohužel další novinky už nejsou z tohoto soudku. Sešlo z dodání šňůr pro reprezentanty od firmy Airflo a i když to ještě koncem minulého roku vypadalo jako bezproblémová záležitost, je dneska všechno jinak. Zbytečná slovní přestřelka mezi výhradním distributorem těchto šňůr a šéftrenérem české reprezentace na jedné webové stránce to vše zhatila. Přímé diskusní linky na webu jsou sice hezká věc, ale v tomto případě sehrály pro naše závodníky službu v pravdě medvědí. A to byl také důvod, proč jsem se této vymoženosti bránil. Jejich sporný přínos nikdy nevyváží takovouto ztrátu slibně se rozvíjející spolupráce.

A ještě jedna nepříznivá zpráva pro závodníky. Na kongresu FIPS-Mou v Luganu má být odsouhlasen návrh na konání světových šampionátu jen každý druhý rok, počínaje od roku 2005. Naše návrhy na zlevnění těchto akcí presidium nedoporučilo a všechny je zamítlo. To je tragický osud tohoto mezinárodního orgánu poté, co se jeho předsednictví ujal před šesti lety velice ambiciózní, ale organizačně neschopný Polák Jurek Kowalski, před jehož volbou jsem několikrát varoval. Do konce jeho mandátu sice chybí už jen dva roky, ale co do té doby z mezinárodní federace zbude?

Tyto starosti asi řadu z vás moc nezajímají, ale myslím, že se přece jen najdou i ti, kteří se nad nimi zamyslí, nebo i ti, co je přijmou jako informace zajímavé. A tak je to v životě se vším. Až se rozpoutá šestnáctého pstruhová sezóna, přijde za mnou řada lidí, kteří budou povídat o tom, co všechno se u vody dělo. A když se jich pak já optám, co proti tomu udělali? Zda mají číslo auta nebo fotku rybáře, který "pytloval" ryby, nebo proč nezavolali policii, tak se v lepším případě dočkám pokrčení ramen. Jich se to přece netýkalo! A v tom to je. Pokud se nás to nebude týkat, tak se nepohneme z místa. Myslete na to, až se sami stanete svědky takovéto události. Já vím, je to těžké, ale jako předsevzetí před sezónou by to mohlo stačit.

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-