-= tisk =-

KONEC DLOUHÉ ZIMY

Autor: Karel Křivanec

 Zima na Vltavě v Lenoře

Ta letošní zima se zdá všem jako by byla nekonečná a dokonce i u nás v Českých Budějovicích leží sníh už třetí měsíc, zatímco normálně tu vydrží tak dva týdny v roce. Kormoráni dostali co proto, ale dnes jsem je zase viděl ráno na obloze odlétat za svou každodenní potravou. Na chalupě u Volar jsem měl na střeše metr sněhu, ale šumavští tesaři věděli jak jí postavit, aby jí ani taková nadílka nepoškodila.

Zimu mám docela rád, jen ten únor kdyby nebyl. K vodě se nedá jít a tak to některé rybáře nutí se projevovat různým způsobem. Mám s tím své zkušenosti a ani letos tomu nebylo jinak. Jak jsem se doslechl, na jednom serveru se do mě a trenéra Klímy strefovala partička znalců závodního muškaření a nebylo to prý moc pěkné. Já ty drby nečtu, takže se k nim nemohu vyjádřit a už mě to taky unavuje stále válčit s větrnými mlýny. Má babička v podobné situaci neváhala připomenout, že „čím více se s lejnem mažeš, tím více smrdí“ a i když to byla opravdová dáma, používala tvrdší výraz pro ono lejno.

Nicméně jsem také zaslechl, že se nás tam pár lidí zastalo a tak bych jim chtěl opravdu poděkovat. Mockrát v životě se mi to nestalo. A jak plyne ze statistik, asi to také významně zvedlo sledovanost Povltavského muškáte. Jak vidíte, vše zlé může být pro něco dobré. Pana „Privatizátora“ jsem trochu pošťouchl v lednovém úvodníku a tak mi to hned vrátil. Jeho stoupencům bych ze srdce přál, aby měli tu čest ho poznat hodně zblízka, pak by zjistili o koho se ve skutečnosti jedná a patřilo by jim to. Stejně si ale myslím, že ho někdo zásobuje těmi správnými informacemi a ten někdo bude možná tentýž, co stál za předchozí kampaní před pěti lety, na kterou doplatili jiní…

V únoru jsem už zjišťoval podmínky letošních muškařských šampionátů a není to moc povzbudivé. Je vidět, že organizátorům chybí patřičné zkušenosti a tak se stalo, ze třeba svorně zapomněli na svých webových stránkách uvést jakoukoliv zpáteční adresu. Portugalci mají zase velký problém napsat kde a na jakých vodách se oba šampionáty vůbec mají konat. Co se týká Slovinců, tam zase bude problémem jediná muška a cena, protože těch 1000 Euro za startovné při ME asi čekal málokdo. Jejich stránku nikdo nenašel, tak mi psali Francouzi a Finové a s těmi druhými jsem už vyjednával o mistrovství světa 2007, tam to asi bude zase naše voda!

Taky se mi podařilo odkoupit pět posledních ročníku francouzského časopisu Peche Mouche a bylo mi jasnější, jak a proč v některých otázkách za Francouzy tak zaostáváme. Některé stěžejní články jsem nechal přeložit a dostanete je postupně na PM k dispozici. Dneska si všimneme nástavce, který mají naši soupeři opravdu „vymakaný“. U nás byly tyto fígle v posledních dvaceti letech skoro zapomenuty a je třeba se s nimi proto znovu seznámit a dostat je do krve. To se týká jak lovu s jednou malou nymfičkou, tak také suchého chytání, které u nás rovněž citelně zaostává.

 Mušketýři v Rožmberku

V únoru jsme měli také valnou hromadu našeho Rybářského sportovního klubu, který má už 20 závodníků. Mimo jiné jsme uzavírali sestavy družstev pro letošní rok a plánovali výjezdy na závody u nás i v cizině. Kromě tradičních soutěží ve Francii, Belgii a Lucembursku bychom se letos chtěli prvně s klubem vydat i do Anglie na jezera. Nemalá pozornost byla věnována i přípravě 7. Rybářského plesu, který se koná v Č. Budějovicích už 4. března a lístky na něj jsou už vyprodány.

Někdo se možná zeptá, proč o tom všem píšu, ale to není chlubení, to je návod pro vás, co se dá vlastně taky dělat. A nemyslete si, udělat ples pro 500 lidí v krajském městě dá pěkně zabrat. Nejtěžší je zajistit atraktivní ceny do tomboly a to se nám zatím daří. Dokonce jsme získali dary i od různých rybářských organizací, jen ta naše mateřská „jednička“ se na nás asi zlobí, protože nám do tomboly povolenku na atraktivní rybník Čertík zatím nedala. To ve „dvojce“ nás podpořili už vloni a nějaký rybář vyhrál roční povolenku na rybník „Štilec“. Určitě to nebyl muškař a měl z ní radost a o to přeci jde.

V současné době se konečně už dokončuje film o loňském juniorském mistrovství světa v Rožmberku a prozradím o něm jen to, že trvá skoro padesát minut a hlavně se v něm hodně loví. Během měsíce vyjde také kniha „Entomologie pro muškaře“, na kterou vás tímto předem upozorňuji, protože její náklad bude jen asi tisíc výtisků. V březnu bude i jarní zasedání ústředního odboru LRU muška, na kterém se bude dokončovat termínový kalendář pro letošní rok a budou se sestavovat družstva pro MS, MSJ a ME. Rušno bude asi kolem druhého týmu pro ME, protože zájemců je více, i když jim možná vysoké startovné zchladí hlavy a navíc mi Slovinci odpověděli, že ještě neví, povolí-li nám start druhého týmu, ale doufejme, že ano.

Pro dnešek už tedy budu končit a přeji vám, aby vás nepřepadly chmury z letošní dlouhé zimy a ve zdraví jste se dočkali i prvního jarního dne, který už se rychle blíží.

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-