-= tisk =-

PŘICHÁZÍ JARO

Letos snad zas o něco dříve než v předchozích letech přichází do Povltaví jaro. Kdybychom se na tento zrychlující se proces dívali z perspektivy našeho krátkého života, asi bychom podlehli iluzi o globálním oteplování Země. Pozorujíce však tuto teplejší periodu z delší časové perspektivy, asi by nám neušlo, že se takovéto periody střídají s obdobími ochlazování a to už od pradávna.

Letošní jaro je zcela ve znamení šílených krav, které vytlačily z popředí i Temelín, jehož instalaci si někteří z nás pletou s připojením nově koupené pračky, tedy co do obtížnosti této činnosti. Přitom šílené krávy pro nás znamenají stejné riziko, jako že se utopíme při muškaření na horní Vltavě. Už se objevila i fáma o šílených duhácích, které bude také třeba vybít. Ptáte se proč? Inu, i se duháci krmí granulemi, v nichž je také masokostní moučka a možná s nebezpečnými priony. Pro naše rybobijce by to bylo dostatečné zdůvodnění jejich záliby, i když trochu kontraproduktivní. Neměli by tyto ryby konzumovat, ani je nabízet dál, ale odevzdat do kafilérie.

Horší už je to s další aktuální chorobou, kterou je slintavka a kulhavka. Zatím sice neudeřila u nás v Čechách, ale v Anglii s ní mají velmi vážné problémy, které se už dotkly i tamních rybářů, což jsou v Albionu hlavně muškaři. Poprvé byl přerušen zimní rybolov. Vláda zakázala chodit do volné přírody a na venkov vůbec. Omezení pohybu je zdůvodňováno zabráněním šíření této virové infekce. Naštěstí už přichází jaro a to nemá tento nebezpečný původce nákazy vůbec v oblibě. Sluníčko a zvláště jeho ultrafialové záření virus ničí. Snad se mu to podaří před koncem dubna, jinak by nám mohli na hranicích ještě celníci zabavit naše svačiny, až se vypravíme na Rutland.

Na tomto úvodu jsem chtěl naznačit, jak může někdy všechno souviset se vším. Proto ani já nemohu vyloučit, že je tu vliv lidské populace na oteplování Země, jako nelze vyloučit ani podíl nás Čechů na postupném ničení posledního ráje divokých říčních lososů, tedy tajmenů či hlavatek, v centrálním Mongolsku. Za pětadvacet let tam na tom budou podobně jako my. O to se postarají sami Mongolové, kteří už přišli na to, že tyto statné ryby nejsou jejich převtělenými předky, ale docela chutné jídlo.

Ve vzduchu je už cítit jaro a proto se chystám na novou sezónu. Nejsem už ale tak bláhový, abych si myslel, že bude lepší než ta předchozí. Ale přesto jsem si koupil nové brodící kalhoty a trojkový prut značky St. Croix. Udělal jsem si prostě radost. Ty letní broďáky jsem si obstaral proto, abych už neměl důvod se vymlouvat na to, že je mi v červenci v neoprénech moc horko a to lipanové šidítko jsem si pořídil na horní Vltavu, až zatroubí jeleni a hladinu rozvlní známá kolečka lipaních tlamiček.

A co vy, jak jste přečkali zimu? Jak se těšíte na zahájení, které je letos tak rekordně brzy. Já ještě nevím, kam se vypravím. To ranní vyšebrodské šílenství mě už nějak pustilo. Nedovedl jsem si představit, že bych tam nebyl a najednou to dokážu přežít. Asi mě spíš uvidíte u vody s fotoaparátem, abych zachytil to dění pro PM. Možná, že si i nahodím a pak se určitě budu pokoušet něco chytit. A kdybych snad něco klepnul, tak je to pro klid v rodině. Snad vám to nemusím blíže vysvětlovat …

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-