-= tisk =-

CHYSTAJÍ SE ZMĚNY?

Autor: Karel Křivanec

Zlatokorunský jez v zimě

Letošní zima je zatím jak má být, mrzne a sněhu nám sv. Petr naděluje dost, takže i u nás v Českých Budějovicích se dalo lyžovat. Na Horské Kvildě na soukromé meteorologické stanici pana Vojvodíka bylo naměřeno skoro -32 &grad;C. Z těchto údajů by se mohlo soudit, že by tento rok nemusel být až tak suchý jako ten předchozí. Dostatek vody je to první, co si my muškaři můžeme přát, pak budou i dobré podmínky pro vývoj a růst různých druhů lososovitých ryb a nejen jich.

Koncem ledna mi volal Láďa Šedivý, že viděl U veverek na Vltavě dvě hejna kormoránů jak spokojeně loví naše ryby. Letos jich je pod Lipnem už okolo 150 kusů a i když jsou skoro denně počítáni a plašeni střelbou, nemá to na jejich chování žádný velký vliv, spíše naopak, stávají se ještě drzejšími. Jsem zvědav kolik zaregistrují ochranáři těchto kormoránů velkých v rámci lednové sčítací akce v celé ČR. Dokud budou i tyto zimní kolonie zahrnovány do seznamu chráněných živočichů, tak bude jejich počet každoročně růst a naším požadavkem by mělo být nalezení legislativního řešení tohoto velkého problému. Zatímco kraj Vysočina už letos jejich odstřel na Jihlávce povolil, na Vltavě to zatím ještě stále nejde.

Dostal jsem také zaručené zprávy ze Slovenska, že na Váhu je zase boží dopuštění a je otázka, zda zbude po kormoránech ještě nějaká ryba ve vodě pro světový šampionát muškařů, který se letos bude konat na Váhu, Oravě a Belé. Slovenská strana předložila v lednu konečný návrh tratí mistrovství světa a i když bylo plno různých dohadů, je tato varianta asi to nejlepší, co jsme mohli očekávat.

Kolem 20. ledna měl můj webmaster velký problém na svém novém počítači a to nám trochu rozhodilo vydávání PM. Objevil se také další slibný dopisovatel a přišlo několik pěkných dopisů od vás čtenářů. Velkou radost jsem měl i z toho, že všichni tři sponzoři z loňska pokračují s inzercí na PM i letos a navíc jsme získali nového a velmi významného sponzora, jehož logo můžete vidět v záhlaví našeho časopisu. Pokud nás chcete podpořit i vy, pak se občas podívejte naším prostřednictvím i na stránky našich sponzorů a podumejte, zda nenabízejí i něco, co byste právě potřebovali.

Dosti se posunul také nový Zákon o rybářství, který byl připomínkován Senátem a vrácen znovu do Parlamentu, kde by měl být projednáván kolem 10. února. Zde se už nic nebude měnit a bude se rozhodovat jen o tom, zda projde senátní nebo parlamentní verze. Senátní verze je asi lepší, neboť řeší některé problémy, které se vyskytly při závěrečných opravách v Parlamentu a je v podstatě reakcí na připomínky vznesené Moravským rybářským svazem.

Led na Vltavě

Jistě jste si už povšimli, že se začíná připravovat závodní termínový kalendář pro letošní sezónu, který bude schvalován na březnovém zasedání ÚO LRU muška. Budou se tam projednávat i návrhy na změny Závodního a soutěžního řádu a bude též asi předložen zástupcem MRS návrh na změnu kriterií pro výběr reprezentantů.

Zatím je tento materiál ještě ve velmi syrovém stavu, ale jeho jádrem je v podstatě zrušení závodů širšího výběru, rozšíření počtu kvalifikačních závodů užšího výběru a zapojení celostátního žebříčku do tohoto výběrového procesu. Pokud by tento návrh byl přijat, je třeba také dořešit způsob postupování a sestupování a jeho platnost by přicházela do úvahy nejdříve v roce 2005. Jistěže se k němu budou vyjadřovat zástupci všech územních svazů a v neposlední řádě i oba trenéři. To by mělo být zárukou, že případná změna bude k lepšímu než je současný stav.

V souvislosti s tímto návrhem se objevily i připomínky k tomu, že pořádáme užší výběr reprezentantů příliš často v Jižních Čechách, což je velká výhoda pro domácí závodníky. Teoreticky to tak opravdu je, ve skutečnosti však to pro Jihočechy nikdy žádná velká výhoda nebyla a i když často měli mezi onou dvanáctkou nejlepších i 3 - 4 závodníky, do A-týmu se většinou dostal jeden a jen občas dva z nich. Pokud jsme pořádali užší výběr někde jinde, měl jsem z toho ještě dlouho výčitky, neboť jsem tyto tratě neznal tak dobře, aby na nich bylo možno zaručit takovou objektivitu jaká bývá u nás. Mezi jednotlivými stanovišti jsou vždy nějaké rozdíly, ale zavedením rotací míst během každého kola se tyto nahodilosti déle snížily.

Jistěže se mohou objevit i názory, že jsem už starý na to, abych chápal potřebu změny, ale já bych jen nerad podpořil něco, co by nebylo lepší než stávající stav a muselo by se pak s velkou pravděpodobností příští rok zase měnit. S věkem roste nechuť ke změnám a člověk se stává opatrnějším, to není nic nového. Je proto úkolem mládí hledat nová řešení a úkolem stáří dbát na to, abychom to "nevylepšili až moc". A právě z takovéto diskuse může vzejít opravdu nejlepší řešení a my sportovci bychom měli umět také prohrávat…

V únoru tedy bude ještě jakýsi klid před bouří, i když už začínají výroční členské schůze v místních organizacích a to je jediná chvíle v roce, kdy se "výboři" zpovídají před řadovým členstvem a je možno jí tedy využít. Na vodu se teď dostanou jen ti nejodolnější, zatímco ostatní si počkají až na ono toužebně očekávané zahájení, do kterého nám zbývá ještě dosti času na to, abychom se v klidu mohli připravit. Jen o dva týdny později pak už budeme oběma nohama i členy EÚ a tak je nejvyšší čas o tom už začít trochu více přemýšlet. Aby se vám to podařilo to všem přeje

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-