-= tisk =-

PORTUGALSKÝ ROK PŘICHÁZÍ

Autor: Karel Křivanec

Najít neotřepaný název pro pravidelný měsíční úvodník PM, mi občas zabere hodně přemýšlení a ani tentokrát tomu nebylo jinak. Proč ale zrovna Portugalský rok? Chtěl jsem tím vyjádřit tu skutečnost, že letos v září bude velké světové setkání závodníků v jednotlivých rybářských sportech a to právě v Portugalsku. Bude to taková Rybářská olympiáda pod patronací mezinárodní organizace CIPS, které se zúčastní mnohem více než tisíc sportovců. Tyto Rybářské hry se budou konat podruhé v historii a poprvé se jich bude účastnit i Mezinárodní muškařská federace.

Osobně sice nejsem vůbec nadšen z toho, že bude v této pyrenejské zemi naše mistrovství světa, ale budeme se s tím muset nějak vyrovnat, protože tento typ křišťálově čistých vod a nízká početnost ryb (pstruh) nám vyhovovat asi moc nebude. A aby toho nebylo dost, také junioři mají mít své mistrovství světa v Portugalsku. Podmiňovací způsob jsem použil úmyslně, protože se už bouří Angličané, kterým vůbec nevyhovuje červencový termín.

To vše je odrazem zvláštních poměrů, panujících ve vedení naší mezinárodní federace, protože udělat v Portugalsku světový šampionát, bez jakékoli předchozí prověrky jiným závodem, asi nebylo moc moudré. Ne, že bych nevěřil Portugalcům, jsou to výborní organizátoři rybářských soutěží, ale jak to tam bude s vodou a rybami? Kdo by si přál, aby se opět konaly závody bez ryb? Už jsme to párkrát zažili a je to jako hrát hokej bez puku.

 Členové ÚO LRU - muška

Jedinou naší nadějí pro výraznější úspěch v nadcházejícím roce 2006 by tedy mohlo být mistrovství Evropy ve Slovinsku na Sávě-Bohinjce, kde je ryb dostatek. Vzniká tu však problém, protože na volné místo pro druhý tým jsou tu tentokrát dva zájemci. I když nikde není řečeno, že Slovinci musí připustit druhý český tým, ta možnost tu je a budeme to muset nějak rozhodnout. Přihláška družstva Moravského rybářského svazu se totiž najednou objevila na stole na začátku prosincového zasedání ÚO LRU muška, spolu s nemalým tlakem to hned projednat.

Na tomto zasedání v sobotu 10. prosince bylo také podle nové metodiky odsouhlaseno pořadí reprezentantů ČR v letošním roce, což bude základem pro nominaci týmu A i B, kterou má předložit trenér na březnové schůzi ÚO LRU-muška. Ale i tak už je dnes patrné, že dva z onoho moravského týmu pro ME ve Slovinsku budou i reprezentanty A-týmu ČR pro MS v Portugalsku a to se možná nemusí každému z členů ústředního odboru líbit. Nechtěl bych se prostě dočkat toho, že by se tu mezi sebou utkala na život a na smrt dvě česká družstva. To by bylo to nejhorší, co by nás mohlo potkat. Jak bylo patrné z oné poslední schůze, jsou totiž někteří lidé nadobro nepoučitelní.

Suché schůzování jsem na chvíli vyměnil ještě téhož večera za něco příjemnějšího a tím bylo Vánoční pivo našeho klubu, které se prvně konalo v Týně nad Vltavou. Jeho pečlivým organizátorem byl Martin Musil zvaný též Máca a bylo to opravdu na úrovni. Kluboví příznivci z Vyššího Brodu podali první informaci o založení nové MO ČRS v tomto městečku na Jihu, která vznikla odštěpením od Loučovic a také i o chycení pytláků v chráněné části Vltavy 29, kterým za lov v době hájení hrozí velice přísný trest.

 Sportovci

V pátek 15. prosince bylo v budově Rady ČRS vyhlášení nejlepších rybářů-sportovců. Ocenění nejlepším předal osobně předseda ČRS Prof. Ing. Petr Semeniuk a jednatel ČRS ing. Jan Štípek. Seznam oceněných sportovců uvádíme jinde a tak jen krátce k některým z nich. Svůj loňský úspěch zopakovali všichni favorité z odboru rybolovné techniky. Byli mezi nimi opět i dva Jihočeši, Barbora Míková a Roman Pročka, oba z Volar, kde také získali za své nemalé sportovní úspěchy čestné občanství svého města (jako jediní v jeho historii)!

Velmi příjemným překvapením bylo i ocenění všech členů družstva kadetů ČR v plavané, kteří získali na posledním světovém šampionátů stříbrné medaile. Pro šéfy našeho Svazu bylo jistě nemalým překvapením, že téměř všichni pocházeli z Třebechovic pod Orebem a na zádech měli velký nápis LIPANI. Z východu Čech byl také nejúspěšnější muškař minulé sezóny, náchodský Pavel Macháň. Pro nás bylo zas překvapením to, když Prof. Semeniuk informoval o svém včerejším přijetí u předsedy vlády ČR, kde se mimo jiné hovořilo i o obnovení státní podpory pro reprezentaci České republiky na úseku sportovního rybářství.

Po sametové revoluci to bylo vůbec první jednání na této úrovni a to ukazuje na vzrůstající respekt ČRS a sportovních rybářů vůbec. Na některých muškařských serverech sice stále spekulují titíž proroci o brzkém rozpadu Svazu a další si brousí zuby na naší Vltavu 28, ale dnes je demokracie a tak mohou. Pokud však chtějí něco opravdu zlepšit, tak ať se nespoléhají na zahraniční investory a pokusí se navrhnout nějakou reálnější vizi, protože Vltava opravdu momentálně není (a hned tak nebude) na prodej.

Ten lednový úvodník se mi nějak vymkl a z novoročních koled nezůstalo skoro nic. Snad se teď nedoslechnu, že mi chodí sekretářka navazovat mušky, protože neumím soudkový uzel. Nesmějte se, něco podobného se stalo příteli Bohoušovi, jehož opakovaný seriál pro začátečníky byl v diskusním fóru na jednom serveru velmi hrubě napaden. Jo, kdybych uměl to co Bohouš! Ale co, příteli, já byl zase počastován titulem "šedivý šílenec". Je to jistě nejmíň klasická polopravda, takže jsem jim to už odpustil a totéž přeju i tobě...

A to už je konec dnešního povídání. Povltavský muškař se sice letos ještě nedostal přes hranici 25 tisíc přístupů za rok, ale i tak jsem byl s vaší čtenářskou aktivitou spokojen. Hrubě nespokojen jsem byl však s vaší činností dopisovatelskou, kde vidím největší neúspěch mých snah po všeobecném zlepšení informovanosti o našem sportu. Kdybych neměl ten pár nejvěrnějších, tak bych si to celé mohl psát sám. Polepšete se, prosím...

To vám přeje

Váš Karel Křivanec

-= tisk =-