-= tisk =-

NEJISTOTA KONČÍCÍ JEDNÍM PODPISEM

Autor: Karel Křivanec

Kormoráni v Boršově

V březnovém úvodníku je třeba si ještě aspoň připomenout, že letošní zima se z pohledu milovníků zimních sportů asi celkem vydařila, protože bylo dost sněhu asi všude a párkrát i slušně mrzlo. Pro nás muškaře moc dobrá ale nebyla, protože opět přiletělo více kormoránů a nepodařilo se nám s nimi zatím nic významnějšího podniknout. V druhé polovině února se dvousetčlenné hejno kormoránů usadilo k nocování na Vltavě mezi Boršovem a Českými Budějovicemi a odtud se rozlétalo široko do kraje. Na jeho přítomnost mne upozornil strakonický závodník Lukáš Pazderník, který byl tímto objevem asi také dost zaskočen.

Když mi telefonoval od vody, seděl jsem zrovna na zasedání územního výboru v Boršově a tak jsem si jeho zprávu v dalších dnech několikrát ověřil. I když není jednoduché takové množství letících ptáků na obloze spočítat, pohybovaly se mé propočty také kolem čísla 200. Ve středu 25.února dokonce přiletěla oslavit patrně toto datum stočlenná formace kormoránů až do centra Českých Budějovic, když kroužila po 14. hodině kolem soutoku Vltavy s Malší. Musím si proto vždy vzpomenout na Slavoje Svobodu, který prorokoval, že k nám také dorazí a já mu tehdy nevěřil, jako mi nevěřil Lukáš před rokem, že byla hejna kormoránů na Otavě a tak se s touto realitou seznámil až letos na Vltavě.

Zimní kolonie kormoránů jsou nyní pro sportovní rybáře největším nebezpečím, protože novela Zákona o rybářství už nás o ryby nepřipraví. Prošla totiž legislativním procesem a v pátek 27. února 2004 zákon podepsal i president republiky Václav Klaus. Celkově lze tedy říci, že dlouhodobá strategie vedení obou největších rybářských svazů byla nakonec zcela úspěšná.

Zasedání ústředního odboru LRU muška nakonec proběhlo o týden před plánovaným termínem a přineslo významnou změnu v budoucím výběru reprezentantů. Návrh MRS na změny byl zacílen na větší stabilizaci složení reprezentace a eliminaci náhodných výsledků při nominačních závodech. Rokování odboru bylo mnohdy velmi vzrušené a vyhrocené, neboť bylo vedeno snahou najít co nejlepší řešení.

Hlavní změna spočívá v tom, že od roku 2005 bude pro kvalifikaci k užšímu výběru reprezentantů sloužit pouze jejich pořadí v celostátním žebříčku z předchozí sezóny a prvních čtrnáct závodníků se vzájemně utká v pětikolovém závodě užšího výběru, který stanoví jejich vzájemné pořadí. Reprezentace pak bude sestavena tak, že se sečtou pořadí v žebříčku s pořadím závodníků v užším výběru a tato dvě hlediska určí konečné pořadí reprezentantů. První tři budou mít nominaci jistou, o dalších dvou může rozhodnout trenér. Pro letošní rok se mění jen to, že už nebudou uspořádány závody širšího výběru.

Do celostátního žebříčku se budou počítat všechny závody, které vyhoví standardním požadavkům ústředního odboru na tyto soutěže, ať se konají u nás či v zahraničí. Jejich bodové hodnocení proto bude stejné, s výjimkou mistrovství světa nebo Evropy. Došlo také k menšímu vylepšení v bodových bonifikacích nižších soutěží, k upřesnění způsobu losování, zavedení povinných rotací atd., jejichž specifikace bude uvedena v novém Soutěžním a závodním řádu pro letošní rok.

Odlétající hejno bude do hodiny zpátky

V únoru a březnu se scházejí sportovní rybáři na členských schůzích a pro nás, funkcionáře, to znamená některé z nich také navštívit. Byl jsem v posledním únorovém dnu ve Volarech a byl jsem tak přítomen i vyhlášení výsledků místního oddílu rybolovné techniky, který dnes představuje naší žákovskou či juniorskou špičku. Kdyby mi to někdo řekl před deseti lety, tak bych to považoval za věc zhola nemožnou. Jak je vidět, když se chce, tak se to může podařit prakticky všude.

Zajímavostí této schůze bylo rovněž i to, že zde byl přímo z pléna zvolen nový předseda místní organizace, protože ten dosavadní se mezitím vyškolil na hospodáře, který se jim předtím kdesi ztratil ve světě. Z výboru také vzešla snaha více chránit rybí bohatství na Vltavě 33, což by mohlo být dosaženo i omezením lovu jen na jedinou mušku, případně i požadavkem na používání háčků bez protihrotu. Takovýto návrh bude zaslán k posouzení územnímu výboru pro příští rok.

Jak je vidět, i v menších organizacích mohou vznikat nové iniciativy, které vycházejí z moderních trendů našeho sportu, protože se horní Vltava pomalu stává posledním místem hojnějšího výskytu lipanů v jižních Čechách a neměli bychom si ho tedy zcela zničit. Místní rybáři totiž po zlikvidování lipana pod Lipnem zimujícími kormorány zaznamenali vloni zvýšený rybářský tlak na jejich revíry a tak by rádi ztížili podmínky lovu tak, aby zde člověk případně nedokonal dílo zkázy této ryby ze svazové vlajky.

Do zahájení pstruhové sezóny už schází skoro tolik dní, kolik nám schází k otevření brány do Eropy. I když je mezi námi dost lidí, kteří to chápou jako nutné zlo, já se na to těším. A totéž bych chtěl popřát všem čtenářům PM.

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-