-= tisk =-

BŘEZEN - ZA KAMNA VLEZEM

Poletující sníh a první jarní den, to jsou protipóly tohoto měsíce. Přesto se ještě musím vrátit k únoru, kdy se toho dělo celkem dost. Pro náš RSK to byl úspěšný 3. rybářský ples. Všichni si pochvalovali jeho stále rostoucí úroveň. Nakonec vše dobře dopadlo, jen zásoby nápojů v DK Vltava nestačily a po Budějovicích se povídá, že rybáři vypili bar. Krom toho nám kolem 4 hodiny ráno někdo odnesl plesovou výzdobu, připravenou na odvoz. Kdybyste o tom něco věděli, ozvěte se. Není nám jasné, na co to komu může být a jestli to byla jen "sranda", tak už by to stačilo.

Co se týká případu Pstruhařství Kaplice, soudní projednávání bylo opět odročeno o další měsíc. Desetiletý soudní spor začíná nabírat konečně na obrátkách a snad už příště padne rozhodnutí v první instanci. Tato kauza bude patrně útočit na zařazení do Guinessovy knihy rekordů, protože ať to dopadne jakkoliv, protistrana se odvolá a naděje na smír tu není. Obrátky nabralo i projednávání případu nové vyhlášky Ministerstva dopravy, která měla řešit podmínky pro jízdu rychlými čluny a motorovými skútry na Slapech a Orlíku. Až nyní se ukázalo, že na Lipně měly být naopak lodní motory zakázány a tak je z toho velká mela a bude se novelizovat Vodní zákon, z něhož to vše pochází. To vše je proto, že se skoro všechny zákony u nás připravují naprosto demokraticky, za zavřenými dveřmi a pod heslem: Úředníci, spojte se!

Ministerstvo zemědělství teď například připravuje paragrafové znění zcela nového "Zákona o rybářství" a projednávají ho jen s předsedou a jednatelem ČRS. Je kolem toho stále hodně tajemství, ale přesto se mi podařilo zjistit, že ani tato novela neřeší otázku, komu patří ryby po vypuštění do vody. Současný výklad zákona je takový, že nikomu! Ač jsem na tuto otázku mnohokrát zmíněné úředníky upozornil a tito mi třeba ústně dali za pravdu, tak se mi zdá, že tu opět někdo hraje "betla", aby se nedaly postihovat škody na rybách vůči státním orgánům a organizacím. V novém zákoně se má objevit i otázka revize všech dekretů na revíry a tak tam musí být rovněž řečeno, že nový nájemce musí tomu předchozímu uhradit náhradu za ryby v revíru, který bude předávat. A to je také důvod proč požaduji, aby zákon jasně řekl, že ryby patří tomu, kdo je tam vysadil, tedy držiteli dekretu a ne, že jsou ničí.

Ministerstvo zemědělství nám v únoru schválilo pro jižní Čechy výjimku z Vyhlášky 103/63, která umožňuje na jihočeských pstruhových revírech lovit přívlačí lososovité ryby i v období 1.9. - 30.11. Podmínkou však je, používat pouze jednoháčkové vláčecí soustavy. Výjimka se tedy týká hlavně lovu duháka a sivena, které lze u nás lovit a přivlastňovat si je až do konce sezóny. Pstruh obecný musí být puštěn a ten jednoháček je tam proto, aby nedocházelo k zvýšenému poškozování této hájené ryby. Pro vláčkaře tedy dobrá zpráva, snad se už nebudou cítit tak moc "diskriminováni" muškaři. Na Vyrovnávačce se smí vláčet celý rok a musel jsem si vyslechnout pár poznámek, co jsme si to zase vymysleli za blbosti. Inu, nelze se zavděčit všem.

Letošní únor mi přinesl jednu obrovskou radost. To když jsem se dozvěděl, že se vloni v listopadu chytli na Labi nad Děčínem dva lososi! A přátelé, byli také puštěni! Chytl je totiž opravdový Pan rybář. Píšeme o tom na jiném místě PM. Došlo tedy na má slova, že první lososi připlují ještě v roce 2002. O to více lze jen litovat neschopnost Podniku Povodí Labe, jemuž se nepodařilo dosud ukončit střekovský rybí přechod, ač měl být hotov už do konce roku 2001. Doufám, že pan ředitel a všichni jeho náměstci brali prémie za splnění všech úkolů a to i v loňském roce. Přechod stále ještě není hotov a lososi z Ohře nemohli ke svým trdlištím díky těmto lenochům a taky díly tomu, že to je asi málo atraktivní otázka i pro příslušný okresní referát životního prostředí. Rádi zveřejníme jejich vysvětlení, pokud jim někdo donese, že se to o nich nepříliš lichotivě píše.

V únoru se též rozšířily zprávy, že jsem "seknul se všemi funkcemi". Alespoň tak mi to interpretovalo několik známých. Ještě ne! Napsal jsem jen, že už nebudu kandidovat na funkci krajského rybářského hospodáře, volby budou na začátku listopadu. Co se týká mé funkce místopředsedy ČRS, to je ještě ve hvězdách a není zcela vyloučeno, že bych už nemohl být členem Rady ČRS. Konečně je to i mé místo v čele ústředního odboru LRU-muška, kde končí mé funkční období rovněž na podzim a po Sněmu se bude ustanovovat nový ústřední odbor. Ten také rozhodne o tom, kdo bude jeho předsedou v dalším čtyřletém období. To je tedy příležitost pro všechny, kteří to chtějí dělat. Mohou usilovat o zvolení za svůj kraj do ústředního odboru a v něm i o funkci nejvyšší.

A teď jen krátce o tom, co nás čeká v březnu. Na mimopstruhových vodách začíná letos všeobecné hájení až od 18.3. a bude končit už 14.6. To se však netýká těch revírů, na nichž se všeobecné hájení neuplatňuje. V jižních Čechách jsou to například všechny stojaté lokality a některé říční úseky. Připomínám, že poslední muškařský klub se sejde v sobotu 16.3. a program je i tentokrát bohatý. Píšeme o tom v článku o únorovém klubu.

Ještě jednou připomínám, že v březnu probíhají volební výroční členské schůze. Účast na nich patří k právům člena ČRS. Zde můžete mít také příležitost zeptat se, proč je u vás náhrada za neodpracovanou brigádu vyšší než 300,-- Kč, což je částka, která by měla, zvláště u velkých MO ČRS, být zcela dostatečná. Nezapomeňte, že členská schůze je vaše jediná příležitost, abyste třeba navrhli snížení náhrady za neodpracované brigády. Měli byste se více zajímat o to, kam tyto peníze mizí. Do vody jdou jen výjimečně, ale malých tunýlků může být pár i u vás.

A příští měsíc už to vypukne!!!

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-