-= tisk =-

TAKOVÉ MRTVÉ OBDOBÍ

Led v očku

Únor patří v našich zeměpisných šířkách mezi muškařsky nejméně významné měsíce. Můžeme se tak v klidu věnovat přípravě na blížící se sezónu, protože v březnu už by to mohlo být někde na mimopstruhové říčce či stojáku zajímavé. Kolega Hladík mi telefonoval už v lednovém závěru, po silném oteplení, z Vyrovnávačky a hlásil mi první úlovky duháků. Přesto však je únor mnohem spíše obdobím různých společenských akcí, jako jsou kluby, plesy či výroční schůze.

Co se týká těch muškařských klubů, není jich zas tak moc. Rozhodně největší je ve východních Čechách v Pardubicích a zásluhu na tom má malý kolektiv sdružený kolem našeho přítele Bohouše Šumského, jehož asi znáte jako dopisovatele několika rybářských časopisů. Dále se ještě konají kluby v Praze a Českých Budějovicích a dříve velmi úspěšný klub brněnský se v poslední době odmlčel, neb patrně nemá nikoho, kdo by se ujal jeho taktovky. Je s tím samozřejmě spojená práce, hlavně tedy s obsahovým naplněním jednotlivých schůzek, protože přednášející se musí občas i přemlouvat.

Také rybářský ples je jednou z možností oslovení veřejnosti a zároveň i jistým finančním zdrojem pro financování závodní činnosti. Tak je tomu i v případě velmi úspěšného závodního oddílu ve Strakonicích, anebo u nás v Č. Budějovicích. Pro nás je to dokonce hlavní příjem pro udržení chodu už tří ligových družstev RSK, za nimiž stojí další tři divizní družstva na krajské úrovni. Proto děkujeme každému, kdo přijde na náš ples v sobotu 9. února do DK Vltava. Volné lístky jsou ještě k dispozici v předprodeji, nebo i přímo u mne.

V únoru též začínají první výroční členské schůze místních organizací ČRS. Vzejdou z nich nové výbory pro další čtyři roky. Hlavní čas výroček bude sice až v březnu, ale my vás na to raději upozorňujeme už teď. Účast na členské schůzi již sice dávno není povinností ale právem člena ČRS, bohužel si to však málokdo plně uvědomuje, což platí i pro případ voleb.

Co se týká vyšších a nejvyšších sfér, probíhá teď právě souboj o konečnou podobu jedné vyhlášky Ministerstva dopravy, která patrně umožní volnou plavbu motorových plavidel na většině našich přehrad. Bohužel se k ní nemohl Český rybářský svaz vůbec vyjádřit a MŽP to nějak "prošvihlo" (?) a MZ to si spíš podpořilo. Všechno to tak nějak vypadá dosti tajemně, jako sám pan ministr. Ten, ač sociální demokrat, nás chce postavit před hotovou věc. A navíc prý bude tato vyhláška mnohem přísnější než ta předchozí. To asi bude pravda, i když je tu jen taková bezvýznamná maličkost, že na většině přehrad nebyla prakticky žádná možnost pro motorové lodě, s výjimkou elektrického pohonu. No, ne nadarmo nás mají všude za národ Švejků.

Taky se pracuje na novele zákona o rybářství a to prý už v paragrafové formě. Zde snad bude mít 400 000 sportovních rybářů tohoto státu větší slovo, než pár zakuklených úředníků. Zatím je to vše přísně tajné. Až zjistíme něco víc, tak vás budeme informovat. A co se týká "zprivatizované" pstruhárny v Kaplicích, tak tam k žádné dohodě s "bílými koni" nedošlo. V pátek prvního února bylo další soudní stání, které bylo odročeno a bude pokračovat opět prvního března odpoledne na krajském soudu v Č. Budějovicích. Všem šiřitelům nejrůznějších nepodložených verzí bych doporučil, aby se zašli podívat, kdo tam sedí na oné pomyslné "lavici obžalovaných". A těm ostatním přeji "Petrův zdar!"

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-