-= tisk =-

BŘEZNOVÉ ZÁVĚJE

Autor: Karel Křivanec

 Sníh na Šumavě - pohled na Stožec

Když jsem byl v lednu na výroční schůzi MO ČRS v Nové Peci, která leží na vtoku Vltavy do Lipenské přehrady, strachovali se místní rybáři, že letos nebude voda. V únoru však napadlo na Šumavě metr sněhu a tak dnes asi mají opačné starosti. I u nás v Českých Budějovicích je možná dvacet centimetrů sněhu, což bývá málokdy a zima teď vypadá jako za dob mého mládí, ale příští rok to určitě bude zase jinak a z toho plyne poučení nedělat nikdy předčasné závěry, zvláště o počasí.

I v této zimě k nám přiletěli kormoráni, i když jich ve Vyšším Brodu bylo "jen" asi kolem stovky, což odpovídá polovině stavu loňské zimy. Možná už tam nemají tolik vhodné potravy jako v minulosti, protože lipan zde byl sežrán skoro do posledního a lovit vysazené loňské ročky lipanů se jim ještě asi ještě nevyplatí. Dokazují to předběžné výsledky zkoumání jejich vývržků, kde se objevují hlavně tloušti a proudníci a sem tam ojedinělý pstruh. Velké hejno kormoránů nocuje na přelomu února a března také v Boršově nad Vltavou, jen pár kilometrů nad Budějovicemi.

Na začátku února byl uzavřen konkurz na místa trenérů odboru muška pro dospělé a juniory. I když kolem toho bylo v minulosti mnoho povyku, tak se nyní stalo, že hora porodila myš. Přihlásili se dva stávající trenéři a dva noví adepti, takže březnové rozhodování ústředního odboru asi nebude mít moc těžkou práci. Rozhodně jsem čekal, že se přihlásí další, kteří však možná nakonec ztratili odvahu, nebo si spočítali, že dělat neplacené trenéry a věnovat tomu celou dovolenou zas není žádné velké terno.

Také Rada ČRS hledala náhradu za zemřelého tajemníka Mráčka, i když jen vnitřním řízením a výsledek je už nyní znám. Novým jednatelem se stane od 1. dubna ing. Jan Štípek ze západočeské metropole, který zvítězil v tajném hlasování poměrem 9:5 nad svazovým ekonomem PhDr. Otou Brožem. V konečném rozhodování dali asi členové Rady přednost rybářské všestrannosti před brilantní specializací. Jak už jsem napsal minule, nebyla to vůbec lehká volba. Jako sportovci musíme vítězi blahopřát a věříme, že nám bude stejně příznivě nakloněn jako jeho předchůdce.

V únoru jsem měl málo času na PM, protože jsem byl velmi zaneprázdněn přípravou VI. Rybářského plesu, který se opět povedl a myslím, že se opět líbil. Soudím tak ze slov neznámých lidí a i z toho, že jsem byl během večera dvakrát zcela nečekaně políben neznámými mladými děvčaty, což se mi zatím při této příležitosti nestalo a po pravdě řečeno, nestalo se mi to ani při jiných příležitostech již hodně dávno. Můj čas byl také vyčerpán účastí na dvou mezinárodních muškařských výstavách, kvůli nimž jsem se stal dokonce i malým živnostníkem, abych nezavdal důvodu k nějakému podezření, protože v jejich rámci také prodávám mušky známých vazačů.

 Geoff Clarkson při MS v Irsku 1995

Koncem února jsem dostal z Anglie zprávu, že zcela nečekaně zemřel Geoffrey Clarkson, který se nakazil v Mexiku neznámou infekcí, jíž podlehl. Geoff byl po mnoho let kapitánem anglického týmu a právě pod jeho vedením získali závodníci Albionu skoro všechny medaile. Byl také několik let viceprezidentem FIPS-Mou, avšak na tuto funkci rezignoval, když zjistil, že sedět v tomto orgánu je jen ztracený čas. Byl i viceprezidentem CIPS a i zde rezignoval po roce ze stejných důvodů (jak mi sám sdělil). Byl to jemný a citlivý člověk, který dokonale rozuměl jezernímu chytání. Byl také úspěšným byznysmenem a vzdáleným příbuzným anglické královny. Nikdy bych mu také nehádal ani oněch 71 let.

Když už jsem se dostal k mezinárodnímu závodění, tak jen zmínka o připravovaném Mistrovství světa juniorů. Dostal jsem se trochu do křížku s Angličany, kteří chápou jinak horní věkovou hranici osmnáctiletých, takže by se podle jejich výkladu mohli jako junioři objevit i devatenáctiletí závodníci. Když jsme požádali FIPS-Mou o výklad, tak jako obyčejně nepřišla. Ostatně nepřišla ani odpověď na mou žádost po oficiálním pověřovacím dopisu pro pořadatelství MSJ. Mrtví brouci se asi připravují na květnový kongres na Sicílii, půjde tam totiž o nástupnictví po Jurkovi Kovalském, který už má za sebou dvě volební období a nemůže tedy znovu kandidovat. Předběžné přihlášky k šampionátů juniorů už zaslala Anglie (2 týmy), Irsko a Kanada, uzávěrka je do 15. března.

V březnu se zúčastním i konference MO ČRS Loučovice, která bude jedním z garantů juniorského mistrovství světa. Situace se tu však trochu komplikuje tím, že místní skupina Vyšší Brod vytvořila přípravný výbor pro vznik nové místní organizace a teď kolem toho začíná být trochu "dusno". Určitě by se mělo postupovat uvážlivě a měly by se respektovat zájmy členů a pokud dojde k dohodě, tak bych v tom problém neviděl, stejně totiž vznikly nedávno MO Nová Pec, MO Suchdol nad Lužnicí nebo MO Roudná, která se teď bude znovu spojovat se Soběslaví.

Březen je též měsícem prvních jezerních soutěží a naši závodníci pravidelně zahajují sezónu mezinárodním maratónem v Dreux (Francie), kde loni naše dvojice Šram, Starýchfojtů slavila vítězství. Pro letošní ročník jsem přihlašoval dvanáct českých dvojic a možná, že se nahlásil i někdo separátně. Musel jsem také sdělit Dr. Kronovi, že v této sezóně asi nebudeme mít žádné družstvo v celém Grand Slamu a napsal jsem mu k tomu i důvody, proč Česká republika bude v této soutěži letos po více než 10 letech chybět. Jsou to vysoké startovní poplatky, velmi slabé ceny pro vítěze a málo regulérní jezero pro GS Belgie.

V březnu by též měla být známa i první verze novely vyhlášky k zákonu o rybářství a tak lze doufat, že od příštího roku bude platit a většina sporných bodů bude odstraněna ku prospěchu našeho sportovního rybářství. Spolehnout se jistě na změnu k lepšímu však ještě nelze, protože je tu ta nešťastná vládní krize a ta by mohla zamotat i s osudem zmíněné novely, protože by mohla vynést znovu do sedla jednoho našeho velkého "přítele", který byl sice před časem odstraněn z vysoké funkce na ministerstvu zemědělství, aby se po čase objevil jako náměstek ministra průmyslu! A protože bude jeho strana v jakékoliv České vládě, je zde velké nebezpečí, aby už dvojnásobný náměstek ministra nepovýšil. Modleme se proto, aby se tak nestalo...

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-