-= tisk =-

POKLIDNÝ ZAČÁTEK ROKU

Autor: Karel Křivanec

 Ledy na Vyrovnávačce

Letošní rok začal celkem poklidně a přímo ve znamení teplotních rekordů. Chvílemi to vypadalo na příchod jara a tak mladší kolegové už testovali Vltavu a Otavu. Sníh u nás chyběl skoro do konce měsíce a zimní idylku zachránil až poslední lednový týden Sněhu tedy nebylo, zato s peticemi se roztrhl pytel. Jedna z nich se týkala snahy skalních kaprařů uzákonit horní míru pro ponechání si kapra a touto hranicí by mělo být 70 cm. Myšlenka to není špatná a vůbec ne nová, ale má i svá úskalí.

První otázkou je požadavek celoplošnosti tohoto opatření a nezdá se mi, že by to bylo nutné hned řešit tak radikálně, protože pro takové opatření je třeba získat předem souhlas většiny členstva. Myslím, že by se to mohlo vyzkoušet zprvu na velkých nádržích (třeba nad 100 ha) a pokud by se ukázalo, že je to v našich poměrech uhlídatelné a vůbec realizovatelné, pak by se mohlo postupovat dál.

Další námitkou zní proč to tlačit do změny zákona? Jeho otevřením v parlamentu bychom se mohli dočkat jiných nečekaných změn, vedle kterých by mohl být problém s horní mírou kapra jen malou prkotinou. Doporučoval bych takovéto změny projednat v rámci kompetencí jednotlivých uživatelů revírů a řešit to lokálními úpravami, protože v našem rybářském zákonodárství zatím známe u ryb jen minimální míru a nic jiného.Význam tohoto návrhu je zřejmý a osobně mu fandím, jen je potřeba najít tu správnou míru a zvolit správnou cestu.

Začátek roku bývá ve znamení výročních schůzí a já jsem už jednu takovou absolvoval jako funkcionář, konala se v Nové Peci, tedy na vtoku Vltavy do Lipenské nádrži. Je to naše nejmladší místní organizace, která vznikla před rokem z místní skupiny a bylo to na jejím jednání znát jak v kladném, tak i opačném znaménku, ale já bych se chtěl zmínit spíše o těch plusech.

V místním hostinci se sešlo na padesát rybářů z celkového počtu sedmdesáti členů a to bude asi v relativním vyjádření v procentech přítomných jedno z nejlepších skóre v našem kraji. Hlavními problémy jsou převod líhně od bývalé mateřské MO Volary a zakoupení chovných rybníčků v obci. Velmi dobrá je zde také činnost kroužku mladých rybářů, kteří se podíleli na jarním úklidu břehů na Lipně a musím se zmínit i o jejich nemalé závodní aktivitě, kterou by jim mohly závidět i některé mnohem větší rybářské organizace.

Diskuse na členské schůzi byla také velmi dobrá, i když někdy až nepříjemně "na tělo". Týkala se i nových zákazů vjezdu na jejich břehu Lipna, které jim teď budou velmi znepříjemňovat možnost rybolovu. V letním období bývá v nádrži méně vody a v Nové Peci se moc lovit nedá a zákazy vjezdu jsou teď na přístupových komunikacích jak k Vltavě nad obcí, tak k Lipenské nádrži pod obcí. A to už vůbec nemluvím o tom, že by někoho napadlo vybudovat nějaké malé parkoviště pro pár vozů rybářů. Nyní asi budou muset jezdit mnoho kilometrů po druhé straně Lipna, když si budou chtít zarybařit a to mají nádrž a řeku u pusy.

 Kormoráni na VN

Ve druhé polovině měsíce proběhla první schůze přípravného výboru k Mistrovství světa juniorů, které se letos uskuteční v Jižních Čechách na Vltavě, Malši a Květoňově. Čtenáři PM již byli o obsahu tohoto šampionátu celkem podrobně informováni. Předběžné přihlášky mají týmy zaslat do 15. března, takže zatím je ještě čas, očekává se účast 10 družstev. Určitým problémem možná bude zajištění sponzorů, kteří by mohli vylepšit celkový dojem z našeho šampionátu, třeba cenami pro nejlepší juniory a týmy. První nabídky od sponzorů jsme již obdrželi a tak se časem možná přece jen tato záležitost ještě zlepší.

Mnohem bližším termínem je pro mne však 26. únor 2005, což je termín našeho VI. Rybářského plesu. Zde pro změnu sháníme ceny do tomboly a tak pokud má někdo z našich členů a příznivců nějaký nápad, rádi ho vyslechneme. Jako podpora muškařského klubu nám bude úplně stačit, když přijdete na náš ples, který je hlavním zdrojem příjmů pro závodníky RSK Č. Budějovice. Letos vás bude mimo jiné čekat i půlnoční překvapení pro pány i dámy.

Tím jsem se tedy dostal už do měsíce února, který by měl být nejstudenější částí roku. To znamená, že se asi rozšíří počet kormoránů ve Vyšším Brodu, kde jich zatím bylo, díky teplé zimě, jen asi 85. Letos zde probíhá výzkum vývržků těchto ptáků, ze kterých bychom se mohli dozvědět více o jejich zimní potravě. Jejich potrava v tomto ročním období zatím u nás nebyla zkoumána a tak doufejme, že se podaří najít reprezentativní počet vzorků, protože hledání vývržků ve sněhu není vůbec snadné. Navíc kormoráni sedí na smrku u vyrovnávačky dost nešikovně, takže většina těchto vývržků padá do vody (když není led).

Na začátku měsíce února by se mělo rozhodnout o novém tajemníkovi ČRS za zesnulého Jardu Mráčka. Kandidáti jsou dva, svazový ekonom dr. Brož a západočeský tajemník ing. Štípek. Nebude to pro členy Rady ČRS lehké rozhodování. Mně osobně by se více zamlouvalo veřejné výběrové řízení, do kterého by se oba jmenovaní mohli přihlásit a dost možná by ho i jeden z nich vyhrál. Doufejme aspoň, že volba bude tajná, protože tak se nejlépe zjistí skutečný názor hlasujících. Uvidíme jak to všechno dopadne a snad už vás budeme moci příště informovat o novém statutárním zástupci Českého rybářského svazu.

Kolega Jarda mi napsal k mému poslednímu pokračování Šumavského babího léta, že Dotterel je vlastně úplně jiná muška, než za jakou jí u nás považujeme a musel jsem mu dát, po předložení přesvědčivých důkazů, za pravdu. Původní anglický Dotterel je pavouček (Spider) z peří kulíka hnědého a žlutého hedvábí, zatímco náš Dotterel je brouček z pavího peří s grizzly nožkami. Je tedy zřejmé, že pod stejným názvem jsou zde dvě různé mušky a mělo by se s tím něco dělat, i když to není v našem oboru zcela výjimečné zjištění. Kdyby někdo věděl jak to vzniklo a proč byl takto pojmenován i náš brouček, tak by mi to ušetřilo hodně práce. Doufám však, že tomu někdy příjdeme na kloub.

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-