-= tisk =-

JARO JE ZA DVEŘMI

Staré koryto Vltavy ve Sv. Prokopu

V březnu už je den mnohem delší a tak muškaři mohou začít ladit své načiní, anebo rovnou vyrazit na některý z mimopstruhových stojáků. Začíná už i sezóna pro závodníky a jako první je na řadě tradiční Marathon v Dreux ve Francii, což je závod dvojic, ve kterém naši závodníci v posledních letech několikrát velmi výrazně promluvili do pořadí. Snad se i letos najde alespoň jeden tým, který by nás na tomto prestižním evropském závodě reprezentoval. Letos se totiž nikomu do Francie moc nechce a důvodem by měla být ta skutečnost, že tento závod není bodově hodnocen do celostátního žebříčku. Budeme se nad tím muset na zasedání ÚO LRU-muška 8. března zamyslet a já doufám, že odbor najde vhodné řešení už i pro tuto sezónu.

Ještě bych se ale vrátil k k minulému měsíci, ve kterém proběhlo ve Zvíkovském Podhradí v budově Rady ČRS jednání na nejvyšší úrovni. Týkalo se připravované novely zákona o rybářství, na kterém jednali pracovníci MZ ČR s odborníky z obou hlavních rybářských svazů. Jednání byla tvrdá, ale zdá se mi, že by to mohlo být ke prospěchu věci. Vedle začlenění hlavních požadavků ČRS na určení vlastníka ryb v revíru, vyrovnání se při předání revíru a pokračování platnosti revírových dekretů i po novele zákona, se tam dostaly i návrhy rybářských iniciativ, aby byl vytvořen zákonný prostor pro umožnění lovu na tři pruty a noční rybolov, což podle stávajícího zákona není vůbec možné. Určitě se tím nemyslí, že to bude jako norma platit všude, ale pokud by se někdo pro to chtěl rozhodnout, měl by k tomu mít tuto možnost.

Odznak

V půlce února jsem se vypravil v jednom nedělním odpolední na Vltavu pod Lipno a zatímco manželka a dcera lyžovaly na Kramolíně, já se podíval nad Loučovice, do Vyššího Brodu a hlavně jsem si prolezl Čertovy proudy. Byla to krásná procházka a taky jsem si trochu zapátral, když jsem sledoval vydří stopy přímo u Vltavy v Čertovce. Na Vyrovnávačce jsem zastihl jen jednoho kormorána, který po mém příjezdu okamžitě nabral výšku a letěl někam dolů po proudu Vltavy. Bylo mi to trochu podezřelé, když předtím nereagovali tito ptáci prakticky na nic. Že už by se tu přistoupilo k záplašnému odstřelu, který nám byl milostivě a s dlouhým otálením na začátku února povolen? Snad se to dozvím na výroční konferenci ČRS v Loučovicích, kam jsem byl letos vyslán. MO má letos už 55. výročí a k tomu účelu si vydala i svůj odznak.

Vltava 29P - Čertovy proudy

Koncem února opustil naše řady ve věku 59 let pan Mikoláš Palko z Českých Budějovic, který po mnoho let působil jako rozhodčí ve všech soutěžích rybářského sportu. Pokud se u nás konaly ligové soutěže v muškaření, byl pro ně většinou delegován jako vrchní rozhodčí. Kdo jste ho znali, věnujte mu svou vzpomínku. Určité změny asi čekají časopis Rybářství, kde se bude v nejbližší době měnit výkonný redaktor, když další člen redakčního kolektivu Ota Prášil je navíc vážně nemocen. Snad se to nedotkne nás muškařu, pro které měl pan redaktor Jedlička určitou slabost.

Pomalu už také utichl na jiné muškařské stránce " souboj titánů " o patenty na zatížené mikronymfy. Možná, že jste čekali, že se do toho nějak vložím, ale zde bych chtěl zachovat neutralitu. Jistěže vím o podobných francouzských zátěžích, ale zdá se mi, že ty naše jsou přeci jen něco jiného. Pokusím se o tom vypátrat více a pak bych vám to sdělit. Ještě ale nevím kdy to bude, zkusím kontaktovat bývalého vedoucího družstva Francie Saida Yahiaoui. Dobrá příležitost by mohla být i na začátku dubna ve švýcarském Luganu, kde se bude konat kongres CIPS a FIPS-Mou. A tímto posledním sdělením bych pro dnešek mohl skončit.

Ledy na Vyrovnávačce

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-