-= tisk =-

PSTRUHOVÉ ŠÍLENSTVÍ OPĚT ZAČÍNÁ

Zimu jsme tedy přece jen přečkali a jaro se už začíná nesměle hlásit. Velikonoce letos otevírají duben, na který jsme tak dlouho čekali. Dříve však, než to znovu vypukne, ještě malé ohlídnutí za minulým měsícem.

V březnu probíhaly výroční schůze a volily se výbory místních organizací na další čtyři roky. Přesto však tato událost proběhla, až na malé výjimky, prakticky bez povšimnutí. Navštívil jsem z titulu své funkce " krajského hospodáře" tři schůze, od kterých jsem si sliboval, že se stanou jakousi tečkou za mým úřadováním. Volby zde proběhly jako veřejné referendum o starém výboru, tedy prakticky "an block". Prostě, aby to bylo už za námi. Já vím, že se nikdo do těch funkcí nehrne, ale bylo to smutné.

V jedné organizaci výbor navrhl členstvu, že od příštího roku už nebude potřebovat jejich prácí, ale jen peníze. Už nebudou muset chodit na brigády, ale jen platit. Já nemluvím o tom, že by tu byla dána možnost si vybrat, jak to určují Stanovy ČRS, ale jen a jen platit. A je dosti paradoxní, že tato součást členské povinnosti teď přijde každého jejich rybáře už o stokorunu navíc, než kolik dají za celoroční územní MP povolenku! Tyto peníze však nejsou určeny na zarybnění, jak si možná někdo myslel, když pro to zvedal ruku. Neozval se vůbec nikdo!

V Loučovicích si zase členové odhlasovali, že požádají územní výbor o to, aby byl na Vltavě 28 hájen alespoň po 2 roky lipan. Důvodem bylo jen 106 úlovků této ryby na revíru v loňském roce. A je pravda, že lipan ve "Vyšáku" není. Hájením se však ten problém, k jehož eliminaci nepomohl ani zákaz jarního brodění, nevyřeší. Jmenuje se totiž KORMORÁN ! Už třetí rok totiž hřaduje v zimě ve "Špajzu" asi 40 - 50 kormoránů a tito opeření vlci vyžerou vše, co jim přijde do zobáku.

Českokrumlovský okresní úřad raději provede ostrou kontrolu plnění zastaralých zarybňovacích plánů, než aby se zamyslel nad tím, jak sportovním rybářům s tímto problémem pomoci. Bylo by to povolení odstřelu těchto zimujících ptáků, což dosud striktně odmítá. Nepůvodní kormorán zde žere ve velkém původní lipany a pstruhy a zmínění úředníci se vyžívají v kontrole, zda rybáři někde nevysazují nepůvodního duháka či sivena.

Ještě, že máme tu demokracii a tak snad bude nejlepší vytvořit ve Vyšším Brodu zimní hlídky a chodit aspoň ty kormorány plašit. Snad nám to úřad promine a nikdo na nás nepodá trestní oznámení, i když i s touto možností je třeba vždy v Krumlově vážně počítat. Nesmějte se tomu, vím o čem mluvím.

Před dvěma lety bylo podáno trestní oznámení na neznámého pachatele po menším jarním úhynu kaprů na Lipně a o rok dříve mě před vážnou soudní polízanicí zachránila jen všeobecná amnestie pana presidenta. Inu, mohl jsem způsobit zavlečení závažné choroby, vysazením hlavatek dovezených ze Slovenska. Co na tom, že jsme měli negativní veterinární osvědčení, ta možnost zavlečení tu je totiž vždy, nebudete-li je držet v pochybné "karanténě", přes kterou stejně teče voda do toku dál.

V březnu jsem měl také spoustu práce při překladu drobné knížečky "Průvodce pstruhaře" (Peter Gathercole), kde jsem figuroval asi jako lektor. Bylo to jistě čtyřicet hodin tvrdé práce na dopečení syrového překladu a to vše ve strašné časové tísni. Při této brigádě jsem pochopil, proč vychází tak málo překladů. Finanční nabídka od vydavatelů je tak směšná, že se do toho žádný rozumný člověk nemůže pustit.

Teď se asi ptáte, proč jsem do toho vůbec šel? Odpověď je prostá, jako nováček jsem to "spolkl" a nepočkal na smlouvu, která přišla až ve chvíli, kdy už se nedalo cuknout. Navíc, já s tím pomáhal překladateli, jehož jsem do toho uvrtal, neznaje podmínek, za nichž se hraje. Dělal jsem už sice mockrát v životě zadarmo, ale tohle byla ta nejhorší práce, kterou jsem kdy dělal gratis a to už vůbec nemluvím o pocitech své ženy, která byla po operaci a tedy na vše dosti citlivá.

Ale měl jsem v minulém měsíci i nějakou tu radost. Ať už to byl příspěvek Milana Januse do PM, nebo vystoupení Jirky Klímy u nás na klubu. Škoda, že ho nemohlo vidět při vázání více kolegů. Řekl bych, že ti přítomní byli svědky něčeho historicky významného, protože Klímovy zatížené háčky ještě pohnou muškařinou, i když to možná bude trvat deset či dvacet let, ale jednou to bude pojem. A pak to byl i příspěvek Lukáše Pazderníka, který přinášíme dnes. Povltavský muškař si začíná získávat významné dopisovatele a snad to nebude jen nějaké ojedinělé gesto a osmělí se jich víc.

Na začátku dubna se u nás na Orlíku ve Zvíkovském Podhradí koná zasedání EAA, což je Evropská aliance sportovních rybářů, tedy druhá mezinárodní rybářská organizace, po CIPSu, ve které je i ČRS. Pro toto zasedání mám připravit i jedno z úvodních vystoupení, ve kterém by měla být prezentována historie i přítomnost našeho sportovního rybářství. Je to bezesporu nejvýznamnější rybářské jednání, které se u nás kdy konalo. Je však s podivem, že probíhá téměř v úplné ilegalitě a za malého zájmu oficiálních struktur ČRS. Je to pro většinu z nich asi něco jako nechtěné dítě, jestli mi dobře rozumíte.

V dubnu se dožívá padesátky také jedna skvělá osobnost našeho muškařského sportu a taky asi dost za nezájmu našich časopisů. Přitom Slavoj Svoboda proslavil naší republiku na mezinárodním poli velmi významně. Připomínáme si ho v dubnovém vydání PM a já si na tomto místě nemohu odpustit ještě připojit na konci tohoto úvodníku jednu starou fotografii z mého soukromého alba.

V dubnu je i čas "Poličské mušky", patrně největšího muškařského břehového závodu v Evropě a tedy i na světě vůbec. Škoda jen, že při něm teče tolik krve nevinných duháků. Cožpak se musí takovéto pěkné klání konat za těchto, pro ryby tak nedůstojných podmínek? Cožpak se nedá udělat závod podle regulí " Chyť a pusť?" Přemýšlejte o tom, až budete uvažovat o své účasti v příštím ročníku tohoto závodu.

A teď pár rad závěrem. Lipno je stále ještě hodně plné a poteče jistě 40 kubíků i na zahájení a tak do "Vyšáku" nejezděte. Nezapomeňte se podívat do popisů revírů na změny proti loňsku. V jižních Čechách si můžete ponechat jen jednu rybu nad 45 cm, takže už má po "hehe" i ten rybář, co si vloni v květnu na Květoňově zapsal čtyři duháky ve váze 12,6 kg a pak se moc zlobil, když ho za to kapličáci popotahovali.

Tak a to je pro dnešek vše. Pokud jste si mysleli, že vám řeknu, kam máte jet na zahájení, tak jste se škaredě spletli. Mnoho zdaru a najděte si je sami …

Nejlepší jednotlivci z I. Mistrovství Československa (Loučovice 1987)

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-